Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η Μάχη του Κερατσινίου

Στις 4 Μαρτίου 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει επίθεση του Κιουταχή στο Κερατσίνι, περιοχή βόρεια του Πειραιά, και του προξενεί βαρύτατες απώλειες. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του «γιου της καλογριάς».
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Τούρκους το 1827, ο Καραϊσκάκης, από την Ελευσίνα όπου βρισκόταν, θεώρησε αναγκαίο να καταλάβει το Κερατσίνι κι από ‘κει να ανοίξει δρόμο προς την Ακρόπολη διαμέσου του ελαιώνα της Αθήνας για να ενισχύσει τους πολιορκημένους. Πίστευε ότι η διαδρομή αυτή θα του εξασφάλιζε την προστασία του στρατού του από το εχθρικό ιππικό, ενώ έχοντας ως ορμητήριο το παραθαλάσσιο Κερατσίνι θα μπορούσε να εφοδιάζονται ευκολότερα οι δυνάμεις του από τα πλοία.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 – 1911)

Διηγηματογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος και μεταφραστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του δάσκαλου και ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ (1817-1897) και της Γκιουλώς Μοραΐτη (1822-1896). Έτσι, ο νεαρός Αλέξανδρος μεγάλωσε μέσα σ’ ένα κλίμα γεμάτο ευλάβεια και θρησκευτικότητα. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και στη Σκόπελο, φοίτησε κατόπιν στο γυμνάσιο της Χαλκίδας και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα (Βαρβάκειο) με χίλιες δυο στερήσεις. Το 1874 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν πήρε το δίπλωμά του.

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV (Human Pappiloma Virus)

Του Γιώργου Μονεμβασίτη *, Μ.D., 
Από το medlabnews.gr


Από το 2018, η 4η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV. Σκοπό έχει να μάθει όλο και περισσότερος κόσμος για τον ιό HPV (Human Pappiloma Virus) και για τον συσχετισμό του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Στο «σφυρί» ο όρκος του Κολοκοτρώνη - Δημοπρασία σπάνιων βιβλίων και εγγράφων του οίκου Βέργος

Περισσότερα από 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά περιλαμβάνει η επόμενη δημοπρασία του οίκου Βέργος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ξεχωρίζουν:
- Μία χειρόγραφη καταγραφή της συμμετοχής των Ιωαννιτών στην εκστρατεία του Morosini με μοίρα οκτώ πλοίων υπό τον J. J. von Herberstein (1686-1687).
- Ο όρκος του Θ. Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοπονησσιακής Γερουσίας να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντά τους, αποτυπωμένος σε έγγραφο με τις υπογραφές τους (16 Οκτωβρίου 1822).

WSJ: ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε συμφωνία για το τέλος του εμπορικού πολέμου - ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο μεταξύ τους εμπορικό μπρα ντε φερ, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, αφού επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, έγραψε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταγράψει σαφή πρόοδο και μια συμφωνία αρχίζει να διαγράφεται, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Αδιανόητη πρόκληση από Τούρκο βουλευτή μέσα στη Βουλή: «Οι ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες»

Τούρκος βουλευτής | Βουλή: Ευκαιρία να προβληθεί και να επαναλάβει ακραίες θέσεις της Τουρκίας βρήκε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών της γείτονος.
Ο Αχμέτ Γιλντίζ επανέλαβε πάγιες θέσεις της Τουρκίας η οποία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και εγκάλεσε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες,σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις διότι «η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες» ενώ υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο».

Οι φοβίες των Σκοπίων - Η αντεπίθεση του Ελληνισμού για την Μακεδονία

Οι φοβίες των Σκοπίων
Του Ν. Λυγερού

Λόγω των εκλογών στα Σκόπια, η σκοπιανή κυβέρνηση θέλει να φανεί σίγουρη όσον αφορά στην ένταξή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Γαλλία ήρθε να της δώσει ένα όμορφο διπλωματικό χαστούκι, αφού της εξήγησε ότι ακόμα και το Προσύμφωνο δεν επαρκεί για το θέμα της ένταξης. Και η Γαλλία διευκρίνισε ότι χρειάζεται ομοφωνία και για το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Έτσι το Σκοπιανό timing δεν είναι καλό. Άλλωστε υπάρχει κι άλλο ένα θέμα που απασχολεί τη Γαλλία στην περιοχή και είναι η επιρροή της Τουρκίας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας που θέλουν να αξιοποιήσουν το μουσουλμανικό στοιχείο που βρίσκεται στην Αλβανία, στη Σερβία με το Κόσοβο, στα Σκόπια με το

Οι εκλογές της απελευθέρωσης - Όταν αρχίζει το ξερίζωμα

Οι εκλογές της απελευθέρωσης
Του Ν. Λυγερού

Αυτές οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι απλώς εθνικές εκλογές αλλά και εκλογές απελευθέρωσης. Διότι υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία η συμπεριφορά της κυβέρνησης ειδικά από τότε που δεν υπάρχει συγκυβέρνηση, είναι εντελώς απαράδεκτη. Ακόμα κι αν πάρουμε δυο μεγάλα εθνικά θέματα όπως είναι το Σκοπιανό και η ΑΟΖ, η διαχείριση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη. Η προώθηση του Προσυμφώνου των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου