Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Το πρόβλημα που είχαμε με τις αναρτήσεις στο Facebook λύθηκε.
Από σήμερα συνεχίζουμε κανονικά.
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας και την αγάπη σας.
Συνεχίζουμε δυναμικά και ελπίζουμε να συνεχίσετε να είστε δίπλα μας.
Περιμένουμε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας η ότι άλλο θέλετε στο  Email μας:
alexander.blogspot@gmail.com

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΟΖ και Γενοκτονία των Ποντίων

 Tου Ν.Λυγερού

Στους Τάσσο Τ. και Χρήστο Ι.

Για όσους πιστεύουν ότι το Αιγαίο πρέπει να χωριστεί στα δύο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διότι αλλιώς θα ήταν άδικο για την Τουρκία, θα θέλαμε να τους δώσουμε ένα ποντιακό μάθημα μέσω της γενοκτονίας. Αν η Τουρκία είναι τώρα σε θέση να διεκδικήσει οποιαδήποτε ΑΟΖ είναι απλώς και μόνο για ένα λόγο. Διέπραξε μία γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρο- Χαλδαίων, των Εβραίων και των Ποντίων. Δίχως αυτή τη γενοκτονία η Τουρκία δεν θα είχε πρόσβαση στην ακτή που επιτρέπει να αποκτήσει ΑΟΖ. Βέβαια την ενοχλούν τα νησιά μας, διότι είναι πολύ κοντά της. Αλλά αφού δεν συνέχισε τη γενοκτονία στα νησιά μας, είναι πλέον δικό της πρόβλημα. Βέβαια αυτή η προσέγγιση είναι μάλλον αφαιρετική σε πολλούς και ειδικά στους ραγιάδες. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να παράγουμε για πρώτη φορά την ΑΟΖ του Πόντου στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο φως προτομή του βασιλιά της Στρατονίκειας, στην Τουρκία Εχει ύψος ενάμιση μέτρα, φέρει διακόσμηση με κεφαλές ταύρων και τη φιγούρα μιας θεάς

Στο φως προτομή του βασιλιά της Στρατονίκειας, στην Τουρκία

Μία ανάγλυφη προτομή ηγεμόνα της Ελληνιστικής εποχής έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Στρατονίκεια, κάποτε μεσόγεια πόλη της Καρίας και σήμερα στο χωριό στο χωριό Εσκιχισάρ της Τουρκίας στην επαρχία Μουγκλά. Η προτομή έχει ύψος σχεδόν ενάμιση μέτρα και φέρει διακόσμηση με κεφαλές ταύρων καθώς και τη φιγούρα μιας θεάς.
Οπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ Μπιλάλ Σογκούτ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πουμάκαλε «αυτές οι απεικονίσεις ταύρων ταύρων στην προτομή υποδηλώνουν πλούτο και δύναμη». Στην ίδια περιοχή άλλωστε είχε ανακαλυφθεί τον περασμένο Ιούλιο ένα τμήμα ανάγλυφου που απεικονίζει σκηνή αρματοδρομίας.

Η νοητική Χάρτα της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Το γενικό πρόβλημα της αντίληψης για τη σημασία της ΑΟΖ είναι ότι δεν έχουμε εικόνα της πραγματικότητάς της. Τα 200ΝΜ αλλάζουν τόσο πολύ τα συνηθισμένα δεδομένα που μας δυσκολεύουν στη νοητική μας μοντελοποίηση. Επιπλέον, η κλασική γεωγραφία με την απλοϊκή της έννοια δίνει έμφαση μόνο στην ξηρά. Για την ΑΟΖ χρειαζόμαστε μία θαλασσογραφία, για να αποκτήσουμε μία εικόνα υψηλής στρατηγικής. Μέσω των διαγραμμάτων Voronoi μπορούμε να κατασκευάσουμε μία νοητική Χάρτα της ΑΟΖ, όπου η ξηρά ενσωματώνεται στην κυψέλη Voronoi που ελέγχει και δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο η θάλασσα και η ξηρά της κυψέλης αποτελούν μία ενιαία οντότητα. Έτσι τα μεγέθη είναι άμεσα συγκρίσιμα και μάς επιτρέπουν μία αποτελεσματική αξιολόγηση της επιρροής της ΑΟΖ από κάθε νοητική οντότητα.

Όταν τα έλεγε ο Ισοκράτης, εμείς…”λείπαμε”!

Η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών δεν έγκειται ούτε στην ηλικία, ούτε στην παραγωγική και μορφολογική ικανότητα της χώρας.
Αυτό αποδεικνύεται από χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος, που έχουν ιστορία 2.000 χρόνων όμως είναι φτωχές.
Από την άλλη ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που πριν από 150 χρόνια ήταν άνευ σημασίας, σήμερα είναι ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες.
Η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών δεν έγκειται στο φυσικό πλούτο που διαθέτουν.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ....

"...Εσένα όμως ποτέ κανένας δε σε χόρτασε,
μα αν αποκτήσει δεκατρία τάλαντα,
του ανάβει πιο πολύ ο καημός να έχει δεξαέξι.
Κι αν τα βάλει κι αυτά στο χέρι, θέλει σαράντα,
ή αλλιώς λέει πως τέτοια ζωή δεν υποφέρεται...."

"...Μα τον Δία, εγώ θέλω λοιπόν να είμαι πλούσιος
και να γλεντάω με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου,
κι αφού λουστώ να βγαίνω γυαλιστερός από το λουτρό
και ν' αδιαφορώ για τους τεχνίτες και τη φτώχεια...."

Φεύγοντας ο Δρούτσας δέχθηκε θέμα.... συγκυριαρχίας για 114 νησιά του Αιγαίου!


Δεχθήκαμε να μπει ως συνυποσχετικό για τη Χάγη!
Μοιραίοι άνθρωποι για τη χώρα αναδεικνύονται τελικά οι σημερινοί κυβερνώντες, αφού μετά την «παράδοση» της οικονομίας και ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, των μισθών και των συντάξεων στην «τρόικα», τώρα ετοιμάζονται να παραδώσουν και το Αιγαίο, την εθνική ακεραιότητα, τα νησιά στους Τούρκους.
Ο Φον Δημητράκης Δρούτσας, πριν τα μαζέψει.... από το υπουργείο Εξωτερικών για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες (παίρνοντας πιο παχυλό μισθό, ως ευρωβουλευτής), φρόντισε (προφανώς με την έγκριση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου), να ανοίξει την κερκόπορτα στους Τούρκους για να «αλώσουν», μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το Αιγαίο. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες και ελεγμένες πληροφορίες, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε σχέδιο συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και η κυριαρχία σε 114 νησίδες, ειδικά στο νότιο Αιγαίο.

Η μνήμη της Ελλάδας

Του Ν.Λυγερού

Πολλοί προσπαθούν να κάνουν πράγματα σημαντικά για την πατρίδα μας, δίχως όμως να ασχολούνται με την αξιολογία της. Η Ελλάδα μας είναι σαν την ελευθερία, μια δύσκολη γυναίκα που εξετάζει μόνο το έργο και όχι τις κινήσεις. Διότι αυτό το έργο είναι η μνήμη της. Ποιος όμως αντιλαμβάνεται τι είναι η μνήμη της; Ποιος συνειδητοποιεί ότι όλη η έννοια της συνέχειας που είναι τόσο σημαντική για μας, αφού λειτουργούμε σε ένα διαχρονικό πλαίσιο, δεν θα υπήρχε δίχως το έργο της Φιλικής Εταιρίας. Ο τόπος θα είχε τουρκέψει εντελώς δίχως τις απεγνωσμένες προσπάθειές της, για να απελευθερώσει το λαό μας από τον οθωμανικό ζυγό. Διότι, ακόμα και η έννοια της ιπποσύνης είχε εξαντληθεί εκείνη την εποχή. Τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας δεν επιχείρησαν να αφήσουν το δικό τους όνομα, σημασία είχε μόνο το συλλογικό έργο, διότι ήταν το μόνο ικανό να σηκώσει το βάρος της τουρκοκρατίας. Ανάλογα παραδείγματα δεν είναι μόνο σπάνια στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο η μνήμη της Ελλάδας είναι το έργο της Φιλικής Εταιρίας, διότι ακολουθούσε το νοητικό σχήμα της μνήμης μέλλοντος.

Ιταλία: Φόροι στους μετανάστες για τη λαθρομετανάστευση…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Africa-news, η Ιταλική Κυβέρνηση έλαβε τελικά την απόφαση να επιβάλει ένα νέο φόρο σε όσους θέλουν να τους εκδοθούν νέες άδειες παραμονής ή να ανανεωθούν αυτές που ήδη διαθέτουν. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε υιοθετηθεί το 2009, στα πλαίσια νομοσχεδίου για την ασφάλεια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.
Το ύψος του φόρου θα ανέρχεται μεταξύ 80 και 200 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο την οποία θα αφορά η άδεια παραμονής. Έτσι, όσοι ζητούν άδεια παραμονής για διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών, θα πληρώσουν 80 ευρώ. Όσοι επιθυμούν άδεια για μέγιστο χρονικό διάστημα 24 μηνών, θα καταβάλουν 100 ευρώ, ενώ όσοι αιτούνται άδεια παραμονής μακράς διάρκειας της ΕΕ, θα πληρώνουν 200 ευρώ.
Μαζί με τους νέους φόρους θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα ποσά που αφορούν την έκδοση της άδειας. 27,50 ευρώ για την ηλεκτρονική άδεια παραμονής, 14,62 ευρώ για χαρτόσημο και 30 ευρώ για έξοδα αποστολής.

Συγκλονιστική πρωτοβουλία των κατοίκων της Ναντ!

Ένα πολύ ωραίο θέμα έχει «σηκώσει» ο ενδιαφέρον ειδησεογραφικός κόμβος «http://dailynews24.gr/» για την πρωτοβουλία των κατοίκων της γαλλικής πόλης Ναντ, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των Ελλήνων, αντιδρώντας στη σκληρή λιτότητα. Και μόνο ο συμβολισμός της ενέργειας είναι πραγματικά συγκλονιστικός, οπότε αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ:
Mε τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» η εφημερίδα «Ouest-France» παρουσιάζει ρεπορτάζ για την κινητοποίηση κατοίκων της Ναντ που θέλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων στην δύσκολη περίσταση όπου διέρχονται ζητώντας την ελληνική ιθαγένεια.
Η «έκκληση της Νάντης» εκφράζεται μέσω του ιστολογίου http://jesuisgrec.blogspot.com/ με το οποίο προωθείται μία αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, ως συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα. Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η εφημερίδα, με τη δραστηριοποίηση μιας ομάδας μελών της πολιτιστικής οργάνωσης πολιτών «Nantes est une Fete» (Η Ναντ είναι μία γιορτή).

Ναπολεόντειες πρακτικές οικογενειοκρατείας στο ΠΑΣΟΚ


"Την πλάκα τους" έπαθαν οι δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ, μόλις ο Γ.Παπανδρέου κατέθεσε την πρόταση "50-50", δηλαδή να επιλεγεί τώρα κάποιος που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ ο Γ.Παπανδρέου θα έχει παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα παραιτηθεί ... μετά τις εκλογές, οπότε και θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!
Αλλά και να υπερασπίζεται τον αδελφό του που είχε μιλήσει για "ραγιάδες" μέσα στο ΠΑΣΟΚ εννοώντας τα στελέχη του. Είναι σαφές ότι ο Γ.Παπανδρέου (και...) σε αυτή την αποφασιστική στιγμή θεωρεί την οικογένειά του ως το μοναδικό του στήριγμα και διαχειρίζεται την κρίση από κοινού μαζί τους...
Eπιδεικνύοντας μία καθαρά ναπολεόντειο συμπεριφορά με το να δείχνει εμπιστοσύνη μόνο σε αυτούς, όπως είχε πράξει ο στρατηλάτης μοιράζοντας την Ευρώπη στα αδέλφια του.
Μόλις έγινε γνωστή η θέση Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου ... μετά τις εκλογές, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και άλλα κορυφαία στελέχη "τραβούσαν τα μαλλιά τους"!

Θανατική ποινή για Μουμπάρακ,πρότεινε ο εισαγγελέας



Την επιβολή της θανατικής ποινής στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και σε άλλους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των δυο γιων του Μουμπάρακ και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι, ζήτησε σήμερα η εισαγγελία.

  

"Η εισαγγελία ζητεί την επιβολή της μέγιστης ποινής κατά του Μουμπάρακ και των υπολοίπων κατηγορουμένων, η οποία είναι θάνατος δια απαγχονισμού", δήλωσε ο Μουστάφα Χάτερ, μέλος της εισαγγελικής ομάδας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου.

   

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΧΙ

Του Δρ. Ιωάννη Παρίση
Υποστράτηγου ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
Από το onalert


Η Κύπρος πανηγυρίζει για την ανεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα κοιτάσματα του Ισραήλ, αναμένεται να μεταβάλει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Μεγαλονήσου. Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της ιδιαίτερα σημαντικής από στρατηγικής πλευράς θέσης της, μέσω της οποίας ελέγχονται εμπορικοί οδοί και άξονες γεωστρατηγικής επιρροής, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αύξηση της στρατηγικής της σημασίας και της σχετικής ισχύος της. 

Γιωργάκη γιατί κρύβεις την πισίνα;


Από το prionokordela

Ο Γιώργος μπορεί να χάσει τη βουλευτική έδρα, επειδή «ξέχασε» να δηλώσει την πισίνα που διαθέτει στο Καστρί! Λέτε να την πατήσει από μία πισίνα και να ησυχάσουμε επιτέλους; Άμην!
Έκπτωτος, λοιπόν, από την έδρα του κινδυνεύει να κηρυχθεί ο, υπό προθεσμία, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που απέκρυψε από τη δήλωση «πόθεν έσχες», που κατέθεσε, την πισίνα που έχει κατασκευάσει στον κήπο της βίλας του στη Νέα Ερυθραία. Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυριανή». Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να μην τη δήλωσε στο «πόθεν έσχες», αλλά το έχει πράξει στο Ε9 της φορολογικής του δήλωσης!

Handelsblatt: Θα πέσει η Ελλάδα;



Το θέμα της Ελλάδας και των ποικίλων σεναρίων για το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές της χώρας σχολιάζει μερίδα του γερμανικού τύπου. Κοινή εκτίμηση ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι επισφαλής.

«Θα πέσει η Ελλάδα»; Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο προσεγγίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Αμβούργου το ελληνικό πρόβλημα. Και σημειώνει: «Σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα οξύνεται περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους μένουν στάσιμες και οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του κράτους για μεταρρυθμίσεις καταθέτοντας κάθε βράδυ δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ».

Η Εθνική διαψεύδει Ψυχάρη και Παπανδρέου


Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Παπανδρέου, με αναφορές στην δανειοδότηση του ΔΟΛ, εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη κατήγγειλε "πόλεμο" συμφερόντων εναντίον του, αναφέροντας ονομαστικά τον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχάρη.
Ακολούθησε αιχμηρή απάντηση από τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος έκανε λόγο για παρέμβαση της τότε κυβέρνησης για να μη χορηγηθεί δάνειο.

«Αγαπούλα, το… εξώδικο»

«Αγαπούλα, το… εξώδικο»
Στα... κάγκελα είναι ο «Αγαπούλας», κατά κόσμον Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές των Σκοπίων μέχρις ότου εκδοθεί στη χώρα μας.
Όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr  ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των «στημένων αγώνων» απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρόμενος εντονότατα όχι για τις συνθήκες κράτησής του, αλλά για την πολυσυζητημένη ατάκα «Αγαπούλα την... κουκούλα» !!!!
Ο Big Mak επιφυλασσόμενος να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω «ηθικής βλάβης» ζητά από τη γνωστή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να σταματήσει άμεσα την προβολή των συγκεκριμένων διαφημιστικών μηνυμάτων, τα οποία - όπως υποστηρίζει - θίγουν βάναυσα την προσωπικότητά του.

Έξι ερωτήματα Καμμένου στον Γ. Παπανδρέου

Έξι ερωτήματα Καμμένου στον Γ. Παπανδρέου
Την ανάρτηση εγγράφων μέσω facebook που «καίνε» τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος.
Λίγα λεπτά μετά το μήνυμά του στο twitter, μέσω του οποίου ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, απαιτώντας να ερευνήσει τις επαφές που είχε ο πρώην πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, προχωρά ένα βήμα περαπέρα: ανακοινώνει την ανάρτηση εγγράφων, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να επισπευσθεί η διαδικασία.
Το μήνυμα στο Facebook έχει ως εξής:
«Προσοχή!! Ζητώ την παρέμβαση του εισαγγελέα και κατάσχεση του βιβλίου εισόδου στο Μαξίμου, να δούμε ποιους συνάντησε από τον Ιούνιο ο ΓΑΠ».

Δύο ξεχωριστά υπομνήματα από Πεπόνη - Μουζακίτη "Μας μεταφέρθηκε μέσω τρίτων η δυσαρέσκεια πολιτικού προσώπου..."

Υπηρεσιακούς -και μη- παράγοντες που παρενέβησαν στο έργο τους κατονομάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπομνήματα που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εισαγγελείς στα  υπομνήματα δεν αναφέρουν κάποιο όνομα πολιτικού πλην όμως, κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια πολιτικού προσώπου που τους μεταφέρθηκε μέσω τρίτων. Η δυσαρέσκεια αφορά την πορεία των ερευνών τους.

Στην «κατάψυξη» η χώρα


Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύσουν τους εκδρομείς του τριημέρου των Φώτων. Η απότομη επιδείνωση του καιρού μπορεί να είναι σύμμαχος για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι, όχι όμως για εκείνους που πρόκειται να ταξιδεύσουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Οι εκδρομείς θα πρέπει να πάρουν ιδιαίτερες προφυλάξεις στο οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Αρνητική πορεία και στην τέταρτη χρηματιστηριακή συνάντηση του 2012 παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στην πτώση της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, στις 13:00, υποχωρούσε στις 264,45 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,95%.

Πτώση σε ποσοστό 1,84% παρουσιάζει και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 93,9 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 314.306 ευρώ.

Με νέα χαμηλά "φλερτάρει" το ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Κάτω από τις 650 μονάδες υποχωρεί την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με την πλειονότητα των τίτλων στον FTSE20 να διαπραγματεύεται στο "κόκκινο" και με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχρεώνονται σε απώλειες.  Εως το -4% βρέθηκε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, προερχόμενος από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 10,3%.

«Η πορεία του PSI και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικούς καταλύτες για την πορεία της αγοράς» σχολιάζει σήμερα η Marfin Analysis, ενώ από την πλευρά της η Beta Securities εκτιμά ότι η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να κινηθεί «σε υποτονικούς ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, καθώς η πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων των όρων για το PSI το οποίο φαίνεται ότι μπαίνει σε μια τελική ευθεία».

ΚΑΛΑΝΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ


Παγκόσμιο θαύμα ακουστικής το νεκρομαντείο του Αχέροντα! Στην υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου βασιλεύει απόλυτη ησυχία

Ως παγκόσμιο «θαύμα» ακουστικής χαρακτηρίζεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα σε έρευνα των διδακτόρων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Καραμπατζάκη και Βασίλη Ζαφρανά. Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ύστερα από μελέτη 12 ετών, ότι στην υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου βασιλεύει απόλυτη ησυχία.
Οπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν πολύ καλά ηχομονωμένο θάλαμο, που τα 15 τόξα του μειώνουν στο ελάχιστο την αντήχηση. Ετσι, δεν είναι τυχαίο που το νεκρομαντείο του Αχέροντα θεωρούνταν το «Κατώφλι του Κάτω Κόσμου». Πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες μετρήσεις με διαφορετικά και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα για να επιβεβαιώσουν αυτό το φαινόμενο.

Διέγραψε τις απώλειες της η Wall με τη στήριξη των λιανοπωλητών


  Dow12.418,4221,04 0,17%  



  Nasdaq2.648,36-0,36 -0,01%  

Η Wall Street χθες
Οριακά κέρδη αντικατέστησαν τις οριακές απώλειες της Wall Street λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, με ώθηση από τις ενδείξεις ισχυρών πωλήσεων για τις επιχειρήσεις λιανικής αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι ανησυχίες για την παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση χρέους και το διαφαινόμενο πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρωζώνη κράτησαν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Οι διατραπεζικές καταθέσεις στην ΕΚΤ άγγιξαν νέο ιστορικό υψηλό την Τρίτη, καταδεικνύοντας την τάση των τραπεζών να ενισχύουν τα ρευστά διαθέσιμα αντί να δανείζουν σε άλλες τράπεζες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 21,04 μονάδες (0,2%) και βρίσκεται στις 12.418,42 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε οραική πτώση 0,4 μονάδων (-0,01%) φτάνοντας τις 2.648,36 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,24 μονάδων (0,02%) και βρίσκεται στις 1.277,30 μονάδες.

Θετικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης οι μετοχές του κλάδου λιανικής. Το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων (ICSC) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τις πωλήσεις των λιανοπωλητών το Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για άνοδο της τάξης του 4,5-5,3%, με ιδιαίτερη ώθηση από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε άνοδος 5,3%. Τα τελικά στοιχεία θα δημοσιευτούν την Πέμπτη.