Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928 – 1957)

Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.
Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Le Monde: Αυτή η Ιταλίδα έκανε και πάλι μόδα τα αρχαία ελληνικά -Την αποκαλούν «σύγχρονη Αθηνά» - BEST SELLER ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ

«Ο ρόλος του ήρωα» - το νέο βιβλίο της νεαρής νεοελληνίστριας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ανδρέα Μαρκολολόνγκο, «έκανε και πάλι τα αρχαία ελληνικά της μόδας», γράφει η γαλλική Le Monde.
Το άρθρο, με αφορμή τα επιτυχημένα βιβλία και την ενδιαφέρουσα ζωή της δημιουργού, αποτελεί ένα είδος ύμνου για τον κοσμοπολιτισμό των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Η πλοκή του νέου βιβλίου της αφορά την «Αργοναυτική Εκστρατεία», τον Ιάσονα και την έννοια του αρχαίου «ήρωα».

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή και ήρεμη η κατάσταση στα Στροβίλια

Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι επικρατεί ηρεμία και η κατάσταση είναι σταθερή στην περιοχή των Στροβιλιών, σημειώνοντας επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

«Η κατάσταση στα Στροβίλια παραμένει ήρεμη και σταθερή. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να εμπλέκεται και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Στροβίλια» είπε ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στο twitter, για το ίδιο θέμα.

 Η ειρηνευτική δύναμη υπενθυμίζει, ανέφερε, ότι «στρατιωτικές θέσεις που έχουν εγκαταστήσει οι

Θρήνος για τον 24χρονο Εύζωνα: «Καλό παράδεισο τσολιά μου»

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πάτρα, μετά τον ξαφνικό χαμό του 24χρονου Εύζωνα, Σπύρου Θωμά, που υπηρετούσε στην Προεδρική Φρουρά. Ο άτυχος νέος πέθανε ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης, όταν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των υπολοίπων στρατιωτών, την ώρα που είχε κληθεί για να δώσει το «παρών» στο βραδινό προσκλητήριο.
Νωρίτερα την Πέμπτη (21/02/2019), ήταν στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, σε ένα πόστο που υπηρετούσε από τον περασμένο Οκτώβριο και το οποίο αποτελούσε όνειρο ζωής για αυτόν.

Οι εθνικές εκλογές

Του Ν. Λυγερού

Οι εθνικές εκλογές θα είναι όντως εθνικές με όλη τη σημασία της έννοιας, και δεν θα πρέπει να κάνουμε το στρατηγικό λάθος να τις θεωρήσουμε μόνο ως βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές θα εκφραστεί ο Ελληνισμός και κανένας άλλος, διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το απαράδεκτο Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι με αυτές τις εκλογές θα μπούμε στο πρακτικό κομμάτι της ακύρωσης του Προσυμφώνου και γι’ αυτόν τον λόγο η Μακεδονία θα τιμωρήσει κυριολεκτικά το κυβερνών κόμμα, για να μην μπορεί πια να σταθεί στα

Η φθορά της κυβέρνησης

Του Ν. Λυγερού

Η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε να ζήσει τέτοια φθορά λόγω του νέου Μακεδονικού Αγώνα, επειδή θεωρούσε με την αντίληψή της ότι δεν επρόκειτο να ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός. Είχε ξεχάσει βέβαια ότι ενσαρκώνει τον Ελληνισμό κι ότι αυτός δεν γονατίζει μπροστά σε εχθρό, ακόμα και πιο ισχυρό. Έτσι η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο δεν έχουμε φτάσει στις εκλογές. Αυτές τώρα δεν αποτελούν μόνο μια κλασική αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων, αλλά έναν εθνικό πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων και των ιστοριοκλάστων. Είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός που θα ψηφίσει

Οι Ελληνοελβετοί

Του Ν. Λυγερού

Στον νέο αγώνα για τη Μακεδονία μας παλεύουν και οι Ελληνοελβετοί που ζουν στη Λωζάννη, διότι ξέρουν από κοντά την πραγματικότητα του Ελληνισμού. Ζουν σε μια χώρα που λειτουργεί με το Σύνταγμα του Καποδίστρια, ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει μια Διεθνής Συνθήκη και τι είναι ένα προσύμφωνο σε επίπεδο διμερούς σχέσης. Η μελέτη και η ανάλυση του Προσυμφώνου απέδειξε πόσο εναντίον του Ελληνισμού είναι το όλο πλαίσιο. Οι Ελληνοελβετοί δεν εξετάζουν μόνο το θέμα του Προσυμφώνου και του Πρωτοκόλλου, αλλά και τους υπεύθυνους όλης αυτής της κατάστασης.