Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Στην Κίνα η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»


Το έντονο ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ προκάλεσε η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Κίνα.

ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ.


Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παιδοκτονίας στην ιστορία ήταν αυτή της Hester Vaughan, μιας υπηρέτριας που το 1868 συνελήφθη για τον φόνο του βρέφους της και καταδικάστηκε σε θάνατο. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ήταν οι μητέρες του φεμινισμού Susan B. Antony και Elizabeth Cady Stanton που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να την απελευθερώσουν. Και το κατάφεραν. 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

 

Είναι καιρός όμως να εξετάσουμε την γέννηση του φεμινισμού το 1848 με την Διακήρυξη των Αισθημάτων. Η πρώτη περιγραφή της πατριαρχικής θεωρίας καταγράφτηκε στην πρώτη διακήρυξη του φεμινισμού την ημέρα που το κίνημα γεννήθηκε το 1848, και που υπογράφτηκε από 68 γυναίκες και 32 άντρες ανάμεσα τους και ένας μαύρος άντρας. Οι πρώτες αυτές φεμινίστριες και φεμινιστές διακήρυξαν εκείνη την ημέρα στην γέννηση του φεμινισμού πως οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να κατέχουν γη, να σπουδάσουν και να γίνουν πετυχημένες επιχειρηματίες.

Statement: Women’s leadership and collective action are crucial for our common future


UN Women statement for World Environment Day, 5 June 2024

3 JUNE 2024

Μια «θνησιγενής», και υποτελής στις ΗΠΑ, Ευρώπη οδεύει στις κάλπες και σε ένα αβέβαιο μέλλον…

Σάββας Ιακωβίδης

Σε έναν πολυπολικό κόσμο, που αλλάζει δραματικά και ισχυροί δρώντες επιδιώκουν να έχουν λόγο και ρόλο στο άναρχο διεθνές σύστημα, η Ευρώπη δεν δικαιούται να είναι ο θλιβερός ουραγός και ο πειθήνιος υπηρέτης της αμερικανικής αλαζονείας. Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, έπρεπε να ήταν ο αξιόπιστος, σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και όχι το τραγικό θύμα, που πληρώνει τα σπασμένα της αντιπαράθεσής τους

Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η φον ντερ Λάιεν και η Προεδρία της σε λεπτές ισορροπίες (Βίντεο)


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Διπλωματικό παζάρι και συμμαχίες στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή - Οι νομικές και πολιτικές διαδικασίες μετά την 9ην Ιουνίου στους Θεσμούς της ΕΕ και οι συμμαχίες των κομμάτων

Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ και πέντε μωρές παρθένες...

Λάζαρος Μαύρος

ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχαν την προεκλογική τους σκοπιμότητα εκείνες οι τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλώρη της πρώτης φρεγάτας «Μπελαρά» καθώς έδιδε προχθές Πέμπτη, 6 Ιουνίου, συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη της ΕΡΤ. 

Ακριτική Ψέριμος: Μια ιστορία σαν παραμύθι…


Στην Ψέριμο το πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο «SMARTISLANDS» 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2024!

του Λεωνίδα Κουμάκη*

Μήνυμα του Στρατού από τον Έβρο: Όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Με σήμα τον μονοκέφαλο αετό του βυζαντίου, η 31 Ταξιαρχία «Κάμια» έδωσε το πρόσταγμα της άσκησης “River Route” στον Έβρο, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι πανίσχυρος και πανέτοιμος να περάσει το ποτάμι όποτε θέλει.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πύραυλος Meteor: Το απόλυτο ευρωπαϊκό όπλο αερομαχίας της Πολεμικής Αεροπορίας

Αναστάσιος Παπανδρέου

Με την υπογραφή της σύμβασης 013Γ/20 για την απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Rafale στις 25/1/2021, η Π.Α. μπήκε στο κλειστό κλαμπ των αεροποριών του υπερσύγχρονου πυραύλου αέρος- αέρος μεγάλης εμβέλειας πέραν του οπτικού ορίζοντα κατηγορίας BVRAAM METEOR. 

Πώς σκοπεύει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώσει» την συμφωνία για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ: Δεκαπέντε κρίσιμες ημέρες μέχρι να λυθεί η δύσκολη εξίσωση


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το πλήρωμά της έχουν δώσει πολλά στοιχεία για την ανάγκη ενίσχυσης των φρεγατών του στόλου καθώς ήταν το μόνο πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα που τα συστήματά του παρέμειναν σε προγενέστερες δεκαετίες. Πηγή: Πολεμικό ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Σε περίπου ένα 15θημερο οι επιτελείς και κυρίως οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί στα συστήματα των φρεγατών ΜΕΚΟ καλούνται να ολοκληρώσουν νέα μελέτη που ζητήθηκε για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων κύριων μονάδων του στόλου.

Υδρογονάνθρακες: Οι πρώτες έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη “ωριμάζουν”


Σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας μπαίνει το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ΕNERGY στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

NATO Tiger Meet 24: Οι «ιπτάμενες Τίγρεις» της Ελλάδας και της Τουρκίας μαζί στην Γερμανία

*Του Κώστα Σαρικά

Για μια ακόμη φορά το NATO φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικό σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Ελλήνων και Τούρκων ιπτάμενων στα σενάρια του μεγάλου αεροπορικού event «NATO Τiger Meet 24», το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Schleswig, την έδρα της Tactical Airforce Wing 51 «Immelmann».

Αποκάλυψη στη Χειμάρρα: Ο Ράμα παραχώρησε σε πρώην Ιταλό πρωθυπουργό μέρος της ακτής για δημιουργία τουριστικού χωριού


Ιούνιος 9, 2024. Ελλάδα.

Ένα ακόμη αποκαλυπτικό δημοσίευμα κάνει γνωστές τις επιδιώξεις του Αλβανού πρωθυπουργού για παραχώρηση εκτάσεων στη Χειμμάρα σε ιταλική εταιρεία κατασκευών που διευθύνεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας (διετέλεσε 1998 έως το 2000) Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα.

Ύπουλο σχέδιο της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA/FILIP SINGER)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Είναι γνωστό σε όλους, εκτός εκείνων που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να το δουν, ότι εκτός από τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, στόχος της είναι να ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα, με όποιον τρόπο είναι δυνατόν, για να διευκολυνθεί η πραγμάτωση των σχεδίων της στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Υποστήριξη στην τουρκική εκπαίδευση στη Βόρεια Μακεδονία – δωρεά χιλιάδων βιβλίων από την Τουρκία


Ιούνιος 9, 2024. Ελλάδα.

Σκόπια.

Στο πλαίσιο του « Project 10 Βασικών Έργων» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της τουρκικής (προπαγανδιστικής)  υπηρεσίας (TIKA) διανεμήθηκαν 10.000 βιβλία σε 64 σχολικές βιβλιοθήκες που παρέχουν τουρκική εκπαίδευση σε 28 δήμους της Βόρειας Μακεδονίας.

“Σε λίγους μήνες έτοιμος ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκκουγιου”


«Περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται αυτή τη στιγμή πυρετωδώς στο Άκκουγιου για να θέσουν σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. 

Γάζα: Ξανά σε λειτουργία η προσωρινή προβλήτα της ανθρωπιστικής βοήθειας


Ξεκίνησε εκ νέου η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τους κατοίκους της Γάζας μέσω της προσωρινής πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ ανοιχτά των ακτών του παλαιστινιακού θύλακα.

Μεσανατολικό: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, την επομένη της απελευθέρωσης τεσσάρων ομήρων


Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη μιας "δύσκολης" επιχείρησης, η οποία επέτρεψε την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσέιρατ, όπου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Χαμάς: Πολύνεκρη η επιχείρηση διάσωσης Ισραηλινών ομήρων – «Το Ισραήλ δεν μπορεί να μας επιβάλλει τις επιλογές του» λέει ο Χανίγιε


Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στη Χαμάς και η οργάνωση δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν επιτυγχάνει την ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σήμερα, ως απάντηση σε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή αλ Νουσέιρατ της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν σήμερα ζωντανούς τέσσερις ομήρους, από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη Νουσέιρατ, στην κεντρική Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Arnon Zamora, o διοικητής των ελίτ κομάντο του Ισραήλ που θυσιάστηκε για να φέρει πίσω τους τέσσερις ομήρους της Χαμάς: Η απίστευτη, για άλλο κράτος, ανάρτηση της γυναίκας του [video]


Released Israeli hostage Andrey Kozlov (C) arrives at Tel Ashomer Hospital in Ramat Gan, near Tel Aviv, Israel, 08 June 2024. Israeli Special Forces successfully rescued Noa Argamani, Andrey Kozlov, Almog Meir Jan, and Shlomi Ziv from Hamas captivity during a rescue operation in Nuseirat, Gaza Strip, the IDF announced 08 June 2024. EPA/Gidon Markowicz ISRAEL OUT

Ο διοικητής της ελίτ αντιτρομοκρατικής μονάδας του Ισραήλ ήταν μοναδικός Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε στην επιχείρηση για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων στη Γάζα

Ισραήλ: Πώς οι Ισραηλινοί πήραν με το ζόρι τέσσερις ομήρους σε επιδρομή στη Γάζα


Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινοί επαναπάτρισαν τέσσερις ομήρους που κρατούσε η Χαμάς.

Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα - Αδιέξοδο στις συνομιλίες

To στρατόπεδο Νουσειράτ που βομβαρδίστηκε κατά την επιχείρηση των Ισραηλινών για την απελευθέρωση των ομήρων  AP Photo/Jehad Alshrafi

Ο Ισραηλινός στρατός προετοιμαζόταν για εβδομάδες για την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων ομήρων στη Γάζα για το σχεδιασμό της οποίας εργάστηκαν εκατοντάδες άτομα έγινε γνωστό την Κυριακή (9/6), με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για μακελειό και ότι έχασαν τη ζωή τους 210 άτομα.

Υεμένη: Φωτιά ξέσπασε σε δύο πλοία, στα ανοικτά του Άντεν, μετά από πυραυλικά πλήγματα


Η Ambrey ανακοίνωσε σήμερα ότι φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα επλήγη από πύραυλο 83 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

CNN Γερμανία: Προετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο λόγω ρωσικής επιθετικότητας


Επιστράτευση, δελτίο τροφίμων και σταθμοί του μετρό που μετατρέπονται σε αποθήκες. Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία επικαιροποίησε τα σχέδιά της σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρώπη, με τους υπουργούς να επικαλούνται την απειλή που συνιστά η Ρωσία.

Αμερικανός στρατηγός: Μετά την Ουκρανία, ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANTON VAGANOV/POOL

Μετά την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι έπληξε για πρώτη φορά ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς


Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν για πρώτη φορά ένα τελευταίας γενιάς ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-57 σε μια αεροπορική βάση εντός της Ρωσίας.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Του David Hambling

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά: αντάρτικες ομάδες χτυπούν με μικρά drones εντός της ρωσικής επικράτειας αλλά και σε στόχους που βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη. 

Ανάλυση Stratfor για εκλογές ΗΠΑ: Βόρεια Ασία και γεωπολιτικοί κίνδυνοι


Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν επανεκλεγεί, παραμένοντας στον Λευκό Οίκο μέχρι το 2029, σύμφωνα με τον Ben Rowse, επικεφαλής της εταιρίας πληροφοριών Bluff, θα υπάρξει μια ευρεία συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, ωστόσο η λογική αυτή θα άλλαζε βάσει γεωπολιτικών παραγόντων εκτός Ασίας, όπως π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ινδία: Ορκίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός ο Ναρέντρα Μόντι


Ο Ναρέντρα Μόντι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ινδίας την Κυριακή για μια τρίτη θητεία που αποτελεί ρεκόρ.

Μπαλόνια γεμάτα απορρίμματα από τη Βόρεια Κορέα έφτασαν ξανά στο Νότο - Τα αντίποινα της Σεούλ

Μπαλόνι γεμάτο με σκουπίδια που έφτασε τη Νότια Κορέα από το Βορρά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) South Korea Presidential Office via AP, File

Η Βόρεια Κορέα άρχισε να ξαναστέλνει μπαλόνια που μεταφέρουν απορρίμματα στο Νότο, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Σεούλ με την τελευταία να προχωρά σε αντίποινα.