Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1773 – 1848)

Ηγετική μορφή της Μάνης και της Πελοποννήσου κατά την τελευταία εικοσαετία της Τουρκοκρατίας και εκ των πρωταγωνιστών στον Αγώνα του 1821.
Γόνος της ιστορικής οικογένειας της Μάνης, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1773 στο Λιμένι, επίνειο της Τσίμοβας (σημερινής Αρεόπολης).  Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του Ηλία ή Πιέρρου Μαυρομιχάλη (1730 - 1800) και της Αικατερίνης Κουτσογρηγοράκη, κόρης επιφανούς οικογένειας της Μάνης.
Σε νεαρή ηλικία νυμφεύθηκε την Άννα Μπενάκη, κόρη του προεστού της Καλαμάτας Παναγιώτη Μπενάκη, με την οποία απέκτησε τα εξής έξι παιδιά:

Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ: Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Στρατηγός Μίλεϊ ήταν κατηγορηματικός σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με την κατάσταση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Ο κόσμος ενδέχεται να εισέρχεται σε μια περίοδο «πιθανής διεθνούς αστάθειας», με την άνοδο της Κίνας και την έλευση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση, όπως για παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας σε περίπτωση εχθροπραξιών, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Τριπλή τουρκική πρόκληση: Στη Θράκη ο υφυπουργός Εξωτερικών για την «τουρκική μειονότητα» - Ευρωτουρκικός πόλεμος για την Frontex - Επιμένει ο Ακάρ στη διχοτόμηση

Ο Ερντογάν επενδύει στην προκλητικότητα και για λόγους εσωτερικούς προκειμένου να κρατάει ζωντανά τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα τους ζουν στα όρια της φτώχειας.

Με το πρόσχημα της «ιδιωτικής επίσκεψης» και όχι μιας επίσημης που θα είχε ως προυπόθεση να ενημερωθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και να παρευρίσκεται εκπρόσωπος του, όπως ορίζει το πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων, επισκέπτεται ο υφυπουργός της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, όπως την αποκαλεί η Άγκυρα ενώ η συμφωνία της Λωζάνης την προσδιορίζει ως μουσουλμανική ελληνική μειονότητα.

Αυστηρή απάντηση Αθήνας στην πρόκληση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών

«Η Συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», αναφέρουν διπλωματικές πηγές 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η τοποθέτηση της Αθήνας έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη ήγειρε και πάλι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική».

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του κρατάει «μετριοπαθή στάση»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ελλάδα «συνεχίζει τις προκλήσεις».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά στην Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ενώ η Τουρκία διατηρεί μετριοπαθή στάση».