Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Άρθρα του Νίκου Λυγερού για την καινοτομία(Μέρος Α)

Αποτελεσματικό παράδειγμα καινοτομίας


Όσοι πιστεύουν ότι η πατρίδα μας είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να είναι ένας χώρος όπου μπορεί ν’ αναπτυχθεί η καινοτομία, ας εξετάσουν και ξένα παραδείγματα καινοτομίας. Έτσι η μελέτη όχι μόνο του νορβηγικού μοντέλου αλλά των περιπτώσεων της Ολλανδίας και της Ελβετίας αποδεικνύουν ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για την αξιοποίηση της καινοτομίας. Βέβαια έχουμε συνηθίσει ν’ ακούμε μόνο και μόνο για τα μεγάλα παραδείγματα, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. Μόνο που η συνήθεια σκοτώνει τη σκέψη και μετά δεν υπάρχει εξέλιξη. Αν επιπλέον προσέξουμε τα παραδείγματα της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ταϊβάν που είναι και αυτά μικρά σε σχέση με τα προηγούμενα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει μια πρακτική. Η καινοτομία βασίζεται πρώτα από όλα σε ιδέες, θεωρητικές αρχικά και στη συνέχεια με πρακτικές εφαρμογές. Δεν είναι λοιπόν προαπαιτούμενο το μέγεθος της χώρας.

Καλικάντζαροι με ιστορία

Ο μύθος των καλικάντζαρων - που «παίζει» πάντα γύρω στα Θεοφάνια - έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. 

Οι αρχαίοι πίστευαν πώς όταν οι νεκροί έβρισκαν την πόρτα του Άδη ανοιχτή, ανέβαιναν στον επάνω κόσμο και τριγύριζαν παντού χωρίς έλεγχο και περιορισμούς, όπως εξηγεί στα ο  ειδικός επί του θέματος καθηγητής Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στέλιος Πελασγός.

Λίβανος: Έκαψαν Ορθόδοξη Βιβλιοθήκη με 80 χιλιάδες βιβλία

Τρίπολη-Λίβανος.

Άγνωστοι πυρπόλησαν την παλιά βιβλιοθήκη της Τρίπολης, η οποία εδώ και δεκαετίες ανήκει σε έναν ορθόδοξο ιερέα τον Ιμπραήμ Σουρούτζ, όπως δήλωσε η πηγή των ειδικών δυνάμεων.

«Άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά στη βιβλιοθήκη, χθες το βράδυ, 3 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη και κατέστρεψαν τα δύο τρίτα περίπου των 80 χιλιάδων βιβλίων και χειρογράφων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μία ημέρα μετά την «ανακάλυψη ενός φυλλαδίου σε ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης, που προσβάλει το Ισλάμ και τον Μωάμεθ».

Γουόρεν Μπάφετ: Αν στην Ελλάδα τύπωναν δραχμές δεν θα είχαν χρέος (Βίντεο)

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο αμερικανός επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ ανέλυσε το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

El Pais: Ο ελληνικός καθρέφτης της κρίσης -Ο μηχανισμός πόνου της Τρόικα

Για αρκετούς πολέμιους των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, το γεγονός ότι βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ, λειτουργεί ως ηχηρό παράδοξο που θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να αποφευχθεί. Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη που προσπαθεί να δει μέσα από τα... μάτια της Ελλάδας.
Με άρθρο της η ισπανική El Pais κάνει για τον «ελληνικό καθρέφτη της κρίσης», στον οποίο όμως δεν πρέπει να κοιτάζει η Ελλάδα τον εαυτό της, αλλά όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, για να καταλάβουν τι έγινε και έφτασε η χώρα στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Spiegel για Σαμαρά: «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος»

Μία σκληρή κριτική για τον Έλληνα πρωθυπουργό δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel που αναρωτιέται εάν η Ελλάδα βαδίζει στα βήματα του Πακιστάν.

Με τίτλο: «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην στασιμότητα που παρατηρείται στη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;» διερωτάται το Spiegel.

Πιθανότητα εκλογών το 2014 διαβλέπει το αμερικανικό CNBC

Λόγω δημοσκοπικής πτώσης της κυβέρνησης - Τι γράφει η Wall Street Journal για το πρωτογενές πλεόνασμα - Ποια είναι τα τρία «φάρμακα» για την θεραπεία από την κρίση χρέους σύμφωνα με τους καθηγητές του Χάρβαρντ Reinhart και Rogoff.Διιστάμενες απόψεις για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα εμφανίζονται σε αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες. Με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, επιχειρείται συνολική αποτίμηση των εξελίξεων κατά το 2013 και καταγράφονται εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Μέρκελ τραυματίστηκε ενώ έκανε σκι στην Ελβετία

Η Μέρκελ τραυματίστηκε ενώ έκανε σκι στην Ελβετία
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τραυματίστηκε σε ατύχημα που είχε κάνοντας σκι στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Όπως είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εξαιτίας του ατυχήματος η Μέρκελ θα χρειαστεί να παραμείνει, κατά το δυνατόν, σε ακινησία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι επομένως θα ακυρώσει πολλές από τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της.

 Σύμφωνα πάντως με το BBC, η Μέρκελ, η οποία είναι δεινή σκιέρ, έκανε σκι στις Ελβετικές Άλπεις στα σύνορα με την Ιταλία και πέφτοντας υπέστη ελαφρύ κάταγμα του πυελικού οστού (της λεκάνης) αλλά και εκτεταμένους μώλωπες.


Κάλαντα των Φώτων, Κάλαντα των Θεοφανείων

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Thanasis Gewrgiou