Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η στρατηγική της «σκαλομαρίας*» και το τελευταίο τράμ


Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο ελληνικός λαός έχει κατακλυστεί από ένα πολιτικό λόγο που υπερχειλίζει από μηρυκασμούς, στερεότυπα, ηθικισμούς, και κενολογίες, που εν μέρει πρεσβεύει την ακυβερνησία της επόμενης ημέρας.
Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ανεύθυνης κενολογίας οι πολιτικοί ταγοί ενδύονται το χιτώνα του δήθεν ασυμβίβαστου και επιχειρούν να προβάλλουν το μύθο της ασυμβατότητας της ελληνικής πολιτικής σκηνής με τις συναινετικές πρακτικές και τις τεχνικές συμβιβασμού που διαθέτουν  τα συστήματα διακυβέρνησης των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης θεμελιώθηκε στη συντριβή των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων (ΕΚΝΔ/ΕΔΗΚ, ΚΚΕ εσ, ΕΔΑ, Συμμαχία), ενώ η στρατηγική της αδιαλλαξίας αποδείχτηκε πάντοτε  
ως η ταχύτερη ατραπός των αντιπολιτευομένων κομμάτων προς την εξουσία και, επομένως, δεν ευνοήθηκαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Και ξαφνικά η Δημοκρατία έγινε καταστροφή!!!

Και ξαφνικά η Δημοκρατία έγινε καταστροφή
«Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί.»

Περικλής Γιαννόπουλος
 
Η Δημοκρατία απετέλεσε από τα πρώτα βήματα της το ύστατο επίτευγμα του πανανθρώπινου Ελληνικού πολιτισμού. Εις τα πέρατα του κόσμου, αυτό το απόγειο γνωστικής ανωτερότητας, έγινε σκοπός των πολλών, καταφύγιο των αδυνάτων, παγκόσμια πιστοποίηση κοινωνικού επιπέδου! Δεν υπάρχει κοινωνία που να νοείται προηγμένη, χωρίς να έχει Δημοκρατία. Δεν νοείται ανώτερος δείκτης Εθνικής εξέλιξης, κοινωνικής ευδοκίμησης χωρίς δημοκρατικό πολίτευμα.
Όλοι αυτοί λοιπόν από την "πολιτισμένη δύση" που τις τελευταίες ώρες κουνούν επικριτικά το δάχτυλο, να θυμηθούν ότι η Δημοκρατία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της βιοτικής τους ευμάρειας. Οφείλουν κάθε ικμάδα προόδου ακριβώς σε αυτό το πολύτιμο Ελληνικό δώρο που έλαβαν "άτοκα". Πριν από τη δημοκρατία, οι σημερινοί "κριτές" επεδείκνυαν την προοδευτικότητα τους σε εφευρέσεις νέων βασανιστηρίων, αδυσώπητης δουλείας, σκοταδιστικών καθεστώτων με παντελή έλλειψη κάθε έννοιας δικαιοσύνης... Ας αφήσουν λοιπόν τις φεουδαρχικές εκτροπές οι γεννήτορες του Αδόλφου, οι μήτρες της "Ιεράς Συμμαχίας" και οι θαυμαστές του γενοκτονικού κτήνους "Ευρωπαϊστή" Κεμάλ.

Βουτιά πέρα του 9% σημειώνει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Βουτιά σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ακολουθώντας τις μεγάλες ζημιές που παρουσιάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα, τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες των αγορών για πιθανή επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις και τον τραπεζικό δείκτη να πραγματοποιεί βουτιά πέρα του 9%, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε, στις 12.59, μεγάλες ζημιές της τάξης του 9,01%, υποχωρώντας στις 202,87 μονάδες.

Σε μετεκλογική δίνη "βουλιάζει" το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με κατακόρυφη πτώση αντιδρά τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η «βουτιά» έως και άνω του 20% για τις τραπεζικές μετοχές, οι διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες της ΔΕΗ και οι ισχυρές πτωτικές πιέσεις που δέχονται στον FTSE20, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, υποχρεώνουν τον Γενικό Δείκτη σε πτώση έως και άνω του 8%, «σπρώχνοντας»... ολοταχώς προς νέα χαμηλά έτους.

«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κάθε άλλο παρά αίσθηση πολιτικής σταθερότητας φαίνεται να δημιουργεί, επιτείνοντας την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στην εγχώρια αγορά» σχολιάζει σήμερα η Beta Securities, προσθέτοντας ότι η πίεση στο ταμπλό «δεν θα εκτονωθεί εφόσον δεν διαφανεί άμεσα κάποια διέξοδος στην ακυβερνησία που είναι πιθανό να προκύψει από την διαδικασία ανάθεσης των εντολών διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης». 

Μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα... ΧΑΟΣ στις αγορές

Μετά το εκλογικό  χάος και την απόφαση των  Ελλήνων να πουν όχι στο  Μνημόνιο -με διαφορετικούς τρόπους-  το ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει, εκπέμποντας άσχημα μηνύματα  για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε  μιάμιση ώρα πωλήθηκαν μετοχές αξίας 16,6 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης χάνει 6,20%. Βουτιά 18,75% για την Alpha Bank και 13,02% για την μετοχή της Εθνικής στα 1,46 ευρώ. Πτώση 14% για την Eurobank , 10%  για την Τράπεζα Κύπρου και 12% για την Cyprus Popular. Κατάρρευση 10% για την ΔΕΗ και πάνω από 6% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Βουτιά 11% για τον Μυτιληναίο.

«Κυβέρνηση σύνεσης και ευρωπαϊκού προσανατολισμού» ζητά το Βερολίνο

Έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας απηύθυνε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Αυτό σημαίνει μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού» εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα.

Οι μετεκλογικές εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα «Συγκοινωνούντα δοχεία» η ετυμηγορία της κάλπης και η παραμονή στο ευρώ

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι τη Δευτέρα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία. Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Στη Βρετανία, το περιοδικό Economist εκτιμά ότι ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ή θα αποκλειστεί από την ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής έχουν φανεί ανένδοτοι ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει του όρους του μνημονίου.

Η μάχη του σταυρού...Έξω όλοι οι παλαιοί!!!

Με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, αλλά με το 98% των εκλογικών κέντρων να έχουν καταγραφεί, πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας μένουν εκτός Βουλής.

Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Νταλάρα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Πέτρος Ευθυμίου,  Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου, Μιλένα Αποστολάκη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  Χρήστος Πρωτόπαπας, Τηλέμαχος Χυτήρης, φαίνεται να μένουν εκτός, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων για τον καθορισμό της τακτικής που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στη ΝΔ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να προωθήσουν την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.

Νέα μεταπολίτευση!

Του Νίκου Χατζηνικολάου

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, που εμφανίζει το άθροισμα των δυνάμεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από το 33%,"εγκαινιάζει" μια νέα πολιτική εποχή. Στο εξής οι σχέσεις κομμάτων-ψηφοφόρων δεν θα είναι δεδομένες. Θα κρίνονται και θα επανακρίνονται με βάση τα πεπραγμένα των πολιτικών και την απόσταση των έργων τους από τους λόγους τους. Πρόκειται για μια νέα μεταπολίτευση. Οι πράσινες και οι γαλάζιες σημαίες υποστέλλονται μετά από 38 χρόνια και στη θέση τους υψώνονται οι σημαίες της λογικής και της ευαισθησίας! Υψώνονται οι σημαίες της ευθύνης και της ωριμότητας.

Δείτε τα αποτελέσματα στην Επικράτεια



Από το real.gr
Διαβάστε στο Real.gr τα αποτελέσματα των εκλογών, τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων. Ποιοι μένουν εκτός Βουλής. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών

Πιο συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 99,80 % τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:  

Γραμμένοι
9.934.613
Ενσωμάτωση 99,80 %
Ψήφισαν 65,09 %
Ακυρα/Λευκά 2,36 %
Εκτός Βουλής 19,03 %

Νέο τοπίο στην αριστερά με κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ

Συναντήσεις με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη προτίθεται να ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προωθήσει την πρόταση του για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, αναμένεται εφόσον αποτύχει ο Αντ. Σαμαράς, να λάβει το αργότερο εντός τριών ημερών διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για σχηματισμό κυβέρνησης.

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Ολάντ

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Ολάντ
Με ποσοστό 51,9% αναδεικνύεται νικητής ο Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 48,1% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995. Ο 57χρονος Ολάντ γίνεται έτσι ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος που ηττάται στο τέλος της θητείας του, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1981.

«Πολιτικός σεισμός» στην Ελλάδα, λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Για "πολιτικό σεισμό" στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και επισημαίνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα τιμωρήθηκαν, ενώ στη χώρα εγκυμονεί κίνδυνος ακυβερνησίας.

Για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο γίνεται ειδική αναφορά απ΄όλα τα ξένα μέσα. 
 
"Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών", γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation υπογραμμίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δύο σενάρια για το αύριο Εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και άλλων προθύμων…

Δύο είναι τα σενάρια, που συζητούνται πλέον ευρέως για την επόμενη ημέρα: Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη, εφόσον καταφέρει να μπει στη βουλή και ίσως με την ανοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η είσοδος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα προκύψουν οι απαιτούμενοι αριθμοί, ακόμη πιο δύσκολα θα υπάρξει η πολιτική διάθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συνεχίσουν μόνοι τους, αλλά και της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση.

ΝΔ: 19,18%, ΣΥΡΙΖΑ: 16,3%, ΠΑΣΟΚ 13,63%

Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού καταδεικνύει η εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic που φέρνει πρώτη τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί, με πολύ υψηλά ποσοστά στα εκλογικά τμήματα της Αθήνας αλλά και μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Η εκτίμηση δίνει στο ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση και μάλιστα με ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Θεαματικά ποσοστά καταγράφει και η Χρυσή Αυγή, ενώ στη Βουλή φαίνεται ότι μπαίνουν επίσης (με μεγάλο ποσοστό) οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη. Για την είσοδο στο κοινοβούλιο μάχη φαίνεται ότι δίνουν ο ΛΑΟΣ οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία. .