Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Η Μάχη του Πολυαράβου

Οι Μανιάτες νικούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ στην περιοχή Πολυάραβος του Ταΰγετου και αποτρέπουν για τρίτη και τελευταία φορά την κατάληψη της Μάνης από τον αιγύπτιο στρατηλάτη. Η μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826.
Ο Ιμπραήμ, με τα την αποτυχία του να καταλάβει τη Μάνη από τα δυτικά τον Ιούνιο του 1826, στη Βέργα και τον Διρό, επιχείρησε νέα εκστρατεία από τα ανατολικά αυτή τη φορά, δύο μήνες αργότερα. Με 4.000 άνδρες κατευθύνθηκε προς την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου, υπό τη διαρκή παρενόχληση των Ελλήνων, που προκαλούσαν φθορές στο στρατό με την τακτική του κλεφτοπολέμου.

Ρωσικά πολεμικά θα ελλιμενίζονται σε αιγυπτιακά λιμάνια-Υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας-Καΐρου

Τους Ρώσους φέρνει ακόμα πιο βαθιά στην Α.Μεσόγειο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι

Μέσα σε ένα περιβάλλον περίπλοκο και άκρως επικίνδυνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι αφού έδωσε το πράσινο φως έστειλε τον υπουργό άμυνας για την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμαντ Ζάκι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, με την οποία πιθανότατα θα δούμε ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια σε αιγυπτιακές ναυτικές βάσεις, ειδικά μετά την αρνητική στάση των Ισπανών σε ρωσικό πολεμικό πλοίο πρόσφατα.

Φρεγάτες: «Τρέμουν» οι Τούρκοι τις γαλλικές Belhara - Αντιαεροπορικοί πύραυλοι και πανίσχυρες τορπίλες «εξαφανίζουν» κάθε στόχο

Η Belhara θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μαίνεται η τελική μάχη για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Στόλου με τους Γάλλους να φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελούν τα ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης.

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής: Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν θέλει να φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη

Πολιτική ένταση στη Λιβύη, που μπορεί να οδηγήσει και σε ρήξη, μεταξύ της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων και του διορισμένου μεταβατικού πρωθυπουργού της διορισμένης υπηρεσιακής (προσωρινής) κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία τους τον Δεκέμβριο η Λιβύη θα βυθιστεί στο χάος και προανήγγειλε άρση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την προσωρινή κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Εάν ο Ντμπεϊμπά ήθελε να φύγουν οι ξένες (ένοπλες) δυνάμεις (από το έδαφος της Λιβύης), συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, είχε ένα ισχυρό επιχείρημα, το οποίο είναι ότι το Κοινοβούλιο δεν υιοθέτησε τη συμφωνία του Σαράτζ με τους Τούρκους, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο το έκανε.

Το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ “κρυφτούλι” με το φυσικό αέριο… συστημικοί “λαγοί” το θέλουν δώρο για την Τουρκία

«Όπως γράφει ο καθηγητής S. Lewis (Guardian, 11 Αυγούστου), τα στερεά καύσιμα υπήρξαν αρχικώς παράγοντας προόδου. Σήμερα όμως σκοτώνουν και την πρόοδο και το μέλλον και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ολοσχερώς. Αυτό ισχύει πολλαπλώς για την Ελλάδα και για γεωπολιτικούς λόγους. Είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης, ειρήνης και πολέμου».

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point


Το άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, στο “in.gr”, κατορθώνει σε μια πρόταση να περικλείσει την κατασκευασμένη “αλά γκρέκα” επιχειρηματολογία, με την οποία επιχειρείται να