Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Οι μάχες στον Πύργο, στην Αγουλινίτσα, στο Λαντζόι και στο Πούσι

Baedeker Karl. Greece, Handbook for Travellers, Λειψία, 1894

Ιστορική έρευνα και επιμέλεια: Θέμης Μαντάς, εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Στις 3 Απριλίου 1821 εκατοντάδες Τουρκαλβανοί του Λάλα επιτέθηκαν στην πόλη του Πύργου, όπου ήταν η έδρα των Ελλήνων επαναστατών του Αγώνα, με τους φιλικούς Χαραλάμπη Βιλαέτη από τον Πύργο και τον Γεώργιο Σισίνη από την Γαστούνη να πρωτοστατούν στην κήρυξη και την επέκταση του Αγώνα.

Μετά από την αποτυχημένη επίθεση των Ελλήνων αγωνιστών εναντίον του Φρουρίου του Χλεμουτσίου η μεγάλη απειλή για την Επανάσταση στην Ηλεία ήταν οι Τουρκαλβανοί του Λάλα.

Τουρκία – Η Ελλάδα παραβίασε 423 φορές το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών

Οι Τούρκοι επιμένουν στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο πλαίσιο της πάγιας θέσης για μη μη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο 

Δεν λένε να σταματήσουν το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, οι Τούρκοι.

Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να μιλά για 423 παραβιάσεις στο ελληνικό έδαφος, με μέσα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, για παράνομες επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και για αποστρατιωτικοποίησή τους.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, την Τρίτη στην Αθήνα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού και συνεργασίας των τριών χωρών.

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στην Κύπρο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 5 Απριλίου, στην Αθήνα.

Για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ και ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ για την Ελλάδα… αφορμή ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εισβολή στην Ουκρανία – Ένας μήνας επιχειρήσεων που αλλάζει τα δεδομένα. Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οφείλουμε να δούμε συνολικά όχι μόνο το πώς εξελίχθηκαν οι επιχειρήσεις, αλλά και το ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικά που φυσικά καθορίζονται από τα όπλα και τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο σε ευρεία κλίμακα.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Φυσικά δεν θα βασιστούμε μόνο στις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης. Θα προσπαθήσουμε να

Τελεσίγραφο στους «μνηστήρες» των κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό: Αναδίπλωση για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μέσα στον Απρίλιο φέρεται πως καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν τα 2 δις του Πολεμικού Ναυτικού να δώσουν την τελική προσφορά τους για τις κορβέτες και τον οπλισμό που θα φέρουν.

Εμμέσως πλην σαφώς οι Επιτελείς του ναυτικού, αυτό έχουν διαμηνύσει προς τους συνομιλητές τους, ώστε οι φάκελοι που αξιολογούνται με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού να είναι στα χέρια των Ναυάρχων εγκαίρως.

¨Το 2018 τους βάλαμε και κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα (Ανθρωποφάγοι)¨…(Βίντεο - Φωτο)

O φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν μετείχε σε μια εκπομπή του CNNTURK, όπου θίχτηκε το θέμα των ¨παραβιάσεων που κάνει η Ελλάδα εξοπλίζοντας τα νησιά της¨…

Είπαν διάφοροι αναλυτές τα δικά τους και ήρθε και η ώρα του Σαχίν. Ο Σαχίν είναι εξ αυτών που ο Ερντογάν μεταφέρει μαζί του στα ταξίδι του. Ουσιαστικά είναι ένας προπαγανδιστής του καθεστώτος Ερντογάν.

Τον ακούσαμε λοιπόν να λέει τα εξής :

¨Το 2018 εμείς σε μια βραχονησίδα που  σε απόσταση είναι πολύ πιο μακριά από ότι οι  βραχονησίδες Ίμια, σε μια απόσταση 4-5 φορές από ότι τα Ίμια, τους βάλαμε και κατέβασαν την ελληνική σημαία.

Υπάρχει και μια Ουκρανία στην Ανατολική Μεσόγειο

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Είμαστε μάρτυρες της οργής που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Δύση και ειδικά οι Αμερικανοί, όχι μόνο καταδίκασαν την εισβολή αλλά επέβαλαν στην Ρωσία τις ισχυρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε κάποια χώρα. Κάτω από την αμερικανική ηγεμονία οι Ευρωπαίοι σύρθηκαν σε μια πολιτική επιζήμια για τα δικά τους συμφέροντα και επωφελή για τα αντίστοιχα αμερικανικά. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι οι υψηλοί τόνοι της αντιρωσικής πολιτικής με την επιβολή του αμερικανικού αφηγήματος. Την ίδια ώρα όμως είμαστε μάρτυρες της ύπαρξης και μιας άλλης Ουκρανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία υπέστη εισβολή

«Μήπως μας την έφερε ο Πούτιν»; Οι New York Times θέτουν το ερώτημα την ώρα που η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά γνωρίζουν καλά ότι μία είναι η επιλογή που έχει απομείενει: ενεργειακό εμπάργκο στη Μόσχα. Μπορούν να το κάνουν;

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το απέκλεισε. 

Την ίδια ώρα οι New York Times θέτουν το ερώτημα: «Μήπως μας την έφερε ο Πούτιν»; 

Το ερώτημα θέτει ο Μπρετ Στίφενς ο οποίος σε  σε άρθρο γνώμης γράφει:

Οι Αμερικανοί ζητούν να στείλει η Κύπρος ρωσικό οπλισμό της ΕΦ στην Ουκρανία(Βίντεο)

Γιώργος Τάττης

Ενώπιον γεωπολιτικών διλλημάτων θέτουν οι ΗΠΑ την Κύπρο, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο φθοράς που συντονίζουν, κατά της Ρωσίας.  Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», υπήρξε αμερικανικό ενδιαφέρον, για το αν η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στις ΗΠΑ, το σύνολο ή ένα μέρος των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης που διαθέτει, με σκοπό, να παραχωρηθούν στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.  

 Όπως ξεκαθαρίζεται, η όποια συμφωνία θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο, είτε με αντικατάσταση είτε με νέες αγορές, τα κενά στα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς.  Την κρούση επιβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας στο Σίγμα, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν πήρε ακόμη σαφή περιεχόμενο.

NATO: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ελληνική αποστολή στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Του Κώστα Αλατζά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί η σύνθεση της ελληνικής δύναμης που μπορεί να μετακινηθεί στην ανατολική πτέρυγα του NATO, στο πλαίσιο της NRF, η οποία ενισχύεται σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως πληροφορείται το OnAlert, εξετάζεται η αποστολή στη Βουλγαρία μίας διμοιρίας φορητών αντιαρματικών όπλων και ενός τμήματος ελαφρού πυροβολικού στη νατοϊκή δύναμη υψηλής ετοιμότητας, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), που αποτελεί τον πυρήνα της NRF, της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Τι συνέβη στην Bucha; - Πιθανόν οι Ουκρανοί διέπραξαν εγκλήματα πολέμου από εκδίκηση και δόλια στοχοποίησαν την Ρωσία

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι το έγκλημα πολέμου που σημειώθηκε στην Bucha της Ουκρανίας το διέπραξαν Ουκρανοί, σκότωσαν από εκδίκηση 410 πολίτες που συνεργάστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις και εν συνεχεία σκηνοθέτησαν το δράμα ώστε να φαίνεται ότι υπαίτιοι είναι οι ρώσοι

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα… όλος ο πλανήτης ασχολείται με ένα θέμα τις συγκλονιστικές εικόνες και video από την Bucha (προφέρεται Μπούχα ή Μπούκα) μια μικρή πόλη στα δυτικά που απέχει 37 χιλιόμετρα από το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η Τουρκία ως «ανεξάρτητη» δύναμη

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Στην Τουρκία από την ίδρυσή της το 1923 είναι εμπεδωμένη η άποψη ότι η χώρα είναι αυτόνομη, αντιιμπεριαλιστική και χωρίς εξαρτήσεις από καμία δύναμη στην εξωτερική της πολιτική.

Μάλιστα, στο μάθημα της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ο αγώνας που έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ αποκλειστικά εναντίον των Ελλήνων από το 1919 μέχρι το 1922 παρουσιάζεται ως απελευθερωτικός, κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει τη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ αφού πήρε βίζα από την αγγλική διοίκηση αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη τις 16 Μαΐου και αποβιβάστηκε στην Αμισό στις 19 Μαΐου 1919, όπου συναντήθηκε με Άγγλους αξιωματικούς. Από τη μαρτυρική Αμισό ξεκίνησε ο «αντιιμπεριαλιστικός» αγώνας, ο οποίος ήταν τουλάχιστον εν γνώσει των Άγγλων.

Η Σημειολογία της Απόφασης Πούτιν για Πληρωμή του Αερίου σε Ευρώ

Του Κ. Ν. Σταμπολή

Τεράστια αναστάτωση κατέλαβε τις διεθνείς αγορές και κυρίως τις εταιρείες-πελάτες της Ρωσικής Gazprom μετά την πρώτη ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν στις 23 Μαρτίου, βάσει της οποίας οι εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τις μη φιλικά διακείμενες χώρες προς την Μόσχα θα πρέπει να πληρώνονται εφεξής σε ρούβλια, αντί σε ευρώ ή δολάρια, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Της αρχικής ανακοίνωσης επικράτησε η απόλυτη σύγχυση καθότι δεν διευκρινίζοντο οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι σημερινοί πελάτες της Ρωσικής ενεργειακής - που είναι εταιρείες και όχι κράτη - θα εξακολουθούσαν να εισάγουν αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια.

Υπάρχει «Βρούτος» στη Ρωσία;

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Εξι εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πληθυσμού φαίνεται να υποστηρίζει την εισβολή και τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το «Levada Center», ίσως το μοναδικό ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων στη Ρωσία, δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 81% των πολιτών υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ενέργειες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο βασικός λόγος που επικαλούνται οι Ρώσοι πολίτες υποστηρίζοντας τον πόλεμο, είναι η ανάγκη προστασίας των Ρωσόφωνων κατοίκων στην Ουκρανία.

Ὕμνοι Ζελένσκυ στόν «εἰσβολέα» τῆς Κύπρου

Τέσσερεις ἡμέρες πρίν ἀπό τήν ὁμιλία του στό Ἑλληνικό Κοινοβούλιο ὁ Οὐκρανός Πρόεδρος προκαλεῖ τό δημόσιο αἴσθημα

Τοῦ Εὐθ. Π. Πέτρου

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ἡ ἀπόφασις τοῦ Πρωθυπουργοῦ νά καλέσει τόν Πρόεδρο Ζελένσκυ νά ὁμιλήσει μέσῳ τηλεδιασκέψεως στήν Βουλή τῶν Ἑλλήνων, ἔγινε δεκτή μέ μᾶλλον εὐμενῆ ἀδιαφορία. Σέ πολλά κοινοβούλια δυτικῶν χωρῶν ἔχει ὁμιλήσει μέχρι στιγμῆς ὁ ἡγέτης τῆς Οὐκρανίας. Ὅσο περνοῦν οἱ ἡμέρες ὅμως τά αἰσθήματα ἀλλάζουν. Οἱ πολῖτες ἀντιμετωπίζουν τόν Ζελένσκυ μέ μεγαλύτερη συνεχῶς δυσπιστία. Δέν ἔχει νά κάνει μέ ζητήματα ἀρχῶν ἤ μέ ἀποδοχή τῆς ρωσσικῆς εἰσβολῆς σέ μιά κυρίαρχη χώρα. Ἁπλῶς ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο ὁ Ζελένσκυ προβάλλει τήν ὑπόθεση τῆς χώρας του σταδιακῶς «ξεφεύγει». Σάν νά θέλει νά παρασύρει τήν Εὐρώπη σέ πόλεμο. Καί ἐνῶ οἱ Ἕλληνες ἦσαν

Η Φινλανδία αποφασίζει για ένταξη στο ΝΑΤΟ την άνοιξη

Η απόφαση της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί την άνοιξη, δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στο Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το Σάββατο, χωρίς να αποκαλύψει την προσωπική της άποψη για το ζήτημα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Φινλανδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την οποία ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε πρόσφατα ότι δεν χρειάζεται πλέον δημοψήφισμα.

Η Μάριν δήλωσε στο κομματικό συμβούλιο το Σάββατο (2 Απριλίου) ότι η Ρωσία δεν είναι ο γείτονας «που νομίζαμε ότι ήταν», προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία έχουν αλλάξει με «μη αναστρέψιμο» τρόπο.

Σερβία: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το 59,3% των ψήφων

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας εξασφαλίζει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος φέρεται να είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού "Ενωμένοι για την Σερβία" Ζντράβκο Πόνος με 17,4%.

Υπουργός Άμυνας Βουλγαρίας: Τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα περνούν από τη Βουλγαρία αλλά δεν μένουν εδώ

Ο υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ δήλωσε ότι «Έλληνες στρατιωτικοί διέρχονται από τη Βουλγαρία, αλλά δεν θα διαθέσουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στη χώρα μας», με τον τρόπο αυτό διαψεύστηκαν οι πληροφορίες  της ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», που δημοσίευσε σχετικά στη διάρκεια της ημέρας, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Συγχρόνως, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παροχής κρανών και θωράκισης στην Ουκρανία. Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η χώρα μας δεν δίνει μαχητικά όπλα, καθώς δεν έχει ληφθεί απόφαση από την Εθνοσυνέλευση, εξήγησε ο υπουργός.

Αέριο: Και στην Ελλάδα το αίτημα για πληρωμές σε ρούβλι – Αγώνας δρόμου για «υποδοχή» περισσότερου LNG

Από το σύνολο των πελατών της ζητά τελικά η Gazprom την καταβολή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλι, συμπεριλαμβάνοντας επίσης και τις εταιρείες με τις οποίες έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ανάλογη ενημέρωση κατέφθασε την Παρασκευή και στις τρεις εγχώριες εταιρείες που προμηθεύονται ρωσικό αέριο, δηλαδή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τη Mytilineos και τον όμιλο Κοπελούζου.

Στην ενημέρωση προβλέπεται η καταβολή των προμηθειών με τη «φόρμουλα» που περιγράφεται στο διάταγμα το οποίο υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Έτσι, οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, συνεχίζοντας να εξοφλούν στον πρώτο λογαριασμό τις παραγγελίες στο νόμισμα που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες (ευρώ ή δολάρια).

Όρμπαν: Αποκάλεσε εχθρό της Ουγγαρίας τον Ζελένσκι μετά τη νίκη του στις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε άλλη μια 4η θητεία, με συντριπτική πλειοψηφία, στις γενικές εκλογές της χώρας ενώ στην πανηγυρική του ομιλία μίλησε για «εχθρούς» του έθνους του βάζοντας στο στόχαστρο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη» είπε ο Ορμπάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα, Βουδαπέστη.

«Μπορώ να τη δω από το φεγγάρι και σίγουρα από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - ῞Εκτη τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2021 - ᾿Ιούνιος 2022

 

 

῞Εκτη τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

 [᾿Ενημερωτικὸν δελτίον, 3/4/2022]

 

῾Ο 4ος κύκλος μηνιαίων διαλέξεων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 εἶναι ἀφιερωμένος στὸ γενικὸ θέμα· ῾Η ἀξία τοῦ Τυπικοῦ τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας γιὰ τὴν σύγχρονη ὀρθόδοξη λατρεία.

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἡ ἔκτη τακτικὴ μηνιαία διάλεξις τοῦ 4ου κύκλου θὰ πραγματοποιηθῇ

— τὴν Τετάρτη 13 ᾿Απριλίου 2022, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

῎Αγνωστες διατάξεις τοῦ Τυπικοῦ Βιολάκη

Ο Γ. Καραμπελιάς στις Ανιχνεύσεις Web Tv με τον Π. Σαββίδη, τον Σ. Μουμτζή, τον Λ. Τζούμη τον Ν. Κανέλλο(βίντεο)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης, συγγραφέας και αναλυτής είναι ο προσκεκλημένος στην κυριακάτικη εκπομπή των Ανιχνεύσεων Web Tv. Το πάνελ της εκπομπής είναι: ο πρέσβης ε.τ. Νίκος Κανέλλος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης και ο Αρθρογράφος Σάκης Μουμτζής.. Θα μας κάνουν αποτίμηση της επικαιρότητας αλλά κεντρικό θέμα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ελλάδα.

Γιώργος Φίλης, Δεν υπάρχει αλήθεια στον πόλεμο. Υπάρχει μόνο αγριότητα και προπαγάνδα

 

Δεν υπάρχει αλήθεια στον πόλεμο. Υπάρχει μόνο αγριότητα και προπαγάνδα. Εμπλοκή Ρωσίας - ΝΑΤΟ θέλει η Πολωνία; Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία Ο κορυφαίος αναλυτής, μιλάει στον κορυφαίο δημοσιογράφο. Ο Γιώργος Φίλης στον Νίκο Χατζηνικολάου. Εικόνες αποτροπιασμού στην Μπούτσα, με αμάχους να πληρώνουν το μεγάλο κόστος του πολέμου και να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη της Δύσης. Εικόνες που δεν είδαμε, αν και υπήρχαν πολλές στην Συρία και το Αφγανιστάν συμπληρώνει ο καθηγητής

Β. Λύκος : Μεγάλος χαμένος η Ευρώπη εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών- γεωπολιτικών αλλαγών

 

Ο δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Λύκος, αναλύει στον 98.4 γιατί την ώρα που συντελούνται μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές με παγκόσμιες διαστάσεις, η Ευρώπη και ο κύριος μοχλός της η Ε.Ε. , προσαρμοσμένη για χρόνια σε ένα γερμανικό μοντέλο απόλυτα εξαρτημένο ενεργειακά, θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Ενέργεια, σπάνιες γαίες, εφοδιαστικές και επισιτιστικές αλυσίδες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανάλυσης του, ενώ παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα προσαρμοσμένο στις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων και όχι απόλυτα εξαρτημένου από τις εισαγωγές πανάκριβης ενέργειας που αυξάνει σε τιμές ακόμη περισσότερο εγχώρια , με τη λειτουργία καρτέλ αισχροκέρδειας στο χώρο της .

Χρ. Μελάς : Στασιμοπληθωρισμός και μια Ε.Ε. που «πυροβολεί τα πόδια της»

 

Ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και Διατραπεζικής, στο Πάντειο, Κώστας Μελάς, μιλάει στον 98.4 για το τι σηματοδοτεί η απόφαση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια του φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων από χώρες που χαρακτηρίζει η Ρωσία ως «μη φιλικές» , εξηγεί γιατί ο στασιμοπληθωρισμός εγκαθίσταται σταδιακά στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα και τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ, ενώ αναλύει πως αυτή τη στιγμή στο μεγάλο οικονομικό πόλεμο με παγκόσμιες διαστάσεις, η Ε.Ε. εμφανώς αμήχανη και χωρίς στρατηγική βάθους, εμφανίζεται για την ώρα να «πυροβολεί τα πόδια της» , χωρίς ουσιαστικές εναλλακτικές ιδίως στο ενεργειακό πεδίο.

Πολέμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 40η ημέρα εισβολής

 

Θηριωδίες στη Μπούκα: Στα σκαριά νέες, σκληρές κυρώσεις Ε.Ε. κατά ΜόσχαςΠιέσεις εντός Ε.Ε. για άμεση επιβολή νέων κυρώσεων, σε απάντηση των εντεινόμενων αναφορών για ρωσικά εγκλήματα κατά αμάχων - Τις επόμενες ημέρες η λήψη των αποφάσεων, λέει και το Βερολίνο, μετά το αίτημα Μακρόν.