Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849)

Νικηταρά –Νικηταρά

Πού ᾽χεις στα πόδια σου φτερά

και στην καρδιά ατσάλι.

 Από το argolikivivliothiki


Ο Νικηταράς ήταν Αρκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης το 1782 και πατέρας του ήταν ο κλέφτης Σταματέλος Τουρκολέκας. Η μητέρα του Σοφία Καρούτσου ήταν αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Νικηταράς λοιπόν ήταν ανιψιός του Γέρου του Μωριά. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου, προς την μεριά του Μιστρά, 25 περίπου χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Έτσι κι αλλιώς, τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του πατέρα του, στο χωριό Τουρκολέκα του Δήμου Φαλαισίας της επαρχίας Μεγαλουπόλεως, του Νομού Αρκαδίας. Εντεκάχρονος, βγήκε στο αρματολίκι ακολουθώντας τον πατέρα του. Αργότερα εντάχθηκε στο «μπουλούκι» του περίφημου κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Κοντά του έμαθε τα μυστικά της πολεμικής τέχνης, ξεχωρίζοντας για την ανδρεία και την ευρωστία του. Ήταν ψηλός, μελαχρινός, πρώτος στο πήδημα και γρήγορος στο τρέξιμο. Η αλληλοεκτίμηση και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Καπετάνιου και του Νικηταρά, οδήγησαν τελικά στον γάμο του  με την κόρη του Ζαχαριά, την  Αγγελίνα. Το 1805, στο μεγάλο διωγμό των κλεφταρματολών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ζάκυνθο. Έκτοτε,  δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Την αφοσίωση του Νικηταρά προς τον θείο του ο λαός την είπε με δύο λόγια. « Μπροστά πηγαίνει ο Νικηταράς και πίσω ο Κολοκοτρώνης»  αλλά και θέλοντας να τονίσουν την στενή και άρρηκτη σχέση των δύο ανδρών έλεγαν: « Η κεφαλή ήτο του Κολοκοτρώνη και η χειρ του Νικηταρά ».

Έχω συνάχι και μπουκωμένη μύτη, έχω κοροναϊό, απλό κρυολόγημα ή γρίπη;

Του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Από το medlabgr

Με τον νέο κοροναϊό γνωρίζουμε ότι δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη και το άλλο που γνωρίζουμε είναι ότι ο ασυμπτωματικός μεταδίδει χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα. 

Επίσης άλλος ασθενής μπορεί να έχει μόνο δέκατα, άλλος ανοσμία, άλλος αγευσία και άλλος απλά κόπωση. Αυτό σαν γνώση κάνει αρκετά πιο δύσκολη την διάγνωση.

Και τι γίνεται με το απλό συνάχι που ταλαιπωρεί και ταλαιπωρούσε κόσμο και προέρχεται από πολλές αιτίες;

Άγνωστη ιστορία… Τουρκικό F-16 “στο χαντάκι” μετά από αερομαχία με ελληνικά μαχητικά

Μεγαλύτερο ήταν τελικά το τίμημα που πλήρωσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καστελόριζου αφού εκτός από την γνωστή επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος (F-451) επί της τουρκικής Kemal Reis (F-247) κλάσης Barbaros.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την ίδια χρονική περίοδο για την ακρίβεια μερικές μέρες μετά την περίφημη επακούμβυση που θα στοιχειώνει το Τουρκικό Ναυτικό για πάντα η Τουρκική Αεροπορία απώλεσε ένα μαχητικό F-16C μετά από την αερομαχία στην οποία ενεπλάκη το τουρκικό μαχητικό με ελληνικά αεροσκάφη.

Κοινή συνεδρίαση επιτροπών Αμύνης κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου

Την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Αμύνης του ελλαδικού και του κυπριακού κοινοβουλίου εξέφρασαν οι μετέχοντες βουλευτές, όπως νωρίτερα είχε συμβεί κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών υποθέσεων των δύο κοινοβουλίων. 

Κοινό θέμα συζήτησης ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ειδικότερα οι τελευταίες επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που βρήκαν όπως είπαν οι Ελλαδίτες και Κύπριοι βουλευτές, ισχυρή αντιμετώπιση σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις;

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της θα προτιμούσαν να μη συζητηθεί το θέμα και να ασχοληθούν με κάτι άλλο, με τη Λευκορωσία για παράδειγμα. Εκεί τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Λουκασένκο είναι πιόνι του Πούτιν, αν του κάνουμε τη ζωή δύσκολη ο Πούτιν θα πρέπει να δώσει εκεί προσοχή και συνεπώς λιγότερη προσοχή κάπου αλλού. Αν μάλιστα η Λευκορωσία φύγει από τον εναγκαλισμό της Μόσχας, τότε θα δημιουργηθεί ένα κράτος buffer μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, φιλικό προς την ΕΕ, που θα είναι στη σφαίρα επιρροής της, όπως η Ουκρανία.  Συνεπώς με μηδενικό σχεδόν ρίσκο, γιατί η Λευκορωσία δεν μπορεί να επιβάλλει αντίποινα στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες μπορούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής τους. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν φυτέψει τον σπόρο για την επόμενη φορά, και θα πουν στους ψηφοφόρους τους πως έκαναν το καθήκον τους, την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτλ. 

Αντί να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη που συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Άμυνα, τσιμπάμε στις PSY OPS της Τουρκίας

Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους που θα μπορούσαμε να το πούμε. Το έχουμε πει με το καλό, με το κακό, με το γλυκό, με το ξινό, με το τρυφερό, με το άγριο, ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ στα fake news. Δεν έχει να κάνει με την κυβέρνησ,η δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε υπέρ της, είμαστε απλά υπέρ της χώρας, αλλά το βασικότερο, υπέρ της αλήθειας. Το να στηλιτεύουμε και να αντιδρούμε στις PSY OPS δεν μας κάνει φιλοκυβερνητικούς, μας κάνει λογικούς.

Παρακολουθούμε προσεκτικά το τι συμβαίνει στα σύνορά μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Μάρτιο. Τότε, που μαζί, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας σφράγισαν τα σύνορα, και ξεφτίλισαν την προσπάθεια των Τούρκων να χρησιμοποιήσουν σαν όπλο τους μετανάστες.

Πρεμούρα τουρκικού ΣΕΑ με αποστρατιωτικοποίηση! Μόνο αν θες να εισβάλεις…

Την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, καλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) να λογικευτεί, κατηγορώντας την ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Το ΣΕΑ αναφέρει επίσης ότι είναι πρωτίστως υπέρ του διαλόγου.

Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τη συνεδρία υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε 4 ώρες και 10 λεπτά, το ΣΕΑ αναφέρει ότι ”όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα”.

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας για τον Ερντογάν και την παραδοχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων

Τη συγγνώμη της Τουρκίας περιμένει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, μετά την ωμή παραδοχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από λίγες ημέρες σε λόγο του, φωτογραφίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Λέσχης, «με διάφορους ξένους λαούς και ξένα εδάφη “οικοδόμησαν” το γειτονικό ψευδοκράτος. Με πολύ αίμα. Και όπως λέει ο λαός “με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο έκαναν”».

Στη συνέχεια παρατίθεται η δήλωση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είπε: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα».