Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771 – 1825)

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους, ήταν οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης.
Κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, που καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της εκρατείτο για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Στα 17 της παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, από τον οποίο ονομάζετο και Δημητράκαινα. Το 1797, ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές και η Λασκαρίνα σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία.

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Tα θερμά του συγχαρητήρια προς τον νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής εξέφρασε μέσω Twitter ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Τουρίστριες έφαγαν «πόρτα» στην Ακρόπολη επειδή φορούσαν αρχαιοελληνικές χλαμύδες - ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εικόνα)

Εκτός του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης έμειναν τρεις τουρίστριες γιατί φορούσαν ρούχα που θύμιζαν αρχαιοελληνικές χλαμύδες.

Μαζί τους και ένας άντρας που τις φωτογράφιζε.

Συγκεκριμένα το Σάββατο οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης δεν επέτρεψαν σε τρεις Γερμανίδες τουρίστριες να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο με τη δικαιολογία ότι φορούσαν αρχαιοελληνικού τύπου ενδυμασία.

Απειλές Άγκυρας: Ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974...

“Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι “εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο”.