Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Στρατηγικό East Med Act - Η μάχη της Μακεδονίας

Στρατηγικό East Med Act
Του Νίκου Λυγερού

Αν μερικοί δεν είχαν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ και της κυπριακής ΑΟΖ, με το Στρατηγικό East Med Act βλέπουν την αξία τους. Χωρίς τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ το 2004, τις οριοθετήσεις το 2003, το 2007 και το 2010 με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, χωρίς τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Αφροδίτη το 2011, Καλυψώ το 2018 και Γλαύκος το 2019, το East Med Act δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα. Προετοιμάζει άλλωστε και το έδαφος για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Επίσης το γεγονός ότι προβλέπει

Το τέλος της κατάθλιψης του λαού - Ελπιδοφόρα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Το τέλος της κατάθλιψης του λαού
Του Νίκου Λυγερού

Λόγω της κατάστασης και των δεδομένων που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι εύκολο να κάνουμε την διάγνωση της κατάθλιψης για τον λαό μας που έφτασε στο σημείο να μη πιστεύει πια στο μέλλον και να θεωρεί ότι τίποτα καλύτερο δεν μπορεί να συμβεί. Όμως τώρα βλέπουμε ότι με το τέλος της εξουσίας της προγραμματισμένης λήθης της ιστορίας, αρχίζει και η θεραπεία της κατάθλιψης. Άλλωστε μια καλή αρχή είναι να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι ήταν σε αυτή την κατάσταση. Θέλει λοιπόν μια δυναμική που δεν είναι μόνο αυτή που επιτρέπει την αλλαγή φάσης, χρειαζόμαστε και την αλλαγή κύκλου.

Δεν θα μείνει πέτρα για πέτρα - Το τέλος της λογοκρισίας - Η προετοιμασία της αρχής

Δεν θα μείνει πέτρα για πέτρα
Του Νίκου Λυγερού

Ήδη από τώρα βλέπουμε την κατάρρευση του συστήματος αλλά ούτε το ίδιο δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα πέσει χάρη στην αντίσταση του Ελληνισμού. Μόνο τώρα καταλαβαίνει πόσο καταστροφική ήταν η υποτίθεται επίλυση του Σκοπιανού. Είχε την εντύπωση ότι θα περνούσε απαρατήρητη επειδή εκτιμούσε ότι ο ελληνικός λαός ήταν πολύ πεσμένος κι επειδή δεν έχει γνώσεις ιστορίας δεν προέβλεψε την αντίστασή του. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Δεν θα μείνει πέτρα για πέτρα από όλο το σύστημα που στήθηκε γύρω από τον πυρήνα της προπαγάνδας.