Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Εμμανουήλ Παπάς (1772 – 1821)

Σερραίος μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε ο αρχηγός των εξεγερμένων Ελλήνων στη Μακεδονία κατά την επανάσταση του 1821.
Ο Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε στο χωριό Δοβίστα Σερρών (νυν Εμμανουήλ Παππά) το 1772. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία, παρά τις περιορισμένες γραμματικές γνώσεις του. Χρησιμοποίησε το αναμφισβήτητο κύρος του (και ως δανειστής των Τούρκων αγάδων) για να επιτυγχάνει ευνοϊκές αποφάσεις από την Οθωμανική Διοίκηση υπέρ των χριστιανών της περιφέρειας των Σερρών, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν πολλά προνόμια, χάρη στις δικές του ενέργειες.

Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή ελληνικού χάλκινου αγάλματος από το μουσείο Getty στην Ιταλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας διέταξε σήμερα την επιστροφή του ελληνικού χάλκινου γλυπτού, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που αποτελούσε μέχρι πρότινος το κεντρικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου J. Paul Getty που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.
Μετά από μια δεκαετή και πλέον δικαστική μάχη του μουσείου με το ιταλικό κράτος, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι το άγαλμα θα πρέπει να κατασχεθεί και να επιστρέψει στην Ιταλία, απορρίπτοντας την τελευταία έφεση του μουσείου. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον εντολής Ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος.

Η Μόσχα προειδοποιεί για την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο

Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση "της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία", είπε η κ. Ζαχάροβα.

«Σύντροφοι» ακούτε; Ο Ζάεφ μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα(Βίντεο)

Βίντεο ντοκουμέντο εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα - «Δεν έχουμε κάνει τίποτα για τους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα», είπε ο Ζάεφ – Σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ
Σε πλήρη επιβεβαίωση όσων υποστήριζαν ότι οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο προκλητικός, ανιστόρητος και επικίνδυνος πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Παρά τη δήλωση «μετάνοιας» του Ζόραν Ζάεφ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο με δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού επιβεβαιώνει για μια κόμη φορά πως οι Σκοπιανοί εποφθαλμιούν ελληνικά εδάφη.