Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο τραπέζι της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO


Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητήθηκε στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της. Το θέμα, όπως πληροφορεί και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ( ΥΠΠΟ), βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα της Διακυβερνητικής Επιτροπής εδώ και 40 χρόνια.

ΟΧΙ, Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Τώρα που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι στα φόρτε του, οι φεμινίστριες ξεκίνησαν να το συνδέουν και αυτό άμεσα με την καταπίεση των γυναικών. Με την γνωστή τους μεθοδολογία, απομονώνουν τις περιπτώσεις στις οποίες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες εξαιτίας ενός φαινομένου και αγνοούν βολικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες, που συχνά είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές των γυναικών. Ας δούμε για παράδειγμα αυτό το άρθρο με τίτλο “γιατί οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή”.

Μετεωρολόγος Φαραζούλης: «Ψεκάζουμε συνέχεια τα σύννεφα»


Πώς γίνεται πράξη η «μεταβολή» των καιρικών συνθηκών

Η ιστορική Παιδεία μεταξύ “Γαλάζιας Πατρίδας” και αποδόμησης


του Κωνσταντίνου Χολέβα

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα εθνικιστικά ιδεολογήματα της Τουρκίας εντάσσονται στην ύλη των σχολικών βιβλίων. Σήμερα έχουμε τη θεωρία του Τουρκικού Αιώνα και τη Γαλάζια Πατρίδα. Για πολλές δεκαετίες, πριν από το 2012, η Τουρκική Εκπαίδευση έδινε ρόλο δασκάλου σε αξιωματικούς με στολή, οι οποίοι δίδασκαν στο Λύκειο το μάθημα της «Εθνικής Ασφάλειας». Το μάθημα  καταργήθηκε από τον Ερντογάν τον Ιανουάριο 2012 κατόπιν σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τ’ ακατόρθωτα του Ερντογάν...

Λάζαρος Μαύρος

ΕΠΙ είκοσι δύο συναπτά έτη που είναι μονοκράτορας στην Τουρτζιάν (*) ο επίδοξος νεο-σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε σε μιαν ελληνική βραχονησίδα δεν κατόρθωσε να στείλει έναν νέο Αττίλα κατακτητή τούς ασκερλήες (*) των στρατευμάτων του. 

Ευρωεκλογές: Η ανανέωση εκκρεμεί, και η καθυστέρηση ξοδεύει δανεικό χρόνο

H τωρινή εκλογική αναμέτρηση παίρνει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης ιδεολογικής σύγκρουσης γύρω από το μέλλον της Ευρώπης.

Φτιάχνουν σενάρια για τον αποκεφαλισμό του «βέτο» και κλείνουν το μάτι σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Οι σχεδιασμοί της ΕΕ μετά τις εκλογές, τα διλήμματα και οι επιλογές της Κύπρου - Ποιες σκέψεις γίνονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκλογή του/της Προέδρου της Επιτροπής και οι προϋπολογισμοί

Η Τουρκία πιέζει για να σύρει το χορό της αναγνώρισης το Αζερμπαϊτζάν

Κώστας Βενιζέλος

Το πήγαινε-έλα αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα και εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος στο Μπακού έχουν πυκνώσει την τελευταία περίοδο. Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε στην Άγκυρα και υλοποιείται υπό την εποπτεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυξήθηκαν στους 27 οι μετανάστες στη νεκρή ζώνη, με πολλά ασυνόδευτα παιδιά: Συνεχείς συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων της ΚΔ


Η νεκρή ζώνη στην περιοχή Αθηένου και Πυροϊου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Δέκα τρεις μετανάστες – μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά – βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ο Ερντογάν μάς εμπαίζει


Τούρκοι κομάντο κατά τη διάρκεια της άσκησης «Έφεσος 2024» (φωτ.: Χ / @tcsavunma)

Ο Σάββας Καλεντερίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Προβολή ισχύος με 56 μαχητικά από τη Πολεμική Αεροπορία και η αξία του εναέριου ανεφοδιασμού

Γιάννης Νικήτας

Συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) διεξήχθη στις 27 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης. ‘

C-130H: Στο «μικροσκόπιο» της Πολεμικής Αεροπορίας τα δύο μεταχειρισμένα μεταγωγικά που προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα


* Του Κώστα Σαρικά

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.gr, η πρώτη αυτοψία-έλεγχος των Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας στα δύο μεταχειρισμένα αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη C-130H τα οποία προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα.

Ερωτήσεις για ΕΑΣ και απροκάλυπτη κυβερνητική κοροϊδία


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεν είναι η πρώτη φορά. Κατατίθεται ερώτηση στην Βουλή για την ΕΑΣ με συγκεκριμένα ερωτήματα και η κυβέρνηση κοροϊδεύει κυριολεκτικά. Το καθιερωμένο μοτίβο είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να λέει ότι θα απαντήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το δεύτερο να απαντάει ότι τα ερωτήματα εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του!

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ανατροπές στις Ένοπλες Δυνάμεις


Η μία μετά την άλλη, οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Δύσης υιοθετούν πολλές τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligent – AI) επενδύοντας παράλληλα μεγάλο μέρος των πόρων από τους προϋπολογισμούς. Το σύγχρονο πεδίο μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς και το αύριο δεν είναι τόσο μακριά όσο ορισμένοι φαντάζονται.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμικό Ναυτικό: Οι δυνητικές επιλογές νέων υποβρυχίων-Ανασκόπηση των σύγχρονων σχεδιάσεων

Αναστάσιος Παπανδρέου

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές μέσα από τα άρθρα μας στο DefenceReview.gr, το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο κλάδος των ενόπλων δυνάμεων που χρειάζεται ριζική ανανέωση γιατί η πλειονότητα των μονάδων του είναι μεγάλης ηλικίας. 

Rafale και Belharra στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν στη Γαλλία


Ελένη Γαβριήλ

Στα ναυπηγεία της Naval Group ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος. Αναμένεται να συζητήσουν για πρόσθετη παραγγελία αεροσκαφών και για τέταρτη φρεγάτα Belharra.

Δένδιας για Β. Μακεδονία: “Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική συνθήκη ύπαρξης της” * Με την Τουρκία οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα…


Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους τρόπους που εφευρίσκει η Τουρκία για να προβάλλει το αναθεωρητικό της δόγμα, στην προκλητική στάση της Βόρειας Μακεδονίας, την “Ατζέντα 2030” και το νέο νομοσχέδιο για την θητεία.

Γεραπετρίτης: «Απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, στα ελληνοτουρκικά, στις προκλητικές δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα στην ομογένεια των ΗΠΑ ενόψει των Ευρωεκλογών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» με αφορμή την επίσκεψη του την προσεχή εβδομάδα στη Ν. Υόρκη για να παραστεί στη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που η χώρα μας διεκδικεί συμμετοχή.

Ρεζιλεύτηκαν οι Τούρκοι: Το... καμάρι τους Abdulhamid Han δεν χωράει να περάσει τα Στενά


Μάνος Χατζηγιάννης

Τι λέει ειδικός- Σάλος στην Τουρκία με το πολυδιαφημισμένο πλοίο γεώτρησης 

“Γαλάζια πατρίδα” στα σχολεία… Ελλάδα-Ισραήλ οι στόχοι (Β’ Μέρος)


Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε επιθετικά την διάπραξη αυτής της γενοκτονίας από την ίδρυσή της το 1923. Πολλοί Τούρκοι πολίτες έχουν δικαστεί στα δικαστήρια επειδή αναγνώρισαν δημόσια τη σφαγή ως γενοκτονία. 

“Γαλάζια πατρίδα” στα σχολεία… Ελλάδα-Ισραήλ οι στόχοι (Α’ Μέρος)


Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να κατηχήσει περαιτέρω τους Τούρκους μαθητές στην προπαγάνδα σχετικά με το Ισραήλ, τους Έλληνες, τους Αρμένιους, την Κύπρο και άλλα ζητήματα ιστορίας και γεωγραφίας. 

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκοτώνουν 4 Κούρδους μαχητές και τραυματίζουν 11 πολίτες στη Συρία


Ιούνιος 1, 2024. Ελλάδα.

Επίθεση τουρκικού drone στο Καμισλί (φωτό αρχείου – Al Arabiya)

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων ανακοίνωσαν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές με drones στη βορειοανατολική Συρία το βράδυ της Παρασκευής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 μαχητών και τον τραυματισμό 11 αμάχων.

Ισραήλ: «Η πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά την αποδεχόμαστε ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης»


Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι η χώρα έχει αποδεχθεί μία συμφωνία- πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στην Γάζα που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Μέση Ανατολή: Σε οριακό σημείο η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς


Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο. Τελικά, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Ισραήλ για ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικές (κάτι που είχαμε θίξει από τον περασμένο Οκτώβριο).

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drone και πυραύλους των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα


Οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί «προς την κατεύθυνση του USS Gravely», αμερικανικού αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ

Βρετανία: Οι Εργατικοί δεσμεύθηκαν να μειώσουν τη μετανάστευση, αν εκλεγούν


Ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία Κιρ Στάρμερ, το κόμμα του οποίου είναι φαβορί να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, δεσμεύθηκε να μειώσει τη μετανάστευση στη χώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Sun.

Politico: Πιθανή υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ (AP Photo/Virginia Mayo)

Ως πιθανή υποψήφια για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να εκλεγεί, παρουσιάζει το περιοδικό «Politico» την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Χάρκοβο μετρά νεκρούς, οι Ουκρανοί ελέγχουν το 70% του Βόβτσανκ


ΤΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.00.

- Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας που μετέχουν στο Διάλογο του Σάνγκρι - Λα  για την ασφάλεια  στη Σιγκαπούρη να παραστούν στην ελβετική σύνοδο κορυφής για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία που θα γίνει μέσα στον Ιούνιο. 

Ζελένσκι: Καταγγέλλει ότι η Κίνα επιχειρεί να δυναμιτίσει τη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία


Η Κίνα προσπαθεί να «εμποδίσει» χώρες να συμμετάσχουν στην σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος αν δεν προκληθεί η Ρωσία, κατήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κινέζος ΥΠΑΜ: Θα δράσει ο στρατός σε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν


Συνάντηση με Λόιντ Όστιν. Θέλουμε επικοινωνία, διαμηνύει αλλά συμπληρώνει ότι υπάρχουν όρια στην αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Νότια Κορέα: Περισσότερα από 600 μπαλόνια γεμάτα απορρίμματα έφτασαν σε μια μέρα από το Βορρά

H κατάσταση έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας Jeonbuk Fire Headquarters via AP, File

Η «επίθεση» με μπαλόνια γεμάτα απορρίμματα από την Βόρεια Κορέα προς το Νότο συνεχίζεται.