Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Καλοκαίρι για τα παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές του δράσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές στις 12 και 17 Ιουλίου 2024. Μέσα από τις δράσεις αυτές τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους. 

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

ΟΤΑΝ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΑΓΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ “ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ”


Ο βιασμός* των αγοριών μας εξηγούν τα ΜΜΕ είναι “αποπλάνηση”. 

Πώς χτίστηκε η ελληνική ναυτοσύνη το 1821


Ναυμαχίαι Γενικαί των Ελλήνων, Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη.

Μέρος Α΄  «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»

του Γιώργου Καραμπελιά, απόσπασμα από το βιβλίο του, Μια υπονομευμένη Άνοιξη, στις ρίζες της οικονομικής εξάρτησης, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2013.

Η Ρόδος δεν ξεχνά και τιμά τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο


(Πηγή: facebook.com/ Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου)

Τιμητικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου

Για πραγματικότητες στην Κύπρο μιλά και πάλι ο Τατάρ


Θα συνεχίσουν να εξηγούν «τις πραγματικότητες στην Κύπρο σε ολόκληρο τον κόσμο, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του τουρκικού κόσμου», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της «Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας (SANKON») στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «η τδβκ είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και το νοτιότερο παράθυρο όλων των τουρκικών κρατών».

Εuro2day: Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Κύπρο για ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα


Σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να αλλάξει στάση για το καλώδιο, ειδάλλως θα χάσει την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ και προφανώς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου δεν θα γίνει, έστειλε ξανά χθες η Κομισιόν.

Ελληνικός Στρατός: Πρόταση υποστήριξης των κινητήρων των NH-90 από τη Safran σε συνεργασία με την Aeroservices

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους των εταιρειών Safran και Aeroservices, σχετικά με θέματα υποστήριξης των κινητήρων των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). 

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Δεύτερο μέρος. Αεροπορία-αεροδρόμια, αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ GCA.


Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.  Δεν είναι μια σειρά άρθρων για το τι οπλικά συστήματα χρειαζόμαστε. Είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία έχω συμπεριλάβει όλους τους συνδέσμους από την παρουσίαση –ανάλυση των οπλικών συστημάτων που έχω κάνει. Αναφέρω τις άγνωστες δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, για την διασύνδεση τους με άλλα οπλικά συστήματα και το αναλογιστικό κόστος της κάθε μιας πρότασης.

Python-5: O ισραηλινός πύραυλος αέρος – αέρος στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας


*Του Κώστα Σαρικά 

Να ενισχύσει κατακόρυφα το οπλοστάσιο της επιδιώκει η Πολεμική Αεροπορία εντάσσοντας στη «φαρέτρα» της τον πανίσχυρο ισραηλινής κατασκευής πύραυλο αέρος – αέρος 5ης γενιάς Python-5.

Η υποστήριξη και η αυξημένη διαθεσιμότητα των Rafale στόχος του Αεροπορικού Επιτελείου: Θέλει τις «ριπές ανέμου» πάντα έτοιμες και σε καμιά περίπτωση στην Τανάγρα


FILE PHOTO: Τα Rafale για το αεροπορικό επιτελείο είναι τα μαχητικά game changer που μονίμως θα κάνουν την μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου ή σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο, ανεξαρτήτου αντιπάλου. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

«Θέλουμε τα Rafale F3R με αυξημένες διαθεσιμότητες και σε καμία περίπτωση στην Τανάγρα να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα που έζησαν ιπτάμενοι και μηχανικοί με τα Mirage 2000 & 2000-5».

“DefencEduNet”: Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση


Για την Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», ενημερώνει με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΚΠΥ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς εξελίσσονται οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ


Συνεχίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο ελληνικό πεδίο

Πυρκαγιά στην Αλβανία: Ελληνικά Canadair στην μάχη με τις φωτιές


Εναέρια συνδρομή στην Αλβανία με αποστολή τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών παρείχε η Ελλάδα, για την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στα νότια της χώρας.

«Οι δύο Βαγγέληδες της Χειμάρρας, ιεραπόστολοι του ελληνικού σοβινισμού για το παραμύθι της Βορείου Ηπείρου», αλβανικό δημοσίευμα


Ιούλιος 9, 2024. Ελλάδα.

Οι δύο Βαγγέληδες, γράφει η αλβανική Pamfleti

Όλοι χρειάζονται τη Χειμάρρα:

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: "Η στάση της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι εποικοδομητική, δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της"


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ τόνισε ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδες στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Οι προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο ΟΗΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και οι επιστολές

Νίκος Μελέτης

Την ώρα που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Κουεγιάρ - Ολγκίν ετοιμάζεται να παραδώσει την Έκθεσή της σήμερα 10 Ιουλίου στον Α. Γκουτέρες και ενώ διαπιστώνεται απροθυμία να αποδοθεί η ευθύνη στην τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο μιας και θέτουν ως προϋπόθεση για την επανέναρξη συνομιλιών την αναγνώριση των δυο κρατών, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση του διεθνούς στάτους του ψευδοκράτους.

Οι Τούρκοι ονειρεύονται να παράξουν 250 μαχητικά ΚΑΑΝ… για αρχή


Τα φιλόδοξα όνειρα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας δημοσιεύουν Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, που υποστηρίζουν ότι εκτός από την παραγωγή 100 μαχητικών που προορίζονται για τη δική τους Πολεμική Αεροπορία έχουν συμβόλαια και από 5 χώρες για εξαγωγές.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ψυχρολουσία για την Τουρκία: «Καμία τύχη επιβίωσης τα τουρκικά F-16 σε ενδεχόμενη μάχη με τα ελληνικά Rafale!»

Ο αντιπτέραρχος Γεωργούσης έκαναν σύγκριση των μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας-Τουρκίας και εξήγησε γιατί η χώρα μας υπερέχει κατά κράτος με τα Rafale.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Ισραήλ: «Έχουμε διαλύσει πάνω από 24 τάγματα της Χαμάς – Το 60% των μαχητών της έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί»


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε ενώπιον του ισραηλινού κοινοβουλίου ότι το 60% των μαχητών της Χαμάς έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία;


Έντονες διεργασίες στα πολιτικά κόμματα για την επόμενη ημέρα. Η σιωπή του Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον νέο πρωθυπουργό προκαλεί εκνευρισμό.

Τα νέα «όπλα» στη φαρέτρα Μακρόν και η δύσκολη επόμενη ημέρα για τη Γαλλία

Πανηγυρισμοί μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, στις 7 Ιουλίου, 2024 AP Photo/Louise Delmotte

Γιάννης Χαραμίδης

Όταν στις 9 Ιουνίου δύο ώρες πριν την ανακοίνωση της συντριβής στις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκαλούσε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο των Ιλισίων, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ένα μήνα αργότερα.

ΝΑΤΟ: Ο ευρωατλαντικός δρόμος για το Κίεβο δεν γυρίζει πίσω

Το προσχέδιο της συνόδου κορυφής, που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη από τους 32 συμμάχους, επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ «θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη, όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Κρεμλίνο: Η δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στην Ουκρανία χρειάζεται χρόνο


Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να εργάζεται για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στην ουκρανική επαρχία Χάρκοβο, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο να υλοποιηθεί.

«Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευμάτων και πυρομαχικών για μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία»: Ο Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες εκτιμά το ΝΑΤΟ


File Photo: Ρώσοι στρατιώτες με αμφίβια τεθωρακισμένα κινούνται προς την ηπειρωτική Ουκρανία. EPA, STRINGER

Η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευμάτων και πυρομαχικών για να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει περισσότερες προμήθειες στρατιωτικού υλικού από αυτές που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής.

PATRIOT για την Ουκρανία: Αυξάνονται και πληθύνονται


Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ενώ από ακόμη ένα έχουν υποσχεθεί η Γερμανία, η Ρουμανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.

Συμφωνία των μελών του ΝΑΤΟ για το κείμενο - Μπλίνκεν: «Στέλνουμε F16 στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή»

Οι Ουκρανοί ζητούσαν να τους παραδοθούν αεροσκάφη F16 από την αρχή του πολέμου το 2022 - Στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ, η Κίνα χαρακτηρίζεται ως «καθοριστικός παράγοντας» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό της για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας», λέει ο αρχηγός του στρατού


Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς η χώρα ενισχύει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ουκρανία απαντά στον Όρμπαν: Καμία ειρήνη βασισμένη στο ρωσικό αφήγημα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Τετάρτη ότι ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο, σχετικά με τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών και τις προετοιμασίες για τη δεύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Θα υπάρξουν αντίποινα αν οι Ουκρανοί χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Με αντίποινα απειλεί τη Βρετανία, μετά τη Γαλλία, το Κρεμλίνο στην περίπτωση που ο Σερ Κιρ Στάρμερ επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα.   

Μεντβέντεφ: «Στο τέλος ο Ζελένσκι θα καταφύγει στη Δύση, ή θα κομματιαστεί από τον όχλο»


Ο Μεντβέντεφ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το Κίεβο, το οποίο απέρριψε την πρωτοβουλία, τελικά αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, η Μόσχα θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική