Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ένα αρχαίο «φαστ φουντ» έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία

Δείτε και ΕΔΩ

Αρχαιολόγοι στην Πομπηία, την πόλη που θάφτηκε στη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό «φαστ φουντ», διακοσμημένο με ψηφιδωτά, το αντίστοιχο μιας σημερινής καντίνας με πρόχειρο φαγητό.

Το θερμοπωλείο, όπως το αποκαλούσαν, ανακαλύφθηκε σε έναν χώρο ανασκαφών που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό ακόμη και παρουσιάστηκε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης. Απομεινάρια φαγητού, ηλικίας 2.000 ετών, βρέθηκαν σε ορισμένα από τα πήλινα δοχεία τα οποία ο ιδιοκτήτης τοποθετούσε σε βαθιές, κυκλικές οπές, στον πάγκο του καταστήματος.

Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα -συστατικά του φαγητού- όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω.

Χάφταρ σε Ακάρ: «Η απάντησή μας θα δοθεί στο πεδίο και θα είναι σκληρή»

Απαντάει ο Λίβυος στρατάρχης στις τουρκικές απειλές

Καζάνι που βράζει η Λιβύη, καθώς παρά την εκεχειρία και τις διαπραγματεύσεις των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση, η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει οπλισμό και μισθοφόρους, προκαλώντας την «έκρηξη» του Χάφταρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, παρατηρούνται κινήσεις δυνάμεων και των δύο πλευρών στην περιοχή μεταξύ Σύρτης και Αλ Τζούφρα.

Το γεγονός οδήγησε τον στρατιωτικό ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να απευθύνει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία, αναφέροντας: «Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε».

Γιγάντιες μπαταρίες αντικαθιστούν τις μονάδες ορυκτών καυσίμων

Συστοιχίες μπαταριών αποθηκεύουν το πλεόνασμα της παραγωγής από ΑΠΕ

Η αρχή έγινε το 2017, όταν η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που συνέδεσε μια γιγάντια μπαταρία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τρία χρόνια αργότερα, οι μπαταρίες δικτύου έχουν ήδη εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, το παλιό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μος Λάντινγκ θα μετατραπεί φέτος στη μεγαλύτερη μπαταρία του κόσμου.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: οι μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«L’ État, c’est moi!!!» για τον «κληρονόμο του Ισλάμ» Ρ.Τ. Ερντογάν

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

«Ο ”βασιλιάς Ήλιος” πέθανε!!! Ζήτω ο βασιλιάς Ρ.Τ. Ερντογάν!!!» Η απόσταση που χωρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο απ’ τον Λουδοβίκο 14ο είναι τρισήμισι… μόλις αιώνες δρόμος και τον έχει διανύσει ήδη με καλπάζουσα ταχύτητα σφιχτοδεμένη στο χρονικό ενός ιλιγγιωδώς τρέχοντος καιρού που τον έστεψε τον 21ο αιώνα διάδοχο του βασιλιά της Γαλλίας.

Αν ζούσε σήμερα ο «βασιλιάς Ήλιος», που έμεινε στην ιστορία μ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό κι από την φράση «L’ État, c’est moi» («το Κράτος, είμαι εγώ») που είπε, θα χειροκροτούσε σίγουρα τον Ταγίπ Ερντογάν για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική και την εξουσία και για την προσαρμοστικότητά του στη δικιά του αυταρχική αντίληψη απέναντι στο κράτος και τον λαό.

Τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας κίνηση-Τα ΗΑΕ διεισδύουν στο Eastern Med Gas Forum

Mohamed Sabry

Ο Πρίγκιπας του Abu Dhabi Mohammed bin Zayed επισκέφθηκε το Κάιρο στις 17 Δεκεμβρίου για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel-Fattah al-Sisi. Μια προεδρική δήλωση ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προσχώρησαν στο Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) ως παρατηρητές. «Ο Sisi [υπογράμμισε] τη σημασία της προστιθέμενης αξίας που τα ΗΑΕ θα συμβάλουν στις δραστηριότητες του φόρουμ για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών του φόρουμ», ανέφερε η δήλωση.

Ας μην “λεκιάσουμε” τη μεγάλη επέτειο 200 ετών από το 1821 με επιλογές μας

Το 2021 θα εορτάσουμε την επέτειο των 200 ετών από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Ας προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε αυτή τη χρονιά με εθνικές επιτυχίες και να αποφύγουμε τις παγίδες στα εθνικά μας θέματα.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ (Πολιτικός Επιστήμων)
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Στο Κυπριακό πρωταρχική μέριμνά μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εθνική ασφάλεια και επιβίωση του Ελληνισμού στη Μεγαλόνησο. Η άτυπη Πενταμερής, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιανουαρίου, κρύβει παγίδες. Θα μετάσχουν η Βρετανία, η Ελλάς, η Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γεν. Γραμματέως του ΟΗΕ.

Τουρκία: Τα αίτια της ειρωνείας του Ακάρ και το νέο παραμύθι που σερβίρει στη Δύση

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έχασε την ευκαιρία να ασχοληθεί άλλη μια φορά με την Ελλάδα. Και το έκανε… συμπληρωματικά, επιχειρώντας να αρθρώσει αποτρεπτικό λόγο στις απειλές του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη ότι θα πλήξει τα τουρκικά στρατεύματα στη χώρα.

Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Ακάρ απείλησε τον Χάφταρ ότι εάν οι δυνάμεις του επιτεθούν δεν θα βρίσκουν χώρο να κρυφτούν. Για μια ακόμη φορά, στο γνωστό πλαίσιο της νεοθωμανικής του αλαζονείας, ο Τούρκος υπουργός