Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

NATO: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ελληνική αποστολή στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Του Κώστα Αλατζά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί η σύνθεση της ελληνικής δύναμης που μπορεί να μετακινηθεί στην ανατολική πτέρυγα του NATO, στο πλαίσιο της NRF, η οποία ενισχύεται σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως πληροφορείται το OnAlert, εξετάζεται η αποστολή στη Βουλγαρία μίας διμοιρίας φορητών αντιαρματικών όπλων και ενός τμήματος ελαφρού πυροβολικού στη νατοϊκή δύναμη υψηλής ετοιμότητας, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), που αποτελεί τον πυρήνα της NRF, της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Η VJTF είναι η ταχύτερη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργήθηκε μετά τη προσάρτηση της Κριμαίας από τοη Ρωσία, το 2014 και έχει ως αποστολή την προστασία των συμμαχικών χωρών της Βαλτικής. Δραστηριοποιείται στα πλαίσια του σχεδίου Readiness Action Olan (RAP), αποτελείται από 5.000 άνδρες από τον Στρατό, την Αεροπορία, το Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις και μπορεί να αναπτυχθεί σε διάστημα από 48 έως 72 ωρών.

Η ενδεχόμενη αποστολή της ελληνικής δύναμης στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, όπου αναπτύσσονται οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής, αποτελεί την ελάχιστη συμμετοχή της Ελλάδας στην NRF. Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, η ελληνική αποστολή είναι η μικρότερη σε μέσα και προσωπικό σε σχέση με τη συνεισφορά των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ.

Η διμοιρία φορητών αντιαρματικών όπλων που αναμένεται να αποσταλεί στη Βουγαρία αποτελείται από περίπου 20 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο ίδιος αριθμός εκτιμάται ότι απαιτείται για τη διάθεση τμήματος ελαφρού πυροβολικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο αυτό είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα πάντως διατηρεί σε ετοιμότητα τις δυνάμεις της που διαθέτει σε τακτικό επίπεδο στην NATO Response Force (NRF) και οι οποίες περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, επιθετικά ελικόπτερα APACHE και φρεγάτες.

Φωτογραφία αρχείου Intime News

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου