Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ε.Ο.Κ.Α. ΞΑΝΑ ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

 Δείτε ακόμα:
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)
ΑΠΟ ΤΟ egolpion


      Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας αγκαλιάστηκε απ' όλο το λαό της Κύπρου, κι ανέδειξε αγωνιστές, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, είτε πέφτοντας νεκροί στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια, ή δι' απαγχονισμού.

Ποια ήταν η ΕΟΚΑ; 1η Απριλίου 1955 ξεκινά ο απελευθερωτικός αγώνας της

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα.

Η Μόσχα ετοιμάζει την μεγαλύτερη επίθεση κατά τζιχαντιστών στη Συρία

Ακόμα πιο κοντά μια Τουρκο-ρωσική αναμέτρηση με έπαθλο την Συρία

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Μόσχα ετοιμάζει μια πολύ μεγάλη επίδειξη ισχύος στην Άγκυρα που παίζει τα δικά της παιχνίδια σε Μεσόγειο και Μαύρη θάλασσα, απροκάλυπτα πλέον.
 
“Ρωσικά υποβρύχια ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση πυραύλων Κρουζ στο έδαφος της Συρίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλης κλίμακας Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα στην συριακή επικράτεια με στόχο τους φιλότουρκους Τζιχαντιστές”, αναφέρουν οι ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Κύπρος:ΠτΔ: Από τις πιο ένδοξες σελίδες του Κυπριακού Ελληνισμού

Τιμάται σήμερα η Εθνική Επέτειος του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59. Οι εορτασμοί γίνονται με βάση τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.

«Μια από τις ενδοξότερες σελίδες του Κυπριακού Ελληνισμού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.

Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες - μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους - του Κυπριακού Ελληνισμού.