Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ένα οστό 3 εκατοστών ολόκληρη ιστορία

Βάσος Βασιλείου
Από το philenews

Πήρε τη φωτογραφία που του έδωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Έτσι προδόθηκε η Κύπρος», τον οποίον βοηθούσε τότε, και πάγωσε. Η φωτογραφία παρουσίαζε ένα αυτοκίνητο στραπατσαρισμένο και δίπλα από το όχημα κειτόταν ένας νεκρός, ο αδελφός του. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Φιλής δεν γνώριζε τη σύνδεση του ανθρώπου που παρατηρούσε τη φωτογραφία με τον νεκρό στρατιώτη. Δέκα χρόνια πριν, το 1964, ο Ανδρέας, ο άλλος αδελφός του ανθρώπου που παρατηρούσε τη φωτογραφία είχε σκοτωθεί στο Κτήμα σε μάχη με Τουρκοκύπριους. Τέτοια παιγνίδια σκηνοθετεί η ζωή.

Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ένα χρόνο μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί(Βίντεο)

«Σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού της Τουρκίας» την χαρακτηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Ιουλίου 2021, από την ημέρα που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και εντός των τειχών της διαβάστηκε η πρώτη προσευχή από ιμάμη.

Παρά το νέο «χαστούκι» της UNESCO, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιορτάζει την επέτειο αυτή με ένα προκλητικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά «σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας».

Ισορροπίες στα Βαλκάνια και η ελληνική θέση

Του Νικήτα Σίμου
Από το capital

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνονται στην τουρκική ενέργεια για το άνοιγμα των Βαρωσίων (20/07) κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρωπαϊκών καταδικαστικών δηλώσεων, Αμερικανοί γερουσιαστές προσυπογράφουν τις θέσεις του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για αυστηρό αποτρεπτικό μήνυμα του προέδρου Μπάϊντεν προς τον πρόεδρο Ερντογάν.

Γυρίζει την πλάτη στην Διεθνή Νομιμότητα η Τουρκία - Ώρα ευθύνης και αποφάσεων

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Με μια προσβλητική προς το ΣΑ του ΟΗΕ ανακοίνωση η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν δείχνει ότι δεν θέλει να κατανοήσει το περιεχόμενο και την βαρύτητα της Προεδρικής Δήλωσης που εξέδωσε ο θεματοφύλακας της παγκόσμιας διεθνούς νομιμότητας για την κατάφωρη παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια και την σταθερή θέση για αναζήτηση Ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό..

Η στάση της Τουρκίας θέτει προ των ευθυνών της την διεθνή κοινότητα, σε περίπτωση που για μια ακόμη φορά επιλέξει τον ρόλο του συστηματικού παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας, που αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις και συστάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ..

Ως εδώ, αλλάξτε πολιτική

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Από το pontosnews 

Οι τουρκικοί Αττίλες έφθασαν τον αριθμό τέσσερα και όχι τρία. Η Τουρκία υλοποιεί το σχέδιό της στην Κύπρο, το οποίο είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών και στη συνέχεια η δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας σε ζητήματα άμυνας, οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν θέλει διχοτόμηση, γιατί η διχοτόμηση θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειάς της να ελέγξει ολόκληρο το νησί. Θέλει μια χαλαρή σύνδεση ώστε μέσω της τουρκοκυπριακής υπόστασης να ελέγχει τις αποφάσεις και την πολιτική του νησιού και να έχει έτσι λόγο και στην ΕΕ.