Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

CNN Γερμανία: Προετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο λόγω ρωσικής επιθετικότητας


Επιστράτευση, δελτίο τροφίμων και σταθμοί του μετρό που μετατρέπονται σε αποθήκες. Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία επικαιροποίησε τα σχέδιά της σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρώπη, με τους υπουργούς να επικαλούνται την απειλή που συνιστά η Ρωσία.

Το 67σέλιδο έγγραφο, γνωστό ως Οδηγία-Πλαίσιο για τη Συνολική Άμυνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, προβλέπει τον πλήρη μετασχηματισμό της καθημερινής ζωής των Γερμανών πολιτών σε περίπτωση πολέμου.

Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του πώς η Γερμανία, η οποία είχε μια σταθερά αντιμιλιταριστική στάση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγκάστηκε να προσαρμόσει την πολιτική της για την ασφάλεια της, στον απόηχο του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Υπό συνθήκες πολέμου, η υποχρεωτική στράτευση στον στρατό θα επανέλθει και οι ειδικευμένοι εργάτες ηλικίας άνω των 18 ετών, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να εργαστούν σε ορισμένες θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων σε αρτοποιεία και ταχυδρομεία - καθώς και να μην μπορούν να παραιτηθούν από την εργασία τους.

Γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και βετεράνοι στρατιωτικοί, μπορούν επίσης να επανατοποθετηθούν σε ρόλους στρατιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών.

Θα χρειαστεί επίσης να εισαχθούν δελτία τροφίμων. Σε περίπτωση που τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, η κυβέρνηση θα αποθηκεύει τρόφιμα για να παρέχει στους πολίτες «ένα ζεστό γεύμα την ημέρα» για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα ομοσπονδιακά αποθέματα θα περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως ρύζι, όσπρια και συμπυκνωμένο γάλα.

Άλλοι βασικοί πόροι, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο, θα μπορούσαν επίσης να διατεθούν με δελτία με κουπόνια, σε περίπτωση ελλείψεων. 

Το έγγραφο περιγράφει επίσης μέτρα πολιτικής προστασίας, όπως η μετατροπή υπόγειων σταθμών σε αυτοσχέδια καταφύγια και την προετοιμασία των νοσοκομείων για την εισροή ασθενών.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η χώρα της να εξοπλιστεί καλύτερα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Η ρωσική επιθετικότητα έχει αλλάξει εντελώς την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη - πρώτα και κύρια μεταξύ των ανατολικών εταίρων μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και λόγω υβριδικών απειλών, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η κατασκοπεία και η παραπληροφόρηση», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών.

«Εκτός από όλα τα προστατευτικά μέτρα των αρχών ασφαλείας μας και τη στρατιωτική αποτροπή και άμυνα, πρέπει επομένως να ενισχύσουμε περαιτέρω και την πολιτική προστασία», συνέχισε η Φέζερ.

Το έγγραφο προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία της Γερμανίας θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έγγραφο αναφέρει πως εάν ξεσπάσει πόλεμος, ο γερμανικός πληθυσμός δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην άμεση παροχή «κρατικά οργανωμένης βοήθειας», λόγω της πιθανότητας «να προκληθούν ζημιές ταυτόχρονα σε μεγάλο αριθμό τοποθεσιών».

Ως εκ τούτου, αναφέρει, οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν πρώτα τους εαυτούς τους, καθώς και να παράσχουν βοήθεια στους γείτονες, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Υπόγεια κτηρίων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και σταθμοί του μετρό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταφύγια, αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να συμβούν με «εξαιρετικά σύντομους χρόνους προειδοποίησης». 

Τα ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας θα πρέπει βάσει νόμου να μοιράζονται άμεσα σημαντικές κυβερνητικές πληροφορίες. Ως ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Γερμανίας, η Deutsche Welle θα είναι νομικά υποχρεωμένη να παρέχει στην κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους μετάδοσης για την ανακοίνωση νέων νόμων, κανονισμών και επικαιροποιήσεων.

Οι αρχές θα έχουν την εξουσία να εκκενώνουν πολίτες σε συγκεκριμένες περιοχές - αν και οι οικογένειες δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται, αναφέρει το έγγραφο.

Ενώ οι γερμανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές θα μπορούσαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη δημοσίευση των προβλέψεων.

Έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029

Τα επικαιροποιημένα σχέδια της Γερμανίας για τον πόλεμο έρχονται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελεί συνεχή απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο πόλεμός του στην Ουκρανία διανύει αισίως τον δεύτερο χρόνο του, χωρίς να διαφαίνεται οριστικό τέλος και με φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους αναφέρθηκε από την εφημερίδα Der Spiegel ως εξής: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029».

Ο Πιστόριους πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν φτάσει τόσο μακριά».

Παρομοίως, φωνές από το εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει την ανάγκη για πολεμικές προετοιμασίες. Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «ο πόλεμος έρχεται» στη Βρετανία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εκδώσει μερικές από τις πιο αυστηρές προειδοποιήσεις της προς τη Δύση, υπό το φως ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας έδωσαν στο Κίεβο την άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να πλήξει περιορισμένους στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τετάρτη την παροχή δυτικού οπλισμού ως ένα «πολύ σοβαρό και επικίνδυνο βήμα», το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα στον εξοπλισμό των εχθρών της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε συγκεκριμένα την κατάρρευση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η εμφάνιση γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα ένα «ηθικό σοκ», διότι «η στάση απέναντι στη [Γερμανία] στη ρωσική κοινωνία ήταν πάντα πολύ καλή».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου