Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ψηφιδωτό 1900 ετών αποκαλύφθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας


Στο λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αδριατική Θάλασσα στη δυτική Αλβανία, βρέθηκε ένα μοναδικό ψηφιδωτό που χρονολογείται πριν από 1900 χρόνια.

Ως ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα λιμάνια των Βαλκανίων, το Δυρράχιο απέχει 34 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Με σχεδόν 3.000 χρόνια ιστορίας, είναι η αρχαιότερη πόλη της Αλβανίας ή η αιώνια πόλη πάνω στην Αδριατική Θάλασσα. Η ίδρυσή του χρονολογείται από το 627 π.Χ., όταν οι Κορίνθιοι και άποικοι από την Κέρκυρα ήρθαν στην περιοχή.

Ο εμβολισμός της πυραυλάκατου Κωστάκος από το Σάμαινα – Η μαύρη ημέρα του ΠΝ – ΒΙΝΤΕΟ


Στις 4 Νοεμβρίου 1996,  η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα».

Εκδήλωση Σπάρτη: “Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή του 1922. Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και οι παραβιάσεις της” (10-11-23)


Ο  Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας

 με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης της Λωζάννης» το 1923

σας προσκαλεί στην ιστορική διάλεξη  που διοργανώνει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, ώρα 6 μ.μ., 

στη Σπάρτη, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα:

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή του 1922. Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και οι παραβιάσεις της.

Ο νέος τουρκικός αιώνας ξεκίνησε με πολύ Ισλάμ και λίγη… Θεσσαλονίκη


Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Στις 29 Οκτωβρίου η γείτων Τουρκία γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλιά της. Πριν από 100 χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία πήρε τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο Κεμάλ Ατατούρκ πήρε τη θέση του Σουλτάνου καταργώντας το θεσμό της μοναρχίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ως Πρόεδρος της Τουρκίας γιόρτασε τα γενέθλια με τρία χαρακτηριστικά στοιχεία:

Από την Κύπρο τα νέα - Εκνευρισμός της Ουάσιγκτον (αλλά και συνολικά της Δύσης) για την σύμπλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Χαμάς.

via Associated Press

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Τα Ηνωμένα Έθνη μας ζήτησαν μικρή παύση για Πύλα


Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία ζήτησαν μια μικρή παύση στις εργασίες στην Πύλα δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε προσερχόμενος σε εκδήλωση εξέφρασε την ελπίδα να μην εξελιχθεί η κατάσταση αυτή σε ένταση λέγοντας ότι όντως υπήρξαν προβλήματα και αντίδραση από τουρκικής πλευράς, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Φον Ντερ Λάιεν για Γάζα: Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο για μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας


 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι "εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο θα εγγυάται μια ροή βοήθειας"

Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στους Πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συνεκπαίδευση ΠΑ & ΔΕΠ με βομβαρδιστικά Β-1Β Lancer USAF (ΦΩΤΟ)


Την Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και Βομβαρδιστικών Αεροσκαφών (Α/Φ) Β-1Β της US European Command (USEUCOM) εντός του FIR Αθηνών.

Στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς 2 ζεύγη Μαχητικών Α/Φ F-16 και F-4 της ΠΑ σε αποστολές συνοδείας και παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS), καθώς και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών – Joint Terminal Attack Controller (JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από την πλευρά των Η.Π.Α. συμμετείχαν Βομβαρδιστικά Α/Φ Β-1Β και στοιχεία JTAC. Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων με κατάδειξη από τις ομάδες JTAC στο Πεδίο Βολής ΓΛΑΦΥΡΩΝ.

ΓΕΣ: Leopard και Abrams στον διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων Ελλάδας και ΗΠΑ(Βίντεο - Φωτο)


Το Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» στο Πετροχώρι Ξάνθης, η τελετή έναρξης του Διαγωνισμού Ουλαμών Αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», με άρματα LEO2 (A4 και HEL), με συμμετοχή Ουλαμού Αρμάτων M1A2 ABRAMS της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR – AF).

Στη δράση θα συμμετέχουν συνολικά 19 Παρατηρητές, από Αρμενία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Κύπρο.

MEKO 200 Frigate Mild-Life Upgrade…χρειάζεται κάποιοι (αρμόδιοι κλπ) να εκσυγχρονίσουν πρώτα το πολυδιάστατο μυαλό τους


MEKO 200 Frigate Mild-Life Upgrade

…χρειάζεται κάποιοι (αρμόδιοι κλπ) να εκσυγχρονίσουν πρώτα το πολυδιάστατο μυαλό τους

Εκσυγχρονισμός < εκσυγχρονίζω + -μός

Ουσιαστικό, εκσυγχρονισμός αρσενικό: η ενέργεια και το αποτέλεσμα του εκσυγχρονίζω

Συνώνυμα: εκμοντερνισμός

ΣΕΚΠΥ: (Ποιο “οικοσύστημα καινοτομίας”;)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2023 στο ραδιοφωνικό σταθμό talk radio 98.9 και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ακτινογραφία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στις προοπτικές ανάπτυξής της, στην συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα αλλά και στις προτάσεις του κλάδου.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ από το ΓΕΣ στις ΗΠΑ… συνάντηση για τα FMS με την U.S. Army SAC


Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι διακρατικές συνεργασίες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των εξοπλισμών, τα περίφημα προγράμματα FMS (Foreign Military Sales). Συζητήσεις που αφορούν είτε στο ύψος του επιτοκίου δανεισμού της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιήσει συναλλαγές με αμερικανικούς κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας, είτε για το ενδεχόμενο να υπάρξει και δωρεάν βοήθεια από την Ουάσινγκτον προς την Αθήνα, στο πλαίσιο της πολύ στενής συμμαχικής σχέσης και της χρήσης δεκάδων στρατιωτικών υποδομών σε ελληνικό έδαφος.

Φαίνεται όμως, ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, καθότι η ελληνική πλευρά έχει τη γνωστή στρεβλή -και ενίοτε παρεξηγήσιμη- αντίληψη περί απορρήτου, αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), συναντήθηκε στις ΗΠΑ με αντίστοιχη του αμερικανικού Στρατού, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Πιο συγκεκριμένα,

Νέα σελίδα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Υπεγράφη η σύμβαση με την DFC


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υπεγράφη σήμερα Δευτέρα (06/11), η συμφωνία χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον αμερικανικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό οργανισμό US International Development Finance Corporation (DFC), ύψους 125 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Εξωτερικών: Έφτασε στην Αίγυπτο το C-130 με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα [vid]


Το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, που υπάγεται στην 112 Πτέρυγα Μάχης, έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου στο πλαίσιο της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή.

Η σκευωρία Predator με τα "λόγια της ΕφΣυν": "Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης…"


Σκευωρία, κάμερα, πάμε, λέει ο βοηθός παραγωγής και ξεκινάνε. Cut, αρχίζει να ωρύεται ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος. «Σκάνδαλο είπαμε, όχι σκευωρία», η εντολή (και τα σκυλιά δεμένα) από τον γνωστό-άγνωστο σκηνοθέτη της περιβόητης σκευωρίας περί σύνδεσης Predator-ΕΥΠ και... πάμε πάλι από την αρχή, μη γίνει κάνα λάθος και πάνε τζάμπα τόσος κόπος, τόσες εργατοώρες και τόσα χρήματα. Γιατί, ως γνωστόν, μια καλή σκευωρία... συγγνώμη, ένα καλό, ένα μεγάλο και σε πολλές συνέχειες σίριαλ κοστίζει.

Νέος πρόεδρος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ: Τι είπε για την εξωτερική πολιτική, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος τομέας για να αφεθεί στην κυβέρνηση» είπε ο νέος πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατά την ομιλία του μετά την εκλογή του. Ο Οζέλ άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο θέμα αυτό, ενώ έτεινε χείρα φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τους αριστερούς ηγέτες του πλανήτη.

Διπλωματικός πυρετός: «Πάγωσε» ο Μπλίνκεν στην Τουρκία, κάλεσε τον Μητσοτάκη για συνομιλίες


«Ψυχρές» χειραψίες για τον Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, μια χώρα που υποστηρίζει σθεναρά τη Χαμάς, στον πόλεμο του Ισραήλ. Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο συμφώνησαν σε όλα.

Ακραία δήλωση Ερντογάν – Θεωρεί πως όλοι «κρέμονται» από την Τουρκία!

Ο Ερντογάν θεωρεί την Τουρκία ως τη μόνη λύση για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη

Βαγγέλης Λάσκαρης

Στην Αλβανία στέλνει η Μελόνι τους μετανάστες


Συμφωνία με τη Ρώμη υπέγραψε η Αλβανία προκειμένου να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες που φτάνουν παράνομα στην Ιταλία.

Η Γερμανία προβληματίζεται για την αύξηση των μεταναστών - Από τα επιδόματα σε παροχές σε είδος;


Στην καγκελαρία συνέρχονται οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων υπό τον Σολτς αναζητώντας λύσεις για την παράτυπη μετανάστευση και οδεύοντας προς μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου

Ισλαμισμός ένας θεοκρατικός ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ…κι οι σύμμαχοί του


Ο ισλαμισμός είναι ταυτισμένος με τον ολοκληρωτισμό. Δεν ανέχεται τη δημοκρατία, δεν ανέχεται την ισότητα των γυναικών με τους άνδρες, δεν ανέχεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, όπως και δεν ανέχεται τους αλλοθρήσκους, ακόμη και τους αλλοφύλους. Είναι τυχαίο ότι μέσα σε τόσους αιώνες Ιστορίας η δημοκρατία, ως πολιτικό καθεστώς, δεν ρίζωσε ποτέ στην επικράτεια του Ισλάμ, ακόμη και αυτού που δεν ταυτίζεται με τον ισλαμισμό; Ηταν η αφέλεια των Αμερικανών στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ. Σκόπευαν, λέει, να κάνουν εξαγωγή της δημοκρατίας. Η δημοκρατία όμως δεν είναι ιδεολογία για να επιβληθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τη θέση αυτή τη διατύπωσαν πρώην τροτσκιστές όπως ο Γούλφοβιτς – σύμβουλος του προέδρου Μπους.

Χωρίς χιτζάμπ ως το… θάνατο: Σε απεργία πείνας στη φυλακή η άρρωστη Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί


FILE PHOTO: Iranian activist Narges Mohammadi speaks during the first-ever conference on human rights violations at the Human Rights Centre in Teheran, Iran, 17 January 2005 (reissued 06 October 2023). EPA, ABEDIN TAHERKENAREH

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η ιρανή ακτιβίστρια που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους στις ιρανικές φυλακές και για την υποχρέωση των γυναικών κρατουμένων να φορούν μαντήλα, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Νετανιάχου: Αν δεν επικρατήσει ο πολιτισμός, θα επικρατήσει η βαρβαρότητα


Για μάχη του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Νικολάι Ντένκοφ στην Ιερουσαλήμ.

Πώς θα γίνει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Θέμα ωρών η «μεγάλη έφοδος»


«Φροντίζουμε να δίνουμε σε κάθε στρατιώτη τον κατάλληλο εξοπλισμό»

Σε νέα φάση ο πόλεμος του Ισραήλ: Εντός ωρών επιδρομές σε σήραγγες και μπούνκερ της Χαμάς: Κομμένη στα δύο η Γάζα * Άνοιξε δρόμος διαφυγής αμάχων προς νότο [videos]


Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους ενόπλους της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού έχουν πλέον απομονώσει την περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Αποστολή στο Ισραήλ: Η εκεχειρία αργεί πολύ να έρθει


Η περιοδεία του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ισραήλ σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους κι ετοιμάζονται για την επόμενη φάση των χερσαίων επιχειρήσεων.

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Στρατιωτίνα τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -Νεκρός ο δράστης


Μια ισραηλινή στρατιωτίνα τραυματίσθηκε σοβαρά σήμερα σε επίθεση με μαχαίρι μπροστά από αστυνομικό τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κοντά την πύλη της Δαμασκού.

LIVE: Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να πλήξει υπόγειους στόχους της Χαμάς


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες βράδυ πραγματοποίησε σημαντικά πλήγματα τα οποία θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι έκοψε το παλαιστινιακό αυτό έδαφος στα δύο.

Ιράκ: Μετά την αναχώρηση του Μπλίνκεν από τη Βαγδάτη έγινε επίθεση σε αμερικανική βάση


«Η στρατιωτική βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ανμπάρ, δυτικό Ιράκ»- από το δημοσίευμα

Νοέμβριος 6, 2023. Ελλάδα.

Ιρακινές ένοπλες ομάδες ανακοίνωσαν ότι έβαλαν στόχο την αμερικανική βάση στο Άιν αλ Άσαντ με όλμους μετά την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν από τη Βαγδάτη.

Πλήγμα της Ρωσίας σε αποθήκη drones στην Ιντλίμπ της Συρίας


ΗΠολεμική Αεροπορία της Ρωσίας εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον αποθήκης όπου φυλάσσονταν drones στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μετέδωσε χθες Κυριακή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον υποναύαρχο Βαντίμ Κούλιτ, υποδιευθυντή του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης στη Συρία.

Τουρκικό drone έπληξε θέση του PKK στο Βόρειο Ιράκ - Δύο Κούρδοι νεκροί

AP Photo/Libkos

Δύο μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από «drone του τουρκικού στρατού» που έπληξε την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν


Δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών 'Αντονι Μπλίνκεν.

Το παρασκήνιο της περιοδείας Μπλίνκεν σε Τελ Αβίβ, Αμμάν και Λάρνακα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στη Βαγδάτη βρέθηκε χθες, εκτάκτως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που περιοδεύει για μία ακόμα φορά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω του ενός μηνός πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χαλίφα Χάφταρ υπόσχεται στους Ρώσους στρατιωτική βάση τη Λιβύη


Νοέμβριος 6, 2023. Ελλάδα.

Η Ρωσία διαπραγματεύεται με τον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην ανατολική Λιβύη, αναφέρει το Bloomberg.