Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από τις μνήμες μιας Ρωμιάς

Πάσχα στη Κωνσταντινούπολη, στα γαλάζια νερά του Βοσπόρου, σε μια πόλη όνειρο. Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι από το Πάσχα στην Ελλάδα; Μια Κωνσταντινουπολίτισσα, η Μαίρη Μαυρομμάτη που ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1960, περιγράφει το Πάσχα των Ελλήνων της Πόλης, όπως το έζησε η ίδια για δεκαετίες.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Πόλη άρχιζε με αυστηρή νηστεία που τέλειωνε το Μεγάλο Σάββατο. Τρώγαμε νερόβραστα φαγητά. Στο τραπέζι κυριαρχούσαν οι ελιές, ο ταραμάς, τα λαχανικά, τα όσπρια, το χοσάφι, δηλαδή η κομπόστα από ξερά φρούτα, ξερά βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες. Οι φακές ήταν το φαγητό της Μεγάλης Πέμπτης και όσοι μεταλάμβαναν, συνήθως τα παιδιά, τις έτρωγαν με λάδι.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η μεγάλη πανευρωπαϊκή σύγκρουση του Μεσαίωνα

Ο Εκατονταετής Πόλεμος υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια όλων των εποχών. Για την ακρίβεια διήρκεσε 116 έτη, από το 1337, έως το 1453, με διαλείμματα όμως.
Βασική αιτία του πολέμου ήταν η επιδίωξη της αγγλικής δυναστείας των Πλανταγενετών να κυριαρχήσουν σε γαλλικά εδάφη τα οποία διεκδικούσαν κληρονομικώ δικαίω.
Το 1328 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Δ πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο. Έτσι τον θρόνο διεκδίκησαν ο εξάδελφός του Φίλιππος των Βαλουά, ο οποίος και ανακηρύχθηκε βασιλιάς, ως Φίλιππος ΣΤ, αλλά και ο Εδουάρδος Γ της Αγγλίας, ανεψιός του θανόντος Γάλλου βασιλιά.

Handelsblatt: Να γιατί οι ΗΠΑ φλερτάρουν με Ελλάδα και Κύπρο - Η κόντρα για τους S-400 - ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ

Για αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, με την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, κάνει λόγο η Handelsblatt, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για τους S-400 της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Βλέπει όμως και πιθανούς κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία από απρόβλεπτες αντιδράσεις της Άγκυρας, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η αμερικανοτουρκική κόντρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Μακελειό στη Σρι Λάνκα: Η Ιντερπόλ στέλνει ομάδα για να βοηθήσει τις έρευνες - Περιλαμβάνει ειδικούς στη μελέτη σκηνών εγκλήματος, εκρηκτικά και αντιτρομοκρατία

H Ιντερπόλ ενισχύει τη βοήθεια που παρέχει στη Σρι Λάνκα, την επομένη των επιθέσεων της Κυριακής του Πάσχα που προκάλεσαν 290 θανάτους στη χώρα, με την ανάπτυξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ομάδας ερευνητών επί τόπου, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής αστυνομική οργάνωση.
«Έπειτα από αίτημα των αρχών της Σρι Λάνκα ο πυρήνας κρίσης της Ιντερπόλ (IRT) περιλαμβάνει ειδικούς στη μελέτη σκηνών εγκλήματος, εκρηκτικά και αντιτρομοκρατία καθώς και εμπειρογνώμονες στην ανάλυση και την ταυτοποίηση θυμάτων καταστροφών», διευκρινίζει η Ιντερπόλ η παγκόσμια έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν, σε μια ανακοίνωση.

Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών γερουσιαστών για τα ελληνοτουρκικά - Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας στον Μπομπ Μενέντεζ για συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα

Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό γερουσιαστή ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στα θέματα της συνάντησης, η οποία όπως επισήμανε «είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».

Αρνί, κατσίκι ή αρνάκι γάλακτος; Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες;

Της Αγγελικής Μήλιου, 
          Βιολόγου
Από το medlabnews.gr

Το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι;

Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος.
 
Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα.

Οι Ελληνοκαναδοί της Οττάβας και του Τορόντο - Οι σκοποί της εταιρείας Π

Οι Ελληνοκαναδοί της Οττάβας και του Τορόντο
Του Ν. Λυγερού

Τόσο στην Οττάβα όσο και στο Τορόντο είδαμε Ελληνοκαναδούς που αγαπούν με γνήσιο τρόπο την Ελλάδα και δεν φοβούνται να μπουν σε αντιπαράθεση ακόμα και με κυβερνητικά στελέχη που προωθούν μια βάρβαρη ιδεολογία. Διότι και στις δύο πόλεις οι Ελληνοκαναδοί συνεχίζουν να σέβονται τις παραδόσεις μας και αποτελούν μια σημαντική ομάδα του Καναδά που προωθεί τα συμφέροντα των δύο χωρών. Μέσω του Καναδά προσφέρουν έμπρακτα βοήθεια στην Ελλάδα ό,τι και να γίνεται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν αποδέχονται με τίποτα μια πολιτική που προσπαθεί απεγνωσμένα να πληγώσει τη μνήμη του Ελληνισμού τόσο με το όνομα της Μακεδονίας όσο και με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ανθρώπινες Μακεδονικές Σχέσεις - Ο αγώνας των Ελληνοκαναδών

Ανθρώπινες Μακεδονικές Σχέσεις
Του Ν. Λυγερού

Η εκστρατεία στην Αμερική και στον Καναδά λόγω του νέου Μακεδονικού Αγώνα απέδειξε άλλη μια φορά πόσο ισχυρές γίνονται οι ανθρώπινες μακεδονικές σχέσεις. Διότι η αγωνιστικότητα των ανθρώπων μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά μας ενώνει και δημιουργεί σχέσεις που ξεπερνούν τις απλές τυπικές επαφές. Οι κοινότητες λειτουργούν μαζί για να πετύχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, το οποίο είναι απαράδεκτο για τον Ελληνισμό και την Ιστορία. Η χυδαία στάση της κυβέρνησης ενάντια στους Έλληνες Ομογενείς επειδή αντιστέκονται στην πολιτική της ιδεολογία, τους έχει ενώσει και ο καθένας αποδέχεται την αξία του άλλου λόγω του αγώνα που δίνει σε πρακτικό επίπεδο.