Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Από την τακτική στη στρατηγική ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

«Ήταν συνεπές προς την όλη παρασιτική τακτική του ελληνικού κεφαλαίου που αναζητούσε πάντα τις σίγουρες, μικρής πνοής και μονοπωλιακού χαρακτήρα, τοποθετήσεις να αποφύγει την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου». Όταν διαβάζουμε αυτά τα λόγια του Δημήτρη Μπάτση είναι αναπόφευκτο να σκεφτούμε συνειρμικά ότι αυτό ισχύει και για τον τομέα των υδρογονανθράκων ακόμα και σήμερα, αφού ο καθένας θέλει σε τοπικό επίπεδο να εξασφαλίζει τα μίζερα κέρδη του δίχως να βοηθήσει πραγματικά την οικονομία της Ελλάδος. Διότι όλοι βλέπουμε ότι η ΑΟΖ αποτελεί ένα στρατηγικό άνοιγμα για μια νέα αγορά που θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε πραγματικά μεγάλο μέγεθος και όχι μόνο για μερικούς, όπως γίνεται συνήθως.

Τεχνικοί όροι του Δημήτρη Μπάτση

Του Ν.Λυγερού

α) «Έχουμε κοιτάσματα απ’ όπου αντλούμε και μπορεί να αντλήσουμε μεταλλεύματα σε ποσότητες που να εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό της βιομηχανίας τόσο για το κοντινό όσο και για το πιο μακρινό μέλλον».
β) «Τα μεταλλεύματα αυτά είναι σε καλή ποιότητα. Για τα σπουδαιότερα μάλιστα μεταλλεύματά μας οι ειδικοί γνωματεύουν ότι η ποιότητά τους είναι εκλεκτή».
γ) «Είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή βάση».
δ) «Μπορεί να εξασφαλιστεί η ποσοτικά και ποιοτικά απαραίτητη εργατική δύναμη».
«Δυσμενής τεχνικός όρος μπορεί να θεωρηθεί για την πρώτη περίοδο της εκβιομηχάνισης το ότι δεν έχουμε λιθάνθρακα. Μας λείπουν οι συγχρονισμένες εγκαταστάσεις για την εξόρυξη μεταλλευμάτων, το συγκοινωνιακό μας δίκτυο είναι υποτυπώδες, τα μεταφορικά μέσα δεν επαρκούν, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την υδρενεργειακή αξιοποίηση και εγκαταστάσεις για την καμινεία και σε συνέχεια την επεξεργασία των μετάλλων».

Δυο λόγια του Δημήτρη Μπάτση

Του Ν.Λυγερού


«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με τη βέβαια προοπτική πως παρ’ όλα τα εμπόδια και παρ’ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο ελληνικός λαός που αγωνίστηκε ηρωικά και έδιωξε τον ξένο κατακτητή, θ’ ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα το δρόμο για τη δημοκρατική ανοδική πορεία του και θ’ αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίζει την ερειπωμένη από τη φασιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο πατρίδας μας. Η Ελλάδα θα γίνει και εθνικά και οικονομικά πραγματικά ελεύθερη». Αυτά είναι τα πρώτα από τα δυο λόγια του Δημήτρη Μπάτση στο βιβλίο του Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1947. Με το πέρασμα του χρόνου θα μπορούσαν και να μην είχαν πια νόημα αυτά τα δυο λόγια κι όμως τώρα ειδικά αυτήν την περίοδο έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Μας άγγιξε όμως βαθειά και η δεύτερη επισήμανση του Δημήτρη Μπάτση.

Το ΛΑΟΣ για τα επεισόδια

"Η κατάληψη του Πενταγώνου από τους αγανακτισμένους εργαζόμενους χωρίς εργασία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο Πεντάγωνο και προσθέτει:
"Ούτε για τους «επιτιθέμενους», αλλά ιδιαιτέρως για τους διάτρητους «αμυνόμενους».
Θα μπορούσε στη θέση των εργαζομένων του Σκαραμαγκά, να ήταν θυμωμένοι Μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες.

Η καθιέρωση του Κοινωνικού Κράτους τότε και η ολοκληρωτική αποδόμησή του σήμερα

Τραγικά ξεδιπλώνεται σήμερα μπροστά μας, η ολοκλήρωση ενός εκ των κύριων έργων της μεταπολίτευσης στη χώρα μας. Η καθολική απαξίωση και πλήρης κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους. Ενός Κοινωνικού Κράτους εξαιρετικά εύρωστου και άκρος ευημερούντος μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το οποίο αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες με τα πλεονάσματα των Ταμείων του, την αρτιότητα των παροχών του και τη χρηστή διαχείρισή του. Μια διαχείριση που εξασφάλιζε το ίδιο ή και ανώτερο επίπεδο παροχών και στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου-Δείτε όλο το κείμενο

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου για ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ και ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ για την απόκρυψη των στοιχείων της "λίστας Λαγκάρντ". Εάν υπήρχε σοβαρό κράτος στην Ελλάδα οι παραπάνω κύριοι θα βρίσκονταν ήδη στο γραφείο του Ανακριτή.


Το κείμενο της μήνυσης:

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης να εξουσιοδοτηθεί για αποστολή, αν παραστεί ανάγκη, στρατιωτικής δύναμης στη Συρία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Μιλώντας στην ολομέλεια πριν από την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΡΛΚ Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι η πρόταση είναι «αόριστη». Τονίζοντας ότι στην πρόταση γίνεται λόγος για αποστολή των τουρκικών δυνάμεων «σε ξένες χώρες», είπε πως «με την άδεια αυτή μπορείτε να κάνετε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν διευκρινίζεται ούτε η περιοχή, ούτε η έκταση της επιχείρησης».

Πόσοι και πόσα «έβγαλαν» στο εξωτερικό – Οι πρώτοι έλεγχοι

Την ώρα που η λίστα με τους 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία έχει προκαλέσει αναταραχή, λόγω της μη αξιοποίησής της, έρχονται στο φως τα αποτελέσματα της αξιοποίησης μιας άλλης λίστας, εκείνης με τους 54.000 Έλληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 940 περιπτώσεις αποστολής εμβασμάτων, τα οποία υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 3-3,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι που τα έβγαλαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διασταυρώσεις.

Η βουλή ζητά τη λίστα Λαγκάρντ

Την αποστολή της «λίστας Λαγκάρντ» με τα στοιχεία για τους 2.000 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζα του εξωτερικού θα ζητήσει η Βουλή. Όπως δήλωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Βαγγέλης Μειμαράκης «η Βουλή θα ασκήσει τα καθήκοντά της και θα ζητήσει την λίστα η οποία μάλιστα θα δημοσιοποιηθεί». Συγκεκριμένα, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να αποστείλει μέσω της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, αίτημα στις αρμόδιες αρχές για να έρθει η λίστα στη Βουλή.


Προϋποθέσεις για να φτάσουν τα μέτρα στη Βουλή θέτει ο Βενιζέλος-Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων και προϋποθέσεις για να φθάσουν στη Βουλή έθεσε μιλώντας στην ΚΟ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείριση και να πεθάνει ο ασθενής" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και μετά από 3 μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση".

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε πέντε όρους:

Έφοδος στη ΓΑΔΑ, μετά το Πεντάγωνο

Χάος επικράτησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όταν συγκεντρωμένοι, εργαζόμενοι στα ναυπηγία Σκαραμαγκά, πέταξαν πέτρες και ξύλα προς το κτίριο διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του σωματείου στα ναυπηγεία, στις οποίες προχώρησε το πρωί η αστυνομία στον χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου είχαν συγκεντρωθεί ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Εικόνες κράτους που βρίσκεται υπό διάλυση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έσπασαν τα ρολά και εισέβαλαν στο Πεντάγωνο

Πρωτοφανή επεισόδια το πρωί της Πέμπτης στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ανενόχλητοι εισέβαλαν στον εξωτερικό χώρο του στρατοπέδου Παπάγου συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έσπευσαν εκ των υστέρων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.
 
Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ έγινε και χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Σε ανοδική πορεία επανήλθε την Πέμπτη το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:59 βρισκόταν στις 110,38 μονάδες, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,30%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 43,46 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 2,16%.

Την ίδια ώρα ο ημερήσιος τζίρος ανερχόταν στα 211.662 ευρώ.

Ήπιοι τόνοι στο ταμπλό του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr
Σε ήπιους τόνους μέχρι στιγμής οι συναλλαγές της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις δυνάμεις του κοντά στις 790 μονάδες.


Μικτή εικόνα διαμορφώνεται στον FTSE20, όπου ξεχωρίζουν τα κέρδη έως και άνω του 10% για τον τίτλο της MIG. Σε θετικό έδαφος κινούνται, μεταξύ άλλων, και οι μετοχές των Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Πέτυχε θετικό πρόσημο ο Dow Jones κόντρα στην πίεση της HP

Dow13.494,6112,25 0,09%  



  Nasdaq3.135,2315,19 0,49%  

Η Wall Street χθες
Ήπια κέρδη κατέγραψαν τα αμερικανικά blue chips χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αλλά και τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών. Ωστόσο, στέρησε στον Dow Jones τα υψηλά ημέρας η "βουτιά" της Hewlett Packard.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε 12,20 μονάδες (0,09%) κλείνοντας στις 13.494,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 15,10 μονάδων (0,49%) και έκλεισε στις 3.135,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,20 μονάδων (0,36%) κλείνοντας στις 1.450,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 61,77 δολάρια με άνοδο 1,44 δολ. ή σε ποσοστό 2,39%. Ακολούθησαν η Bank of America Corp με κέρδη 2,02% και κλείσιμο στα 9,11 δολάρια και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 52,47 δολάρια με άνοδο 1,61%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Hewlett-Packard (-12,96%), η Chevron Corp (-1,54%) και η Intel (-1,27%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 1,20% (0,03 δολάρια) στα 2,46 δολάρια.