Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Τι ήταν η ιερά κίστη; - Τι λέει ο κρατήρας από την Κύμη; Έχει σχέση με το Καστελλόριζο;

Βλέπετε ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο / κρατήρα, από την Μεγάλη Ελλάδα / Magna Grecia, περιοχή της Κύμης / Cumae, της Καμπανίας / Campanian, της νυν νότιας Ιταλίας.

Είναι ένα έργο τέχνης του 340 - 320 π.Χ.

Καταλογίζεται στον (κακώς) διεθνώς λεγόμενο «Ζωγράφο του Ivy-Leaf» της Ομάδος της Απουλίας.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό ερυθρόμορφο κρατήρα, που δημιουργήθηκε στην ελληνική Καμπανία, ζωγραφισμένος καλά από κάθε πλευρά.

Η πλευρά "Α" δείχνει μια γυναίκα ενδεδυμένη με έναν ρέοντα χιτώνα, που κοσμείται από έναν κεκρύφαλο με 6 χάντρες – άρα πρόκειται για ιέρεια ή τουλάχιστον μια αριστοκράτισσα.

Ανακαλύφθηκε μακρινό ουράνιο σώμα στα άκρα του ηλιακού συστήματός μας - Ενισχύεται η θεωρία της ύπαρξης «Υπερ-Γης»

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα υπερβολικά μακρινό ουράνιο αντικείμενο, στα άκρα του ηλιακού συστήματός μας, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα. Μάλιστα, η άκρως επιμήκης τροχιά του ενισχύει τη θεωρία ότι ακόμη πιο μακριά υπάρχει -και περιμένει να ανακαλυφθεί- μία υπέρ-Γη ή ένας ένατος πλανήτης του ηλιακού συστήματός μας, γνωστός και ως πλανήτης Χ.
Το νέο ουράνιο σώμα πήρε την ονομασία «2015 TG387» ή «Γκόμπλιν» και απέχει περίπου 80 αστρονομικές μονάδες από την Ήλιο (μία αστρονομική μονάδα αντιστοιχεί στην απόσταση Γης-Ήλιου). Συγκριτικά, ο Πλούτων απέχει 34 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο, συνεπώς το νέο σώμα είναι περίπου δυόμιση φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον Πλούτωνα.

Στόλτενμπεργκ: Μόνο με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που έγινε στην ΠΓΔΜ, ωστόσο σημείωσε ότι η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών.
«Το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν από το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ο μόνος τρόπος για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία με την Ελλάδα, είπε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος ένταξης στη Συμμαχία χωρίς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα.

Μέι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα στη Βρετανία μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους, καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Eυρωπαίων πολιτών.
«Όταν θα εγκαταλείψουμε (την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους».

Η προστασία της Ιστορίας μας - Άρχισε το Δημοψήφισμα στα Σκόπια - Τελείωσαν τα ψέματα στα Σκόπια

Η προστασία της Ιστορίας μας
Του Ν. Λυγερού

Δεν φτάνει που πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονόητα, επειδή ραγιάδες και ιδεολόγοι που δεν πιστεύουν στην έννοια του Έθνους θέλουν να μας απαγάγουν το όνομα της Μακεδονίας, πρέπει να ασχολούμαστε και με τα βιβλία της ιστορίας του Δημοτικού για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αλλοιωθούν από τις αλλαγές που προτείνουν διάφοροι φανατικοί της λήθης που θέλουν να μειώσουν την Επανάσταση του 1821, ενώ ετοιμαζόμαστε να κάνουμε την επέτειο των 200 ετών, που δεν δίνουν σημασία στην Αρχαιότητα επειδή θεωρούν ότι είναι υπερεκτιμημένη.

Η προπαγάνδα δεν επαρκεί για το Σκοπιανό - Σκοπιανό και αξιοπιστία κομμάτων - Η ελευθερία της Κύπρου

Η προπαγάνδα δεν επαρκεί για το Σκοπιανό
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί η κρατική προπαγάνδα να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι ισχύουν όλα όσα έκανε με το Προσύμφωνο αλλά η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν μπορεί να περάσει ο κομματισμός. Ο Ελληνικός λαός δεν έπεσε και δεν θα πέσει στην παγίδα της ιδεολογίας γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει τη Μακεδονία και το όνομά της. Κι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο Δημοψήφισμα στα Σκόπια ακόμα

Οι σχέσεις μεταξύ Κορέων - Το δίκαιο ενάντια στην προπαγάνδα - Η αποχή και η προπαγάνδα

Οι σχέσεις μεταξύ Κορέων
Του Ν. Λυγερού

Με την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο, η Βόρεια Κορέα αναγκάζεται να κάνει υποχωρήσεις και χρησιμοποιεί τη σχέση της με τη Νότια Κορέα για να φανεί η καλή της θέληση. Κι ένα από τα χειροπιαστά παραδείγματα είναι η απόφαση της αποναρκοθέτησης στη μεταξύ τους περιοχή. Βέβαια δεν πρέπει να φανταστούμε ότι πρόκειται για το τελικό στάδιο αφού πρόκειται για μια από