Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Σπύρος Λούης, ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας

Σοφία Σπανού για το Νόστιμον Ήμαρ
Από το nostimonimar

 
Σαν σήμερα το 1872 γεννιέται στο Μαρούσι από μια φτωχή αγροτική οικογένεια Ο Σπύρος Λούης.

Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του.

Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης συμμετείχε στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την προτροπή του διοικητή του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896, 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Το Παρίσι αιφνιδιάζει την Άγκυρα: Με εντολή Μακρόν το Charles de Gaulle στην Α. Μεσόγειο

Το αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί σε ανατολική Μεσόγειο και Ινδικό το πρώτο εξάμηνο του 2021

Στην ανατολική Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό θα αναπτυχθεί το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, στο πλαίσιο της αποστολής Chammal στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. 

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ανέφερε ότι η επόμενη αποστολή του αεροπλανοφόρου θα αφορά στην ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. «Αυτή η δέσμευσή μας καταδεικνύει τη βούλησή μας να αγωνιστούμε (…) εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.  

“Χάνουμε λίγα μίλια, όμως κερδίζουμε, ίσαμε ολόκληρη Ελλάδα, από θάλασσα”

“Μια απλή, όσο και έξυπνη πρόταση, για την άμεση οριοθέτηση, της AOZ Ελλάδας Λιβύης”             

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου {*}

Από το militaire

Οφείλει κανείς, όταν χρειαστεί, να προσφεύγει σε αξιώματα των μαθηματικών, όπως εκείνο που λέει ότι η ευθεία είναι η συντομότερη ένωση δύο σημείων. Και ότι από δύο σημεία διέρχεται μια μόνο γραμμή. Γιατί μπορεί ως καμπύλη να ορίζεται μια γραμμή που κανένα τμήμα της δεν είναι ευθεία γραμμή, όμως η ευθεία δεν έχει χάσει ποτέ το κύρος της. Παρόλα αυτά οι ημεδαποί πολιτικοί αξιωματούχοι σε τέτοια αξιώματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Η μόνη γραμμή που τους ενδιαφέρει, είναι το ομώνυμο πέρασμά της. Είτε είναι κομματική είτε πολιτική είτε κυβερνητική. 

Αντίθετα με όλους αυτούς, εμείς δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη ευρύτερη έννοια της γραμμής και γιαυτό ψάχνουμε δεόντως, μεταξύ των άλλων, το συγκεκριμένο θέμα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Τσαβούσογλου: “ΗΠΑ και Γερμανία πίεσαν την Ελλάδα για τις διερευνητικές”

Τούρκοι και Αλβανοί μεταδίδουν τη δική τους άποψη για το πως φθάσαμε στην ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πρέπει να απαντηθούν και να διαψευστούν από την Αθήνα. Τι είπε ο κ.Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον “υυπουργό Εξωτερικών της κατεχόμενης Κύπρου ’ Tahsin Ertuğruloğlu; Ότι η Ελλάδα πιέστηκε από ΗΠΑ και Γερμανία για να δεχτεί τις διερευνητικές.

Το απόσπασμα των δηλώσεων του: