Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Στρατός… σαν μπαλέτο! Ο Αλέξανδρος τσακίζει τους άρπαγες Ιλλυριούς

Θα ήταν ιεροσυλία, πράγματι, να πει κανείς κάτι για τις στρατηγικές και τακτικές ικανότητες του μεγάλου των Ελλήνων στρατηλάτη Αλεξάνδρου. Η εκστρατεία του κατά των Ιλλυριών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των ικανοτήτων και της επινοητικότητάς τους.
 
Αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του Φιλίππου ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας. Ο νεαρός βασιλιάς βρέθηκε εξαρχής στην ανάγκη να πολεμήσει με τους άρπαγες γείτονες Ιλλυριούς και συγκεκριμένα με τις δυνάμεις των βασιλέων Κλείτου των Δάρδανων και Γλαυκία των Ταυλαντίων.

Δύτης έρχεται αντιμέτωπη με «φτερωτό» αστερία(Βίντεο)

Μια δύτης, είχε την τύχη να έρθει αντιμέτωπη με ένα πανέμορφο και αρκετά σπάνιο θέαμα, ενώ βουτούσε στις ακτές της Ινδονησίας.
Συγκεκριμένα, η 28χρονη Ντενίς ΜακΙντάιρ στις 9 Δεκεμβρίου βρισκόταν σε κατάδυση όταν είδε να περνά από μπροστά της ένα παράξενο πλάσμα.
Το φτερωτό, μαύρο ον, γνωστό ως κρινοειδές, κολυμπούσε με αέρινη χάρη μπροστά από την εκπαιδεύτρια καταδύσεων.
«Οι φτερωτοί αστερίες δεν είναι σπάνιοι να τους συναντήσεις, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να τους δεις να κολυμπούν», σχολίασε η ΜακΙντάιρ που δημοσίευσε το πανέμορφο αυτό βίντεο.

Τελικά ποιος ήταν ο νικητής του πολέμου στη Συρία;

Ο πόλεμος στη Συρία, ίσως και να έπαψε να απασχολεί τόσο έντονα όσο στις αρχές του την κοινή γνώμη. Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι ο νικητής του πολέμου αυτού;


Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει επικρατήσει στρατιωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Η ειρήνη όμως δεν διαφαίνεται ακόμη. Πώς διαγράφεται το 2020 και τι σημαίνουν όλα αυτά για την ΕΕ, τη Γερμανία και το προσφυγικό;
Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία. Στο διάστημα αυτό πάνω από μισό εκατομμύριο

Συριακό Παρατηρητήριο: Η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη 300 Σύριους μαχητές

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τους πρώτους 300 Σύριους αντικαθεστωτικούς μαχητές για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.
Πάντα σύμφωνα με το SOHR την ίδια ώρα σε στρατόπεδα στην Τουρκία εκπαιδεύονται άλλοι 900 με 1000 μαχητές, που θα αποσταλούν και αυτοί με τη σειρά τους στη Λιβύη.
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, η Άγκυρα προσφέρει μισθούς στους αντικαθεστωτικούς που κυμαίνονται από 2.000 ως 2.500 δολάρια για τρίμηνο ή εξάμηνο συμβόλαιο, για να πολεμήσουν για λογαριασμό του Σάρατζ.

Σχεδιάζει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πομπέο

Σχέδια να επισκεφθεί την Κύπρο έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, που φέρουν τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας να περιλαμβάνει –εκτός απροόπτου– σε περιοδεία του στην περιοχή και την Κυπριακή Δημοκρατία, για να έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας. 
 
Ο ανταποκριτής του «Φιλελεύθερου» στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου,  αναφέρει πως ο κ. Πομπέο βρίσκεται στο στάδιο να αποφασίσει να επισκεφθεί την Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς για να συνεχίσει τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Η απόφαση για να εντάξει την Κύπρο σε

Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη - ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας. Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, στη συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Λιβύη κι ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας - Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή - Πώς αυτό επηρεάζει τις κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ βρίσκονται πολύ κοντά στην Τρίπολη, μία εξέλιξη που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλ Σαράζ.
Το ζήτημα ανέλυσε στο news.gr ο γνωστός διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή την στιγμή στη θέση να υποστηρίζει μια κυβέρνηση στη Λιβύη που μπορεί μεν να είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά η στήριξη προς αυτή ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία.