Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ο θησαυρός του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου


ΙΠΑ/ΜΙΕΤ, Χειρόγραφα, Συλλογή Πέζαρου, Ωρολόγιο, 15ος αι.
[Credit: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO]

Μια ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές χειρογράφων, παλαιτύπων και μικροφίλμ που σκιαγραφούν την ελληνική τυπογραφία, την ιστορία του βιβλίου αλλά και τους κώδικες της Παλαιογραφίας.

ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Διάβαζα αυτό το άρθρο σήμερα για τις λεσβίες της Ναζιστικής Γερμανίας, στην Εγκυκλοπαίδεια του Ολοκαυτώματος. Η Εγκυκλοπαίδεια του Ολοκαυτώματος θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές για το θέμα αυτό. Το άρθρο εξετάζει τις ζωές των λεσβιών κατά την διάρκεια του Ναζιστικού καθεστώτος. Τρία πράγματα είναι αυτά στα οποία κυρίως εστιάζει.

L’amour toujours: Φλερτ των νέων στην ΕΕ με την ακροδεξιά


Ισπανία 2023 – Υποστηρικτκές του ακροδεξιού VOX. Η ΕΕ στρέφεται προς τα δεξιά. Στη Γαλλία, ένα εντυπωσιακό 36% των νέων 18 έως 24 ετών υποστηρίζει τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρί Λεπέν. Επίσης, το 31% των νέων στην Ολλανδία υποστηρίζει το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς. Το 22% των Γερμανών ηλικίας 14-29 ετών υποστηρίζει το AfD.

Ένα αθώο τραγούδι που προσπάθησε να οικειοποιηθεί η ακροδεξιά στη Γερμανία προκαλεί αναστάτωση και αποκαλύπτει ένα βαθύτερο πρόβλημα στην ΕΕ.

του Δημοσθένη Γκαβέα 

Κυπριακό και Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΔ και αντιπροσωπεία από ΗΠΑ


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και οι επαφές ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και οι συνεχιζόμενες ενέργειες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», συζητήθηκαν στο γεύμα εργασίας που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου για Διεθνείς Υποθέσεις του Σικάγο (Chicago Council on Global Affairs) στο Προεδρικό.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Kρίσιμος ο Ιούνης για το Κυπριακό


Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας, λαμβάνοντάς υπόψη και την ετοιμασία, από μέρους της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, της σχετικής έκθεσης δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό στη Φωτογραφική Έκθεση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Δένδιας: «Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι και θα είναι ο στρατός των πολιτών της»


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ως εκπροσώπου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, στην τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, που έγινε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Το φθινόπωρο μπαίνουν «μπουλντόζες» για τις νέες… φωλιές στην Ανδραβίδα: Το 2030 τα πρώτα μαχητικά F-35 Block 4, οι συμβάσεις στη Βουλή μαζί με τις Constellation


Η χώρα μας επιδιώκει να παραλάβει την έκδοση Block 4 του F-35, η οποία όπως λένε οι Αμερικανοί, ξεχωρίζει για τις δυνατότητες του στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Πηγή: Lockheed Martin

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας «κληρώθηκε» να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag» τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Νέα όπλα και σύγχρονα μέσα για τις Μονάδες «αστακούς» Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων


*Toυ Κώστα Σαρικά

Καινούργια πιστόλια και νέα σύγχρονα τυφέκια Ελεύθερων ΣκοπευτώνΠεριφερόμενα Πυρομαχικά τα οποία έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και λέμβοι απαραίτητοι για Αμφίβιες Επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου. Εξοπλισμός επιτήρησης, έρευνας και επικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας.

«Δυναμική Αντίδραση» από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη


Μια ανάσα από τα σύνορα με την Βόρεια Ήπειρο, Μονάδες της 8ης Ταξιαρχίας με Εθνοφύλακες πραγματοποίησαν μέρος της εντυπωσιακής άσκησης «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ», η οποία διεξάγεται σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T SLM για τις γερμανικές φρεγάτες F-125;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανική εφημερίδας «Hardpunkt» η γερμανική Diehl Defence σχεδιάζει να ενσωματώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-T SLM στις φρεγάτες κλάσης «Baden-Württemberg», τύπου F-125. 

Rafale: Έρχονται τέσσερα ινδικά Rafale για να δουν οι Ινδοί πιλότοι τους τρομερούς Έλληνες πιλότους των Rafale

Ήδη έχουν... κυκλοφορήσει σαν αστικός μύθος αυτά που κάνουν οι Έλληνες με τα Rafale και όλοι θέλουν να τα δουν με τα... μάτια τους.

Διονύσης Αντωνέλλος

Αλαζόνας και εριστικός ο Κασσελάκης - Τα «βρόντηξε» από ραδιοφωνικό σταθμό επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όταν κάνει πολιτική στο TikTok και στις εκπομπές lifestyle όλα είναι εύκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Όταν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με δημοσιογράφους που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις τους και αποκαλύπτουν την άγνοιά του για βασικά ζητήματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγριεύει, πετάει τα μικρόφωνα και φεύγει εκνευρισμένος. 

Φωτιά στο Μάτι: Από μηδενική βάση η δίκη στο Εφετείο – Πότε ξεκινά, ποιους αφορά


«Καλό παράδεισο. Θα είστε πάντα στη σκέψη μας» γράφει το σημείωμα στην ανθοδέσμη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

Η εισαγγελική έφεση στέλνει ξανά την υπόθεση στη δικαστική αίθουσα – Κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών

Μπελέρης: Επεισοδιακή η πρώτη συνέντευξη μέσα από τις φυλακές - Ξυπνάω με την εικόνα της Παναγίας


Ο μοναδικός υποψήφιος ευρωβουλευτής που είναι στη φυλακή έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο Κανάλι Mega. 

Η ΕΕ καλεί τα Σκόπια να «σηκώσουν τα μανίκια»


Μάιος 30, 2024. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Ντέιβιντ Γκιρ, κάλεσε την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σηκώσει τα μανίκια και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αθήνα: Παλαιστίνιος που βασάνισε, βίασε & μαχαίρωσε γυναίκα… Πορεία θα κάνουμε;


Συνελήφθη την Δευτέρα (27/5) στην περιοχή της Ομόνοιας ένας 27χρονος από την Παλαιστίνη που κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αρπαγή, βιασμό και παράβαση του νόμου περί όπλων. 

Ερντογάν: Έτοιμη τρίτομη έκδοση για την επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης - «Συνεχίζουμε με το όραμα του τουρκικού αιώνα»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη μία τρίτομη έκδοση για την 571η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ: “Ενσωματωμένος “ισλαμιστής μαχαιρώνει ανεξέλεγκτα


Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο Γερμανός πολιτικός Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ, γνωστός επικριτής του ισλάμ, κατά την διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης σε πλατεία του Μανχάιμ, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. 

Νετανιάχου: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «θα ενθάρρυνε» τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο


«Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Δύση από αυτό το κράτος», προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ένα Παλαιστινιακό Κράτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι στο LCI του τηλεπτικού ομίλου TFI, το περιεχόμενο της οποίας αναδημοσιεύει η εφημερίδα Le Figaro.

Το Ισραήλ απαντά στη Χαμάς: Δεν θα υπάρξει ανακωχή χωρίς συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων


Η δήλωση του Ισραήλ έρχεται σε απάντηση της χθεσινής της Χαμάς, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους, εφόσον το Ισραήλ σταματούσε τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Στο κέντρο της Ράφα τα ισραηλινά στρατεύματα: Επιβεβαιώνει ο IDF – Βρέθηκαν σήραγγες και αποθήκες οπλισμού της Χαμάς


FILE PHOTO: Smoke rises after an Israeli airstrike in Rafah, southern Gaza Strip, 24 May 2024. EPA/HAITHAM IMAD

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στο κέντρο της Ράφα, επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σήμερα νωρίς το απόγευμα, παρά τη διεθνή ανησυχία και οργή για τη στρατιωτική τους επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Τέλος επιχειρήσεων στην κατεστραμμένη Τζαμπαλίγια ανακοίνωσε το Ισραήλ


Κατέστρεψε χιλιόμετρα σηράγγων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων κατασκευής όπλων εντός του πυκνοκατοικημένου προσφυγικού καταυλισμού ο στρατός, πράγμα που συνεπάγεται εκατοντάδες νεκρούς και σωρό ερειπίων.

Άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουλίου, ζητά ο Ζελένσκι


Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι είναι ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος

Ουκρανία: Χιλιάδες κρατούμενοι ζητούν να καταταγούν στον στρατό


Στην προσπάθειά της να αναπληρώσει μεγάλα κενά στο πεζικό της, η Ουκρανία έχει στραφεί στη στρατολόγηση κρατουμένων προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη κατά της Ρωσίας. Μέχρι τώρα πάνω από τέσσερις χιλιάδες από αυτούς έχουν καταθέσει αίτηση.

CNN: Μαρτυρίες-σοκ για σεξουαλική βία των Ρώσων στην κατεχόμενη Ουκρανία -Ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα


Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες στο CNN επιζώντων του πολέμου σεξουαλικής βίας που, όπως λένε, διεξάγει συστηματικά η Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ρωσία: Casus belli με ΝΑΤΟ και Δύση η χρήση αμερικανικών και γερμανικών όπλων στην Ουκρανία

Γερμανικοί Patriot (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Mindaugas Kulbis

Απειλεί ανοικτά η Ρωσία με πόλεμο τη Δύση μετά το πράσινο φως που έδωσαν Γερμανία και ΗΠΑ για τη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία εναντίον ρωσικών στόχων. 

Επιβεβαίωσε ο Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση αμερικανικών όπλων για στόχους εντός ρωσικού εδάφους


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Αρκτική: Η σημασία της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Ο ρόλος της Ρωσίας

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αρκτική (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλάζει τις ισορροπίες στη Αρκτική καθώς επτά από τα οκτώ μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απειλή της Ρωσίας στον Άπω Βορρά, η οποία είχε σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα τις τελευταίες δεκαετίες.