Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Επιτέλους! Μνημείο Πεσόντων στο Καλπάκι για τους ήρωες του 1940

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδοτεί την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων του Έπους 1940 στο Καλπάκι. «Η Βουλή σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους 14.000 ανθρώπους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ της Βουλής και του Δήμου Πωγωνίου για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων στις μάχες του έπους του ΄40 στο ηρωικό Καλπάκι.

Η Βουλή θα προσφέρει για την υλοποίηση του έργου 600.000 ευρώ. Το έργο έχει αναλάβει να μελετήσει και να υλοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η ανέγερση του μνημείου εντάσσεται σε μια ευρύτερη ενότητα ενός ιστορικού Πάρκου που θα γίνει στο Καλπάκι με την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος Ιστορικού Μουσείου και με την ανάδειξη των σημείων όπου έγιναν οι μάχες του έπους του ΄40.

ΠΓΥ “ΑΙΑΣ”: Το τρίτο σκάφος δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη στο ΠΝ

Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη ενόψει σημαντικών αποφάσεων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και για την αναβάθμιση της ναυτικής ισχύος της χώρας, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης επανέρχεται με νέα δωρεά μεγάλης επιχειρησιακής αξίας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, προσφέροντας στον Στόλο ένα τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ).

Η τρίτη δωρεά ΠΓΥ, έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι. Αφορά ένα ιδιαίτερο σκάφος, ισχυρότερο, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου, όχι μόνον διοικητικής μέριμνας, το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από το όνομα του Σαλαμίνιου Ομηρικού ήρωα

Αν θα καείς γι’ αυτά να καείς και εσύ…

Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Από το apopseis 

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι στο προεδρικό μέγαρο πλέον. Δεν διαθέτει κάποιαν επίσημη ταυτότητα. Τον αποκαλούν μόνο «τέταρτο πρόεδρο της δημοκρατίας». Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται επίσημη ταυτότητα. Παραχώρησαν και σε αυτόν ένα γραφείο όπως έκαναν στους άλλους προέδρους της δημοκρατίας. Πλέον μπορεί να μιλά πιο άνετα επειδή δεν είναι στο προεδρικό μέγαρο. Όμως, κατά τη γνώμη μου, ακόμα είναι πολύ μακριά από το να πει το αναμενόμενο. Αν για παράδειγμα πάμε τώρα και τον ρωτήσουμε: «Η 20η Ιουλίου είναι γιορτή της ειρήνης και της ελευθερίας;» Μήπως θα μας πει

Άκουσον άκουσον! Ομάδα δικηγόρων στη Λευκωσία αντιτάσσεται σε έπαρση Ελληνικής σημαίας

Γιώργος Τάττης
Από το sigmalive

Ομάδα δικηγόρων από το Σύλλογο Λευκωσίας, παρενέβη για να μην εγερθεί η Ελληνική σημαία στο οίκημα του Συλλόγου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, εξέφρασαν την διαφωνία τους με την ταυτόχρονη ανάρτηση και της Ελληνικής σημαίας, μαζί με την Κυπριακή, της Ε.Ε. και του Συλλόγου.  Τονίστηκε δε πως το αίτημα δεν έχει να κάνει με αίσθημα ανθελληνισμού.

Τέθηκαν επιχειρήματα που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία λήψης της απόφασης, το ότι ο Σύλλογος έχει δικοινοτικό χαρακτήρα, αλλά και το ότι η ανάρτηση της σημαίας ενδέχεται να υποσκάπτει το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς η εστίαση πρέπει να είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γαλλικό IFRI: «Η τουρκική μέθοδος στη Μεσόγειο - Ο έλεγχος της Βόρειας Κύπρου»

Από το simerini.sigmalive

Μια πολύ σημαντική έκθεση για την Κύπρο κυκλοφόρησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, γνωστό ως IFRI (​Institut français des relations internationales). Η έκθεση συνοδεύεται από πληθώρα αεροφωτογραφιών.

Το IFRI είναι μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης διεθνώς, με μεγάλη επιρροή σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, και στην πρόσφατή έκθεσή του κάνει λόγω για την κατοχή της Κύπρου και το τι σημαίνουν οι εξελίξεις για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

¨Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν θα εφάρμοζε και το σχέδιο Ανάν¨

Ιδού έτσι δεν θα αναγνώριζε και το σχέδιο Ανάν

Δεν αναγνωρίζεις την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Λες ότι είναι άκυρη. Δεν αναγνωρίζεις τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και εκείνες είναι άκυρες για εσένα. Και οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχουν για εσένα. Τότε τι αναγνωρίζεις; Μόνο τον εαυτό σου; Όλοι έχουν άδικο και μόνο εσύ έχεις δίκαιο δηλαδή, έτσι δεν είναι; Ιδού, έτσι ακριβώς θα γινόταν και στο σχέδιο Ανάν. Ακόμα και αν κυριαρχούσε το «ναι» και στις δύο πλευρές, πάλι δεν θα υπήρχε λύση. Η Τουρκία θα σκαρφιζόταν προφάσεις αργότερα και δεν θα εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που υπήρχαν στο σχέδιο. Όμως, εμείς θα είχαμε χάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και η Τουρκία θα έμενε ατιμώρητη.