Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η οργάνωση της Μακεδονίας κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Από History of Macedonia
Του Μ. Β. Χατζόπουλου *

 
Το κύρος της δυναστείας των Τημενιδών βασιλέων της Μακεδονίας, απογόνων του Ηρακλέους και μέσω αυτού του ίδιου του Διός, επεσκίαζε ανέκαθεν, τόσο στην αρχαία όσο και στην νεώτερη ιστοριογραφία, την σημασία του έθνους των Μακεδόνων στον πολιτειακό και τον πολιτικό τομέα. Ο βασιλεύς υπό την τριπλή του ιδιότητα ως αρχιερέως του έθνους, αρχιστράτηγου και ανωτάτου δικαστού καταλάμβανε όλο το ορατό πεδίο της πολιτικής σκηνής. Ο πλούτος του, ήδη από την εποχή του Φιλίππου Β’, μετά την προσάρτηση της εύφορης Χαλκιδικής και των χρυσοφόρων περιοχών του Παγγαίου, του επέτρεπε να συγκροτήσει αυλή από εκατοντάδες «εταίρους» ή «φίλους», αφοσιωμένους συνεργάτες, Μακεδόνες και άλλους Έλληνες, ικανούς να αναλαμβάνουν κάθε είδους στρατιωτική ή διπλωματική αποστολή, καθώς επίσης και να συντηρεί επί μονίμου βάσεως επαγγελματική στρατιωτική δύναμη χιλιάδων ανδρών.

Αρχαία Κόρινθος: μια καταπληκτική 3D ψηφιακή παρουσίαση(Βίντεο)

Αρχαία Κόρινθος: μια καταπληκτική 3D ψηφιακή παρουσίαση
Mια ιδιαίτερα αξιόλογη ανακατασκευή με ψηφιακά μέσα της αρχαίας πόλης της Κορίνθου όπως ήταν στο δεύτερο αιώνα μ.Χ. την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο video από τους Danila Loginov, Andrey Zarov και Vyacheslav Derbenev, μέλη της δημιουργικής ομάδας History 3D.

Οι πολυφαινόλες του ζεόλαδου

Του Ν. Λυγερού

Το ζεόλαδο επειδή είναι βιολογικής καλλιέργειας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και γι’ αυτό το λόγο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στη χημική ανάλυση του ζεόλαδου έχουμε 197mg/kg ολικές πολυφαινόλες (ως καφεϊκό οξύ), τιμή που έχει τις προδιαγραφές του ultra premium αφού πρέπει να έχει μια τιμή μεγαλύτερη από το κατώτερο επιτρεπτό όριο των 130mg/kg.

 Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο λειτουργεί ως μια φυσική και μάλιστα βαθιά ενυδατική κρέμα διείσδυσης για την αναγέννηση των κυττάρων.

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν - Το σκίτσο των Times που προκαλεί αίσθηση

Με ένα σκίτσο τους οι «The Times» αποτυπώνουν το δικό τους συμπέρασμα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Το «μακρύ» χέρι του Ερντογάν ζητά χρήματα από την Ενωση σε αντάλλαγμα για τους πρόσφυγες.

Σε αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθεται επάνω σε θρόνο και απλώνει το μακρύ του χέρι, «το χέρι βοηθείας», που σημειώνει και το σκίτσο προς το καράβι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

WSJ: Σε επικίνδυνο δρόμο ξανά το πρόγραμμα -5 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι συμβαίνει με Ελλάδα και δανειστές - «ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»

Οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα, οι συζητήσεις ξεκινούν ξανά από την Τετάρτη, για την άρση του αδιεξόδου. Ομως, η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει ξανά σε επικίνδυνο δρόμο.
Κανείς δεν θέλει μία ακόμη κρίση για το ελληνικό χρέος και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως έγινε το 2015, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παρόλα αυτά όμως, τονίζει, το αδιέξοδο για το χρέος μπορεί να είναι από μόνο του εκρηκτικό.

Toυρκικό θράσος: Ζητάνε και τα «ρέστα» από την Ελλάδα και την Κύπρο για τους αγνοούμενους - Ζητούν πρόσβαση στα αρχεία της ΕΛΔΥΚ

H διαφωνία αφορά την περίπτωση των 77 Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται στην λίστα των αγνοουμένων, τους οποίους η Τουρκία δεν θεωρεί ότι εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία
Με νέο έγγραφο που ζητά πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) επανήλθε η τουρκική πλευρά, ενόψει της συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Καταγγελία σε ΟΗΕ για παρενόχληση ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό - Υπό κυπριακή σημαία το σκάφος

Λευκωσία: Με επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ στις 29 Φεβρουαρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, καταγγέλλει παρενοχλήσεις του υπό κυπριακή σημαία ερευνητικού σκάφους, MV Flying Enterprise, από το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Gediz, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην προσεχή έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας, Law of the Sea Bulletin.