Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Η Μάχη των Γαυγαμήλων

Φλαμανδική ταπισερί, πρώτο μισό του 18ου αιώνα
Η πλέον αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών. Συνήφθη την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, μία πεδινή περιοχή, την οποία μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ στο Ιράκ.
Μετά τη νίκη του επί του Δαρείου στην Ισσό (333 μ.Χ.), ο Αλέξανδρος δεν επεδίωξε να καταδιώξει τον πέρση βασιλιά. Αντ' αυτού, πορεύθηκε προς το Νότο, κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, και στη συνέχεια προς τη Συρία. Τότε έστειλε τον Παρμενίωνα να καταλάβει τη Δαμασκό, όπου εφυλάσσοντο οι θησαυροί της Αυτοκρατορίας. Οι θησαυροί αυτοί ήταν απολύτως αναγκαίοι στους Μακεδόνες, καθώς θα έλυναν τα οικονομικά προβλήματα της εκστρατείας.

Απόφαση της UNESCO για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αγγελική Κώττη
Από το liberal 

Ακόμη μία επιτυχία είχε η Ελλάδα στο πλαίσιο της UNESCO ως προς την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) ψηφίστηκε ειδική απόφαση και μάλιστα ομόφωνα. Επίσης, εκφράστηκαν ανησυχίες καθώς οι σχετικές αίθουσες στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλειστές.

Ένα από τα κύρια θέματα, στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, ήταν το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ελλάδα κατά Ηνωμένου Βασιλείου), το οποίο εντάσσεται σταθερά στην

Το «Nautical Geo» στο Τριεθνές της Αν. Μεσογείου - Η κυπριακή NAVTEX και το τεστ για την Τουρκία

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Το βλέμμα στραμμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν Λευκωσία και Αθήνα, καθώς το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo αναμένεται να πραγματοποιήσει από την Κυριακή έρευνες για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού East Med, σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ που φθάνει μέχρι το «διακεκαυμένο» σημείο του τριεθνούς σημείου συνάντησης των υφαλοκρηπίδων της Ελλάδας της Κύπρου και της Τουρκίας.

Ψευδοκράτος: Απαράδεκτη η απόφαση των ΗΠΑ για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών της Κατεχόμενης Κύπρου αντέδρασε στην απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα ακόμη έτος.

Το Ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι η απόφαση να συνεχιστεί η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στους Ελληνοκυπρίους για ένα ακόμη έτος, για την οποία οι ΗΠΑ είχαν άρει τον περιορισμό πωλήσεων όπλων πέρυσι, είναι απαράδεκτη.

Στη γραπτή ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, επισημάνθηκε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες άρουν τον περιορισμό πωλήσεων όπλων στους Ελληνοκύπριους για 10 χρόνια, επιτάχυναν τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στον στρατιωτικό τομέα.

Τούρκος απόστρατος προκαλεί: Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία

Nέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκου απόστρατου αξιωματικού και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος ανέφερε πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και το 1/4 στην Ελλάδα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχωρούν οι Τούρκοι. Αυτή τη φορά απόστρατος αξιωματικός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας φτάνει στο σημείο να δηλώσει πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και ότι μονάχα το 1/4 της Κρήτης (επί της ουσίας ο νομός Χανίων) είναι ελληνικός. Τους προκλητικούς ισχυρισμούς που έφτασε στο σημείο να κάνει ο γεωπολιτικός - στρατιωτικός αναλυτής, Γιουμίτ Γιαλίμ, φιλοξενεί η ιστοσελίδα trhaber.com υπό τον τίτλο: «Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία: Η παρουσία εκεί των ΗΠΑ (σ.σ. εννοεί μέσω της στρατιωτικής βάσης) και Ελλάδας είναι παράνομη».

Στρατηγικές συμφωνίες και ναυτικοί εξοπλισμοί – Αναλογίες ΑUKUS και ελληνογαλλικής συμφωνίας

Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος περνούσε την πύλη του μεγάρου Μαξίμου, συνοδευόμενος από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, σκοπός ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα επιχειρησιακά και τεχνικά δεδομένα επί της πολιτικής αποφάσεως που είχε λάβει αυτός, για προμήθεια φρεγατών από την Γαλλία. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την επεξεργασία των τελευταίων προτάσεων που είχε κομίσει η Naval Group και έλαβε τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Ερντογάν αποσκίρτησε από τη Δύση – Συμπαραγωγός στους S-400 κι αγοράζει ρωσικά αεροπλάνα

Για επέκταση τις ρωσοτουρκικής συνεργασίας στους S-400, με κατασκευή τμημάτων τους στην Τουρκία, αλλά και για ενδεχόμενο απόκτησης από την Τουρκία ρωσικών μαχητικών έκανε λόγο την Πέμπτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ στον απόηχο της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι την Πέμπτη, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν η συνέχιση της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας και την επέκταση των επαφών σχετικά με τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Ευρωπαϊκή πηγή: Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας συμβάλλει στην ευρωπαϊκή Άμυνα

Την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ενημέρωσαν η Ελλάδα και η Γαλλία για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η ίδια πηγή τόνισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Τέσσερις Τούρκοι αρθρογράφοι ακτινογραφούν τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Τουρκία – Ρωσία: Οι συντάκτες της εφημερίδας Duvar αξιολόγησαν τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν και αν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε μια κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις ΗΠΑ. Ενώ ήταν αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε καμία δήλωση Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως “πολύ χρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς” και ο Ερντογάν ως “παραγωγική”. Οι συντάκτες της εφημερίδας Duvar, Aydın Selcen, Sezin Öney, Musa Özuğurlu και Mühdan Sağlam αξιολόγησαν τη συνάντηση των ηγετών.
Εμμονή με τη Ρωσία, εμμονή με τον Πούτιν