Ο Φρίντιχ Νίτσε, ο φιλόσοφος που μπορούσε να γράψει την αστραπή σε λέξεις είχε ένα ανυποχώρητο χάρισμα να φτάνει μέχρι το κόκαλο των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Σε άλλα άρθρα ερευνήσαμε την σχέση των γυναικών με την δύναμη σε διάφορες ιστορικές εποχές. Είναι καιρός όμως να εξετάσουμε τις “καταπιεσμένες” γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο. 4000 χρόνια πριν οι γυναίκες στην Αρχαία Αίγυπτο μπορούσαν να κατέχουν γη, να πάρουν διαζύγιο, να έχουν δικές τους επιχειρήσεις, να κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις, να είναι ιέρειες και γιατροί.Σύμφωνα με τους ιστορικούς μπορεί οι άντρες να κατείχαν τις πιο σημαντικές πολιτικές θέσεις, όμως υπάρχουν πληθώρα στοιχείων που μας δείχνουν πως και οι γυναίκες είχαν θέσεις εξουσίας απέναντι στους άντρες. Γυναίκες μπορούσαν να μορφωθούν στις τότε σχολές, να είναι δασκάλες σε αυτές, να κυβερνούν την χώρα χωρίς να είναι παντρεμένες και να έχουν τις σημαντικότερες θέσεις διατήρησης ιστορικών αρχείων.
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ FΑCEOF : ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ? ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ...ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟ ΟΠΩΣ Η ΑΤΥΧΗ ΜΥΡΤΩ ... ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ + ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ + ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ=ΣΥΜΜΑΧΙΑ!!! ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ!!!
Άγνωστη παραμένει η τύχη της νεαρής φοιτήτριας την οποία συνέλαβαν το Σάββατο οι ιρανικές αρχές αφού γδύθηκε και έμεινε με τα εσώρουχά της έξω από το πανεπιστήμιό της στην Τεχεράνη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη νομοθεσία για το χιτζάμπ (μαντίλα) και τον κώδικα ενδυμασίας του θεοκρατικού καθεστώτος.
καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για τη επιχειρησιακή συνέχεια της κυβέρνησης και των κρίσιμων υπηρεσιών της.
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ΑρθρογράφοςΜετά την τουρκική εισβολή η ατμομηχανή δεν ήταν οι εξαγωγές και η μεταποίηση, αλλά ο τουρισμός και η μετατροπή του νησιού σε βάση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.
του Γιάννη Ξένου
ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ φαίνεται για τον Ελληνισμό κι ωφέλιμη ειδικότερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, στις ρέουσες επικινδυνότερα τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην περιοχή μας συγκυρίες, η υποδοχή στον Λευκό Οίκο που εξασφάλισε από την υπερδύναμη των ΗΠΑ ο 8ος Πρόεδρος της λιλιπούτειας Κύπρου, Νίκος Φοίβου Χριστοδουλίδης.
Η μέχρι πρότινος ακολουθούμενη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την Κύπρο φαίνεται πως ήταν τέτοια που ικανοποιούσε εν πολλοίς την Τουρκία και τα κατά καιρούς μουρμουρητά ήταν περισσότερο για θα το θεαθήναι.
Η 200η σειρά με τα νέα «βατράχια» των Ειδικών Δυνάμεων είναι γεγονός. Είναι η προμετωπίδα των Ειδικών Δυνάμεων, οι κορυφαίοι των κορυφαίων, που θα γίνουν τα νέα επίλεκτα μέλη των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η νέα διάταξη NGDS, η οποία διαθέτει έξι δόλώματα και οκτώ πυραύλους Mistral MANPADS, ανταποκρίνεται άμεσα στις πρόσφατες εμπειρίες των ευρωπαϊκών ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στις 17 Οκτωβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Ολλανδίας, αναφορικώς με την φάση σχεδιαστικής αντιλήψεως του προγράμματος Ικανότητος Αεροσκάφους Στροφείου Επομένης Γενεάς (Next Generation Rotorcraft Capability). Από την εξέλιξη, απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα, έχοντας υπογράψει μάλιστα στις 16 Ιουνίου 2022 σύμβαση προσδιορισμού 26,7 εκατ. €.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν τη διαδικασία αναζήτησης του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους με ικανότητα αντιμετώπισης των νέων και μελλοντικών μαχητικών αεροσκαφών της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την καινούργια διαμόρφωση των περίφημων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Exocet στην Έκθεση Ναυτικής Αμυντικής Τεχνολογίας «Euronaval» που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου 2024.
Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας οι εργασίες ενεργοποίησης (reactivation) όσο και το σύνολο των δοκιμών εν όρμω και εν πλω στα δύο πρώτα περιπολικά τύπου ISLAND, με τα δύο σκάφη πλέον να ελλιμενίζονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
* Του Κώστα Σαρικά
Η κατάθεση του εξοπλιστικού «πακέτου» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έως τα μέσα Νοεμβρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα ενίσχυσης του Στόλου με τέσσερα καινούργια υποβρύχια ταυτόχρονα με των εκσυγχρονισμό των τεσσάρων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
Η μεγάλη διαφορά στο νέο εξοπλιστικό “πακέτο” θεωρείται το πυραυλικό πυροβολικό και η προσθήκη Ισραηλινού συστήματος το οποίο διαπραγματεύεται το ελληνικό επιτελείο. Στην εικόνα, MLRS στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ κατά τη διάρκεια βολών. Πηγή: Στρατός Ξηράς
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Αν και πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν το παρόν και κυρίως το μέλλον στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», τ’ αυταπόδεικτα γεγονότα μαρτυρούν πως αυτός ο φάκελος σαφώς εκτείνεται και στην επόμενη δεκαετία.
“Το ΚΚΕ απευθύνεται στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τους καλεί «να σταθούν στο πλευρό του λαού που αντιστέκεται στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιλογή – Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ - που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και ενδεχομένως και σε μεγάλο βαθμό εκείνο του πλανήτη την ερχόμενη τετραετία.
Αυτό που κανείς νοήμων δεν αμφισβητεί είναι η υπεροχή του F-35 έναντι του F-16
Επιμέλεια - Μάνος Χατζηγιάννης
Ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα αναφορικά με το αναβαθμισμένο επίπεδο της συζήτησης για ζητήματα υψηλής πολιτικής.
Για την κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη η εθνική γραμμή ότι μοναδικό θέμα συζήτησης αποτελεί η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, την ίδια στιγμή όπου η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για λύση «πακέτο».
Η Τουρκία κατέθεσε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία υπογράφουν 52 χώρες και δύο οργανισμοί, με την οποία ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.
Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit
Το Ισραήλ ενημέρωσε επίσημα τον ΟΗΕ ότι προχωρά στην ακύρωση της συμφωνίας με την υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά την ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα από την Κνεσέτ νομοσχεδίου για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας στο ισραηλινό έδαφος.
Το Ιράν σχεδιάζει μια ισχυρή επίθεση κατά του Ισραήλ η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πυραύλους με κεφαλές υψηλής ισχύος, και «άλλα όπλα», ανέφερε την Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη Άραβες και Ιρανούς αξιωματούχους.
Η Τουρκία έχασε το δικαίωμα μεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου – Στη Μόσχα αναλύουν τη δέσμευση της Τουρκίας στη θέση της Δύσης για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι μια λύση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μπορεί να βρεθεί μόνο υπό τους όρους της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη την πρόεδρο της Μολδαβίας Μαΐγια Σάντου για την εκλογική νίκη της.
Το πρώτο σημάδι ότι η Μόσχα κατάλαβε τι είχε συμβεί στις εκλογές της Μολδαβίας ήρθε κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ρώσοι στρατιώτες σε άγνωστο μέρος, στην Ουκρανία - Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιοτητα το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας Russian Defense Ministry Press Service vía AP
Επιμέλεια - Ορέστης Παντελόγλου
Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν «μία από τις πιο ισχυρές ρωσικές επιθέσεις» από την έναρξη του πολέμου, καθώς η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε περισσότερους οικισμούς στο ανατολικό μέτωπο.
Η Ουκρανία δεν θα αντιτίθετο αν το Κατάρ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα διαπραγματευόταν μια συμφωνία για την ενεργειακή ασφάλεια μέσω ξεχωριστών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε ένας Ουκρανός ανώτατος προεδρικός σύμβουλος σε τηλεοπτική συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιουλ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Πρόσφατοι ισχυρισμοί δυτικών κυβερνήσεων, καθώς και αποκαλύψεις από ΜΜΕ, δείχνουν ότι η ανοχή κινδύνου της Ρωσίας σε φυσικές επιχειρήσεις και αντίστοιχες στον Κυβερνοχώρο εναντίον δυτικών στόχων μεγαλώνει, αυξάνοντας την πιθανότητα πιο αποδιοργανωτικών ή/και βίαιων επιθέσεων, αλλά και φέρνοντας σιγά σιγά το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία πιο κοντά σε μια άμεση αντιπαράθεση.
Στις εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν έναν Ρώσο στρατιώτη να δοκιμάζει μπροστά στην κάμερα μια κονσέρβα γεμάτη με στιφάδο κρέατος που παρέλαβε από την «αδελφή του χώρα».
Η πιο θανατηφόρα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια έχει θέσει τις σχέσεις Ρωσίας-Β. Κορέας σε εγρήγορση, με την ανάγκη της Ρωσίας για εξωτερική βοήθεια να τροφοδοτεί την ανάπτυξη και προώθηση διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της (διευρυμένης πλέον) Ομάδας BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, προκάλεσε έναν πληθωρισμό λόγου – συνήθως υποτιμητικού στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ή αποθεωτικού μεταξύ των θιασωτών της "πολυπολικότητας”. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πολύ πιο σύνθετη.