Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ελληνική ΑΟΖ, LNG και Ναυτιλία

Του Ν.Λυγερού

Η ελληνική ΑΟΖ ουσιαστικά ανέδειξε το θέμα του φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο και με τους καθαρούς στόχους κοιτασμάτων που ανακάλυψε η PGS με τις σεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε πλέον ότι η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Αν επιπλέον προσθέσουμε ότι η καύση του φυσικού αερίου είναι καθαρή, αφού δεν παράγει στάχτες, όπως το πετρέλαιο, αλλά μόνο νερό και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κινητήρες των σκαφών, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στον τομέα των μεταφορών.

ΗΠΑ – Συρία: η «κόκκινη γραμμή» των χημικών όπλων «δεν έπιασε». Τι έχει σειρά;


Του Γιώργου Ανεστόπουλου


Το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ επιθυμεί, για γεωστρατηγικούς λόγους, επέμβαση στη Συρία. Η Αμερικανική Κοινή Γνώμη όχι. Η «κόκκινη γραμμή» που τέθηκε από τις ΗΠΑ - των Συριακών χημικών όπλων – δείχνει πως «δεν πιάνει». Τι έχει άραγε σειρά να χρησιμοποιηθεί ως «επικοινωνιακό όπλο» που θα πείσει τους Αμερικανούς Πολίτες να στηρίξουν μια επέμβαση στη Συρία – και κατ’ επέκταση στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή;

Καιρό τώρα τρέχει το θέμα υπ’ αυτό το μοτίβο


«χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συριακής κυβέρνησης εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών συνιστά κόκκινη γραμμή».

Τρία πρώην στρατόπεδα γίνονται φυλακές για οικονομικά εγκλήματα

Σε φυλακές για οικονομικά εγκλήματα πρόκειται να μετατραπούν τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.
Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα, και Ασπρόπυργο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα κυρίως οικονομικά.
Στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα δημιουργηθούν χώροι κράτησης για καταδίκους με μικρής ποινικής αξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά.

"Κεραυνοί" Ν.Μιχαλολιάκου κατά Α.Σαμαρά για την απογόρευση διανομής τροφίμων

Σε μετωπική επίθεση με σκληρές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προχωρά ο αρχηγός του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος, με αποκλειστική δήλωσή του στο defencenet.gr με αφορμή την κυβερνητικη στήριξη με ... ΜΑΤ της απαγόρευσης διανομής τροφίμων στους άπορους πολίτες της Αθήνας από τον δήμαρχο της Αθήνας Γ.Καμίνη.
Στην δήλωσή του ο Ν.Μιχαλολιάκος αναφέρει συγκεκριμένα: "Τα γεγονότα στο Σύνταγμα απέδειξαν ότι ο Α.Σαμαράς και η ΝΔ είναι τσιράκια της παγκοσμιοποίησης που γνήσια εκπροσωπεί ο δήμαρχος των λαθρομεταναστών και των τζαμιών, Γ.Καμίνης".

Ποιους φόρους θα πληρώσουμε μέσα στο καλοκαίρι

“Φορο-καταιγίδα” περιμένει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς, όπως συμφωνήθηκε κατά τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, η πληρωμή των περισσότερων φόρων ξεκινά από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο, προκειμένου να διορθώσουν λάθη στον υπολογισμό του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal Τουρκία το επόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης

Αργά το καλοκαίρι καραδοκεί η κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτή η χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή τη φορά, όμως, πέντε χώρες αναμένεται να χτυπηθούν από αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Μάθιου Λιν του Bloomberg και του Ινστιτούτου Strategy Economics.
Σε κείμενό του στο Market Watch της Wall Street Journal, ανέφερε πως οι επόμενες χώρες που θα πληγούν θα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Συρία.

Ανάπτυξη το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν

ΟΛΙ ΡΕΝ
Μικρό ρυθμό ανάπτυξης από το 2014 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στην επίσημη εαρινή έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013 με την πρόβλεψη για το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -4,2%. Ωστόσο οι προβλέψεις είναι θετικές για το 2014 με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,6%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμός) το 2013 στο -0,8% και στο -0,4% το 2014. Όσον αφορά στην ανεργία το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο υψηλό 27% και να υποχωρήσει στο 26% το 2014.

Κύπρος:«Συνεργασία με Ισραήλ για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ»

Τις βάσεις για συντονισμένη συνεργασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας έθεσε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ και η συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μασέ Γιαλόν, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών επιτροπών για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η χθεσινή συνάντηση υπήρξε πολύ παραγωγική και έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών σε θέματα ασφάλεια και ιδιαίτερα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς «μετά τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνορεύει με αυτήν του Ισραήλ, διανοίγονται τομείς συνεργασίας και στον τομέα αυτό».

Λάρνακα: Έκλεψαν μηχανήματα ελέγχου αεροσκαφών αξίας $1,000000

Καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, από Διευθυντή Τμήματος Εταιρίας, ότι μεταξύ των ημερομηνιών 15/02/2013 – 1/05/2013, άγνωστοι έκλεψαν από αποθήκη της εν λόγω εταιρίας που βρίσκεται στη Λάρνακα, τρία μεταχειρισμένα EEC (Electronic Engine Controls), τα οποία ελέγχουν τα ηλεκτρονικά και τις λειτουργίες αεροσκαφών, συνολικής αξίας $1,000,000 Αμερικής.
Το ΤΑΕ Λάρνακας συνεχίζει τις εξετάσεις.

ΠΗΓΗ alithia

Κατηγορούν δημοσιογράφο του «Π» ότι έστησε τις απειλές κατά Αναστασιάδη

Ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή προτίθεται να διορίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, προκειμένου να εξεταστούν τα όσα γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Π" αναφορικά με τις ενέργειες της Αστυνομίας μετά την απειλητική επιστολή που στάλθηκε στον "Π" εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του διοικητή της ΚΤΚ.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, θα συζητήσει το όλο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς που περιέχονται στο δημοσίευμα εξαιρετικά σοβαρούς, λέγοντας ότι θα ζητήσει πλήρη διερεύνησή τους.

Με κέρδη το "ποδαρικό" του Μαΐου στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με κέρδη, και μάλιστα πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, πριν την τετραήμερη διακοπή των συναλλαγών λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

Από τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν ήταν η έντονη διακύμανση στις τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε σε εύρος 22,4%, καθώς από απώλειες 9,62% στην έναρξη των συναλλαγών, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 12,77%.

Η Ακρόπολη της Λίνδου

Από το ellinikoarxeio


H Λίνδος, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από το Δαναό και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, με ηγεμόνα της τότε τον Τληπόλεμο. Διατέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως και στην ακρόπολή της είχε περίφημο ναό της Αθηνάς Λινδίας , ο οποίος πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 300 π.Χ.

Το 700 π.Χ. ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και είχε ναυτική δύναμη. Στους κλασικούς χρόνους, αν και δωρική πόλη, συμμετείχε στην Συμμαχία της Δήλου αλλά στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μετέστη στους Λακεδαιμόνιους.

Στα αρχαϊκά χρόνια, η Λίνδος εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναµη, υπό την διακυβέρνηση του μετριοπαθούς τυράννου Κλεόβουλου (6ος αιών. π.Χ.), ενός από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας. Η σημασία της σταδιακά μειώθηκε μετά την ίδρυση της Ρόδου το 407 π.Χ.