Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων για τον καθορισμό της τακτικής που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στη ΝΔ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να προωθήσουν την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.


Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι αναγκαία συνθήκη για να σχηματιστεί -και κυρίως για να έχει μέλλον μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας όποιοι κι αν μετέχουν - είναι οι εταίροι και οι δανειστές της χώρας να αφήσουν περιθώριο για την τροποποίηση του Μνημονίου που να δίνει ανάσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Εάν δεν τελεσφορήσει μία τέτοια λύση, τότε οι επαναληπτικές εκλογές θεωρούνται περίπου μονόδρομος από τα στελέχη της ΝΔ.

"Εθνικό μέτωπο" θέλει ο Βενιζέλος

Σε τρία μέτωπα θα κινηθεί τα επόμενα 24ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρώτον, θα συμμετάσχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του νέου σχήματος είναι να συμμετέχουν τα εξής κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ!

Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τη συνεργασία όλων αυτών των κομμάτων ως απαραίτητη για να απομονωθούν τα άκρα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Αν και οι πρώτοι, με την εξαίρεση του αρχηγού τους, δε θεωρούνται όλοι «χαμένη υπόθεση».

Δεύτερον, σε επίπεδο πολιτικού σκηνικού, το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει δυνάμεις με τις οποίες θα μπορέσει να συνεργαστεί εκλογικά, αν στηθούν και πάλι κάλπες στις 17 Ιουνίου. Θα απευθύνει κάλεσμα σε όσους απείχαν από αυτή την αναμέτρηση, (Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης και άλλους) αλλά και σε πολιτικές δυνάμεις όπως η Δημοκρατική Αριστερά. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι το προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να ενωθεί καθώς το μαύρο μέτωπο βρίσκεται σε φάση προέλασης.

Τρίτον, σε εσωκομματικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προχωρήσει στη διάλυση και επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη διαδικασία στο τραπέζι θα μπουν τα πάντα. Το όνομα και το σύμβολο δεν είναι πλέον ταμπού, αν και ορισμένοι λένε ότι «δε θα πρέπει να βιαστούμε γιατί θα θεωρηθεί προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης».
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν κορυφαίες πλέον τις ευθύνες της αριστεράς. Και για το εκλογικό αποτέλεσμα και για το τι θα ακολουθήσει. Ξεκινώντας από το πρώτο επισημαίνουν πως με την ισοπεδωτική κριτική τους «έστησαν γέφυρες και μείωσαν την απόσταση που θα έπρεπε να διανύσουν οι ψηφοφόροι μέχρι τα άκρα». Η ουσία της τοποθέτησης, βέβαια, είναι για το μετά. Δηλώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί είναι προφανές ότι οι πολίτες τους έδωσαν εντολή να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση του τόπου. Ώστε όλοι από εδώ και πέρα να μπορούν να συγκρίνουν πράξεις και όχι λόγια.

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Εάν η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν τελεσφορήσει, ο επόμενος πολιτικός αρχηγός που θα λάβει τη διερευνητική εντολή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαντλήσει το διάστημα των τριών ημερών που του δίνει το Σύνταγμα για να αναζητήσει συμμαχίες.
Χωρίς να μπορούν να προεξοφληθούν εκπλήξεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς, παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς -ακόμη κι αν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά λάβουν την απόφαση να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ- μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία των 151 εδρών στη Βουλή.

Το σενάριο δημιουργίας κυβέρνησης της αριστεράς -υπό τις παρούσες συνθήκες- απομακρύνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το Συνασπισμό.
Ακόμη και αν αναθερμανθεί το σενάριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα δύο κόμματα μαζί διαθέτουν 85 έδρες. Πολύ περισσότερο όταν ο Πάνος Καμμένος αποφάνθηκε ότι μπορεί η θέση του κόμματός του να είναι κοινή με αυτή του Συνασπισμού στα οικονομικά, όμως υπάρχει καθετη διαφωνία στα εθνικά θέματα.

Το σενάριο κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν προχωράει ακόμη και αν στους 85 βουλευτές των δύο κομμάτων προστεθούν (υποθετικά) οι 19 έδρες της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού η δύναμη ενδεχόμενης συμμαχίας των τριών κομμάτων δεν προσεγγίζει το στόχο των 151 βουλευτών.

Την ίδια ώρα, ο Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του προς το Reuters, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε τριμερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συμμετείχαμε σε μία προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση... εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι, απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο Φώτης Koυβέλης.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου