Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Η Μάχη των Λεύκτρων

Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ., οι Θηβαίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και κατέλυσαν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.
Την άνοιξη του 371 π.Χ. συνεκλήθη στη Σπάρτη το συνέδριο των ελληνικών πόλεων, με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης στον ελλαδικό χώρο. Ο εκπρόσωπος των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, ζήτησε να υπογράψει τη συνθήκη εξ ονόματος όλων των Βοιωτών. Η αξίωση αυτή του Επαμεινώνδα προσέκρουσε στην αντίδραση μεγάλου αριθμού συνέδρων, οι οποίοι κήρυξαν τη Θήβα «έκσπονδη», δηλαδή δεν τη συμπεριέλαβαν στη συνθήκη ειρήνης.

Eρντογάν, κάτω τα χέρια από την Κύπρο!

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Από το philenews

Ο «σουλτάνος», αφού μετέφερε πάνω από 100.000 Τούρκους στα κατεχόμενα, αφού εκβίασε ή δωροδόκησε Τουρκοκύπριους, κατάφερε «μετά βίας» να κάνει «πρόεδρο» το όργανό του Τατάρ, με λίγους ψήφους περισσότερους από τους ψήφους του Ακιντζί. Και τώρα τον διατάσσει τον «κύριο πρόεδρο» να «γαβγίζει» ότι θέλει -όχι μόνο ότι θέλει, αλλά και να απαιτεί- δύο κράτη στην Κύπρο.

Και οι αφελείς πιστεύουν ότι πραγματικά θέλει ο «σουλτάνος» τη «βόρεια Κύπρο». Όχι, δεν του φθάνει αυτή του Ερντογάν. Στα σχέδιά του, στα όνειρά του, θέλει όλη την Κύπρο –άρα μια συνομοσπονδία ή δήθεν ομοσπονδία- ώστε να έχει τη βόρεια και να διοικεί και τη νότια, ήτοι όλη την Κύπρο, και έμμεσα να επηρεάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ από την ΤΑΜΣ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2021” του Δ’ Σώματος Στρατού

Από τις 11 έως τις 18 Ιουνίου 2021, διεξήχθη στην περιοχή της Ξάνθης η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2021», επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, με τη συμμετοχή Ανθυπολοχαγών όλων των Όπλων και Σωμάτων Τάξεως 2020, καθώς και τμημάτων και μέσων της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ») και της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΟΣ»).

Κατά την άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πεζικού (ΔΠΖ)

Τιερί Μεϊσάν: Δύο τύποι εξωτερικής πολιτικής

Του Τιερί Μεϊσάν
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Από το voltairenet

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης εκπαίδεψε τον αυτοκράτορα Μέγα Αλέξανδρο διδάσκοντάς τον να σέβεται τους πολιτισμούς και τους ηγέτες των κατακτημένων χωρών. Η αυτοκρατορία του, τόσο ιδιαίτερη, δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τους υπηκόους της.

Η εξωτερική πολιτική στοχεύει στην αποτροπή συγκρούσεων με τους γείτονες και στην ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεών. Ωστόσο, οι Δυτικοί έχουν εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο για να υιοθετήσουν την προώθηση των συλλογικών τους συμφερόντων εις βάρος των άλλων παραγόντων.

Κάθε αιώνα των διεθνών σχέσεων χαρακτηρίζεται από πρωτοβουλίες μερικών εξαιρετικών ανδρών. Ο τρόπος που βλέπουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας τους βασίζεται σε κοινές αρχές.

Τουρκία: Πρώτες εικόνες από το υπερπολυτελές θερινό παλάτι του Ερντογάν

Από το ertnews

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Οι πρώτες εικόνες από το υπερπολυτελές θερινό παλάτι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα Σεφίρ Μπιρκιγιέ, ο οποίος τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Το θερινό παλάτι του Τούρκου προέδρου βρίσκεται στη Μαρμαρίδα, έχει εμβαδόν 10.966 τ.μ. και διαθέτει 300 δωμάτια και ιδιωτική παραλία. Το κτιριακό αυτό σύμπλεγμα, έμενε κρυφό από τα μέσα ενημέρωσης ώσπου το αποκάλυψε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του έργου.

Τατάρ: Δεν φταίμε εμείς που κατέχουμε παράνομα την Κύπρο, φταίει ο ΟΗΕ κι εσείς, που το βλέπετε έτσι

Tατάρ: Τα ψηφίσματα ΣΑ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση

Τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα η τ/κ πλευρά να κάνει πίσω ή να εγκαταλείψει την πρότασή της για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης, που ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στην Τουρκία, έδωσε χθες διάλεξη στο πανεπιστήμιο Φιράτ στο Ελαζίγ με τίτλο «Ο αγώνας των Τ/κ από το παρελθόν μέχρι σήμερα». Όπως είπε, οι Τ/κ δεν θα υποκύψουν σε κανέναν και δεν θα τεθούν υπό την διοίκηση κανενός.

Στο πρώτο εξάμηνο πληρώσαμε 1.265.675.000 $ για τουρκικά προϊόντα…

Ανακοινώθηκε πως στους 6 πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα

Η Τουρκία στους 6 πρώτους μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρυσι, πούλησε περισσότερα προϊόντα στην Ελλάδα
Η Τουρκία στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 1 δις 265 εκ. 673 χιλιάδων δολαρίων.
Μετά από την Συρία, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη γειτονική χώρα για την Τουρκία με τις περισσότερες εξαγωγές.

Σε σχέση με πέρσι τους πρώτους 6 μήνες, υπήρξε μία αύξηση 51,7% στα προϊόντα που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Τουρκία.

Άρθρο - ράπισμα του Economist στην Γερμανία: «Αποσταθεροποιεί την Ανατ. Μεσόγειο δίνοντας υποβρύχια στην Τουρκία»

Η οικονομική εφημερίδα κατακεραυνώνει την Γερμανία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Για αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου κατηγορεί ευθέως την Γερμανία ο «The Economist» με άρθρο του για την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία.

Η οικονομική εφημερίδα κατακεραυνώνει την Γερμανία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αύριο, 7 Ιουλίου, κρίνεται η “τύχη” των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ναυπηγεία Σαραμαγκά: Ένας διαγωνισμός εθνικής σημασίας

Του Κώστα Κετσιετζή

Κανονικά αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές στους δύο διαγωνισμούς της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ηλεκτρονική δημοπρασία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το ακίνητο που διαθέτει εντός της έκτασης.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν κάποιες σκέψεις για να δοθεί παράταση μερικών εβδομάδων στη διαδικασία, καθώς κάποια επενδυτικά σχήματα διερευνούσαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.