Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τροία: Ο Μ. Αλέξανδρος την “ανακάλυψε”, ο Ερρίκος Σλήμαν την ανέσκαψε!

«Το 1829, o οκτάχρονος Ερρίκος Σλήμαν έλαβε ως χριστουγεννιάτικο δώρο ένα βιβλίο, στο οποίο υπήρχε μια εικόνα με την καιόμενη Τροία. Ρώτησε τον πατέρα του εάν υπήρξε πραγματικά και εκείνος του απάντησε καταφατικά. Τότε, ο μικρός Σλήμαν, του είπε πως όταν μεγαλώσει και γίνει πλούσιος θα την βρει. Αυτό γράφει στην αυτοβιογραφία του. Η έρευνα δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την αρχαιολογία και να πάει στην Τροία», λέει ο δρ. Ράινχαρντ Βίττε, ένας από τους πλέον διακεκριμένους ερευνητές του Σλήμαν διεθνώς, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Καραμπελιάς: 100 χρόνια μετά την εκστρατεία στη Μικρά Ασία οδεύουμε στην τελική αναμέτρηση (Ηχητικό)

Στη συζήτησή (04-01-2022) ο εκδότης και συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς κάνει μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν την εκστρατεία στη Μικρά Ασία και τις επιπτώσεις στην εθνική και πολιτική συμπεριφορά και σκέψη από την ατυχή έκβαση. Εξηγεί γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικοί πραγματικοί αντίπαλοι της Τουρκίας και γιατί η αντιπαλότητα αυτή δεν έχει σχέση με κανέναν άλλο ανταγωνισμό της Άγκυρας με κάποιο από τα άλλα κράτη της περιοχής.

100 χρόνια μετά την ατυχή εκστρατεία στη Μικρά Ασία η Ελλάδα έχει ως μόνη επιλογή να γίνει ισχυρή στρατιωτικά, διπλωματικά και γεωπολιτικά προκειμένου να διασφαλίσει τον εθνικό χώρο που της έχει απομείνει καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για καθολική έκλειψη του ελληνισμού από την περιοχή.

Ελλάδα - Τουρκία: Μεγάλος εκνευρισμός στην Άγκυρα – Η Αθήνα απαντά στα διπλωματικά «ανφέρ»

Ο εκνευρισμός στην Αγκυρα συνεχίζεται και τα πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων αποτυπώνουν ένα κλίμα παγωμάρας στα ελληνοτουρκικά - Το ψυχροπολεμικό κλίμα επιτείνεται από καθημερινές δηλώσεις

Οι χθεσινές (5/1) ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και η απάντηση της Αθήνας αποτυπώνουν ένα κλίμα μεγάλης παγωμάρας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας την ώρα που οι διερευνητικές επαφές παραμένουν ανενεργές. Το ψυχροπολεμικό κλίμα επιτείνεται από τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που λαμβάνουν απαντήσεις από την Αθήνα και κοινοποίηση σε διεθνείς παράγοντες – για παράδειγμα ο κ. Δένδιας δεν άφησε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλητικών ενεργειών των τελευταίων εβδομάδων στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών που έγινε με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ναυτικές αποβάσεις»- Τούρκος αναλυτής

Το τουρκικό περιοδικό «C4Defence» στο τεύχος του περασμένου Δεκεμβρίου φιλοξενεί ένα άρθρο που αναφέρεται στην Ελλάδα για το πόσο ευάλωτη είναι σε μια τουρκική επίθεση και στο γεγονός ότι οι Έλληνες θεωρούν τον εαυτό τους ως εκπροσώπους του Ελληνικού Πολιτισμού.

Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση της Ελλάδας» [‘Yunanistan Değerlendirmesi’] υπογράφεται από τον Δρ Μπασάλ Μπαϊσάλ (Başar Baysal), επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα που βλέπει τον εαυτό της ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Πολιτισμού, μια χώρα που έχει πολλά νησιά, είναι ανοιχτή σε ναυτικές αποβάσεις».

Ο Μπασάλ Μπαϊσάλ γράφει:

«Η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται συνήθως στις πεδιάδες στα νότια και

Παντελής Σαββίδης: ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΝΑΤΟ;

Διάβασα ένα σχόλιο της κ. Άννας Κωνσταντινίδου Διδάκτορος Ιστορίας και Διεθνολόγου το οποίο θά ήθελα να σχολιάσω.

Επικρίνει- και πολύ καλά κάνει- όσους αναφέρονται ειρωνικά στην επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν εν είδει “σιγά να μην μας σώσει το ξανθό γένος”.
Η κ. Κωνσταντινίδου θεωρεί, και πάλι συμφωνώ μαζί της, πως απο εκεί που θα έπρεπε να έχουμε απαιτήσεις σωτηρίας είναι το ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκουμε και όχι η Ρωσία. Και εδώ συμφωνώ.

Η κατοχική Τουρκία θέλει να επιβάλλει τη γεωπολιτική της ατζέντα: Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Καλίν, περιγράφει κινήσεις το 2022

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος αναλαμβάνει και τις δύσκολες, ενίοτε και μυστικές αποστολές, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. Κάνει ανοίγματα αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να κρύψει τον μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος, το οποίο υπηρετεί. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter και απαντώντας στις ερωτήσεις του γενικού συντονιστή της SETA, (Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας) Μπουρχανεττίν Ντουράν, προανήγγειλε «νέες περιφερειακές πρωτοβουλίες». Αλλά και «επιτάχυνση των βημάτων εξομάλυνση για την Τουρκία».

Τα μη και τα θέλω της Λευκωσίας - Οδηγίες ΠτΔ προς ΥΠΕΞ

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό δεν ικανοποιεί ποσώς τη Λευκωσία καθώς εντοπίζει σοβαρές παραλείψεις μέσα στο κείμενο. Στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν κι εκείνα τα στοιχεία που κρίνονται μεν ως θετικά αλλά χρίζουν ενίσχυσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, συγκεκριμένες οδηγίες ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να στραφεί, προκειμένου να καταγραφούν τόσο τα μη όσο και τα θέλω της Λευκωσίας σε σχέση με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα και οι οποίες το επόμενο διάστημα θα μετατραπούν σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Χάος και νεκροί στο Καζακστάν: Βγήκε ο στρατός για να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση(Βίντεο)

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν την Πέμπτη το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters που βρίσκονται εκεί.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Κωνσταντίνος Φίλης, Η αύξηση της τιμής του υγραερίου πυροδότησε την ένταση στο Καζακστάν(Βίντεο)

Η αύξηση της τιμής του υγραερίου πυροδότησε την ένταση στο Καζακστάν αλλά υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για την εξέγερση στην χώρα δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στο ραδιόφωνο του Alpha 

Από τη πτώση της Σοβιετικής ένωσης κυβερνά η ίδια οικογένεια και μια χώρα παραγωγός υγραερίου, από τους μεγαλύτερους, αυξάνει τις τιμές κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχθεί συμπληρώνει ο καθηγητής. 

Η επιρροή της Ρωσίας, σε όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες είναι πολύ μεγάλη και η παρέμβαση

Αδαλής Γιώργος: Ένα πράγμα μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να πτωχεύσει(Βίντεο)

Ο οικονομέτρης, Γιώργος Αδαλής, 

στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" (30-12-2021). 

                                                                  Πηγή: Parapolitika.gr

Δ.Σταθακόπουλος:Η τουρκική οικονομία ανήκει στις 10 μεγαλύτερες μαύρες οικονομίες του πλανήτη(Βίντεο)

Δημήτρης Σταθακόπουλος: Δεν πρέπει να κρίνουμε την Τουρκία με το Δυτικό Αξιακό Κώδικα. 

Η τουρκική οικονομία ανήκει στις 10 μεγαλύτερες μαύρες οικονομίες του πλανήτη. 

Καλεσμένος του Λάζαρου Μαύρου στην "ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ"