Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ποιήματα του Νίκου Λυγερού

Πώς να πεθάνεις;

Πώς να πεθάνεις
όταν δεν σε περιμένουν
κι όταν εκείνη σε θέλει
ακόμα μία στιγμή
αρκεί να ζήσει μαζί σου
και την επόμενη
αλλιώς θα μείνει μόνη
τότε αποφασίζεις
να επιστρέψεις
μετά το θάνατο
για να ζήσεις μαζί
με την απαίτησή της.

Νέα από τη Σερβία

O ΣEΣEΛI ΔIAKOMIΣΤHKE ΣE NOΣOKOMEIO ΓIA EΓXEIΡΗΣΗ
12.01.2012
Από την έδρα του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της Χάγης έκαναν εγχείριση στον πρόεδρο αυτού του κόμματος, Vojislav Šešelj, και ότι ο ίδιος έλαβε έναν βησματοδότη στο στήθος. Επίσης, οι παράγοντες του ίδιου κόμματος ζήτησαν ώστε να λάβει το κοινό της Σερβίας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η σύζυγος του Σέσελι, Jadranka, πληροφορήθηκε απ΄πο τις Αρχές της μονάδας προφυλάκισης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ότι η εγχείρηση έληξε»,- δήλωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Nemanja Šarović, ένας από τους υψηλόβαθμους παράγοντες του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Επίσης, οι δικαστές αυτού του Δικαστηρίου, που δικάζουν τον Σέσελι, ζήτησαν να λάβουν επειγόντως τις πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, και διέταξαν ότι, μετά την επιστροφή του στη μονάδα προφυλάκισης, πρέπει να τον εξετάσει ένας Ρώσος γιατρός, ο οποίος το έκανε και προηγούμενα. Το Συμβούλιο Δικαστών, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο προεδρεύοντας δικαστής, Žan-Klod Antoneti, ζήτησαν από τις Αρχές της μονάδας προφυλάκισης, την έκθεση για τα περιστατικά κάτω από τα οποία ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή. Τέλος, και από τον εφημερεύοντα γιατρό της μονάδας προφυλάκισης ζητήθηκε να παρουσιάσει, αμέσως μετά την επιστροφή του Σέσελι από το νοσοκομείο, μια λεπτομερέστατη έκθεση για την κατάσταση της υγείας τους.
 

Την πλήρη άρση του καμποτάζ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο


Πλήρης άρση του καμποτάζ στις θαλάσσιες μεταφορές και νέα χαμηλότερα όρια για την υπαγωγή επενδύσεων στις διαδικασίες Fast Τrack προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συγκεκριμένα κατεβαίνουν τα όρια για επενδύσεις fast track από 250 εκατ. στα 120 εκατ. ευρώ και ειδικότερα για βιομηχανικές επενδύσεις αρκούν πλέον κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα συγκροτείται ενιαίο κέντρο υποδοχής επενδύσεων στο Invest in Greece, όπου εντός 60 ημερών θα δίδεται απάντηση στα σχετικά αιτήματα.

Δίκη του Σάιφ Καντάφι στη Λιβύη θέλει η κυβέρνηση

Δίκη του Σάιφ Καντάφι στη Λιβύη θέλει η κυβέρνηση
Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ μετά τις κατηγορίες των εισαγγελέων του ότι εκείνος και άλλοι εμπλέκονται στη δολοφονία διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης η οποία οδήγησε στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι τον Αύγουστο.

Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Άλι Χουμάιντα Άσουρ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το ΔΠΔ έχει δεχθεί επί της αρχής το αίτημα των λιβυκών αρχών να δικάσουν τον Σάιφ αλ Ισλάμ και ότι θα λάβει την οριστική του απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Κόκκινη» κάρτα από Ευρωκοινοβούλιο σε Τουρκία


«Κόκκινη» κάρτα από Ευρωκοινοβούλιο σε Τουρκία
«Κόκκινη» κάρτα έδειξε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο προς την Τουρκία για τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Σε ψήφισμά του την καλεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. Το ψήφισμα συνοδεύει την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Σε παρέμβασή της, η εισηγήτρια της έκθεσης Ρία Οομεν Ρόϊτεν (Ολλανδία - ΕΛΚ) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.
Το γεγονός αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε η Ρ. Ρόϊτεν, η οποία παράλληλα κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, με στόχο τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ Φουκς: Να μην δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Φουκς: Να μην δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα
"Δεν μπορώ να πιστέψω πως η Ελλάδα, στη σημερινή κατάστασή της, μπορεί να σωθεί", δήλωσε σήμερα ο Μίχαελ Φουκς, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.
Απαντώντας σε πληροφορίες ότι οι συνομιλίες με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο Φουκς προειδοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους να μην δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
"Πρέπει κάπου να τραβήξουμε γραμμή ... αυτό δεν μπορεί να είναι ένα πηγάδι δίχως πάτο", δήλωσε.

Επισπεύδεται η παράδοση 7 νέων σταθμών του Μετρό

Επισπεύδεται η παράδοση 7 νέων σταθμών του Μετρό
Πρόκειται για τους σταθμούς του Χαϊδαρίου στη Γραμμή 3, ενώ στη γραμμή 2 Περιστέρι και Ανθούπολη προς δυτικά και Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό προς νότια.

Οι εν λόγω σταθμοί κατασκευαστικά είναι έτοιμοι, αλλά απαιτείται η σηματοδότησή τους προκειμένου να παραδοθούν στην κυκλοφορία, και όπως ανακοίνωσε στους δημάρχους των εν λόγω περιοχών ο Μ. Βορίδης, την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας Ζήμενς, για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η υπογραφή της για την ολοκλήρωση του έργου.

Αναδίπλωση Αβραμόπουλου λόγω ΟΝΝΕΔ για τη θητεία

Αναδίπλωση Αβραμόπουλου λόγω ΟΝΝΕΔ για τη θητεία
Ρήξη στις σχέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ΟΝΝΕΔ διαπιστώνεται σχετικώς με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Η ΟΝΝΕΔ αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ατολμία στο θέμα της αύξησης κατά ένα τρίμηνο της στρατιωτικής θητείας -από εννεάμηνη που είναι σήμερα- και παρά τις σχετικές υποδείξεις των Γενικών Επιτελείων.
Μετά την αντίδραση της οργάνωσης νέων του κόμματος, οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι ο πολιτικός τους προϊστάμενος λειτουργεί υπό το άγος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ψηφοθηρικών βλέψεων, καθώς μετέθεσε επ' αόριστον και εν καιρώ τη λήψη της σχετικής πολιτικής απόφασης.
Παρότι αρχικά εμφανιζόταν ως υπέρμαχος του να αυξηθεί η θητεία, μετά την ξεκάθαρη θέση της νεολαίας της ΝΔ διά του πρόεδρου της Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο υπουργός ζητεί λύσεις με ημίμετρα από τη στρατιωτική ηγεσία με τη δικαιολογία ότι  η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν παίρνει το κόστος τέτοιων αποφάσεων.

«Τα cds της εταιρείας που συνεργάζεται ο Α. Παπανδρέου» Απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις καταγγελίες του για την οικογένεια Παπανδρέου δίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος με νέα στοιχεία που ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τα cds της εταιρείας που συνεργάζεται ο Α. Παπανδρέου»
Συγκεκριμένα ο Καμμένος ανήρτησε τα ασφάλιστρα κινδύνου τα οποία έχει στην κατοχή της η εταιρεία Unigestion.
Για την συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναρτήσει σχετικά έγγραφα την Τετάρτη, τα οποία σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή αποδεικνύουν ότι υπάρχει εργασιακή σχέση του αδελφού του τέως πρωθυπουργού Ανδρίκου Παπανδρέου με την Unigestion.

Στο πλευρό του Εφραίμ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τον ηγούμενο Εφραίμ αναμένεται να επισκεπτεί τις επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος με την υπόθεση προφυλάκισης του ηγούμενου και με τη σημερινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δείχνει να τάσσεται στο πλευρό του Εφραίμ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), αναφερόμενη στην προφυλάκισή του τις ημέρες των Χριστουγέννων, του κάνει λόγο για «παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων».

Νέο αρχηγό άμεσα ζητούν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

"Eπιβάλλεται καθαρή λύση άμεσα, στο θέμα της ηγεσίας", επισημαίνεται σε επιστολή που υπογράφουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστος Πρωτόπαπας, οι κύριοι Ευθυμίου, Κουσελάς, Αλευράς και η Ελπίδα Τσουρή.

"Δεν υπάρχει χώρος για γκρίζες ζώνες, και για διευθετήσεις κορυφής. Την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ του, πρέπει να  προσδιορίσει άμεσα  και κυρίαρχα η κοινωνία, η βάση της παράταξης, η βάση του ΠΑΣΟΚ", αναφέρουν οι επιστολογράφοι και απευθυνόμενοι στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν: "Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος  πρέπει να πάρουν τον λόγο τόσο για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν όσο και για την επόμενη ημέρα.

Τρέχουν να αλλάξουν τον νόμο για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του νόμου βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων προκάλεσε η αποκάλυψη του protothema.gr σύμφωνα με την οποία το σχετικό κονδύλι που εκταμιεύτηκε το 2011 ήταν αυξημένο κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια σε σχέση με του 2010.

Πιο συγκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών η σχετική  διαδικασία θα ξεκινήσει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο Νταλάρα "προσγειώνει" την Αθήνα για το "κούρεμα"

Για μια σειρά θεμάτων που παραμένουν άλυτα και για χρόνο που πιέζει προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μιλούν  οι κύριοι Νταλάρα και Λεμιέρ στην κοινή τους δήλωση αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Μπορεί τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ  να μετέφεραν από το πρωί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά από την άλλη η κρισιμότητα των στιγμών είναι δεδομένη, κάτι που φαίνεται και από την επωδό των δηλώσεων των κυρίων Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ (του έτερου επικεφαλής της Επιτροπής του IIF που διαπραγματεύεται τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση) πως «ο χρόνος τελειώνει» και επείγει όσο ποτέ η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Ψηφιακή μετάβαση στο Κ.Ε. Αρόης (Πάτρα): Πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο Nέες πληροφορίες για το αναλογικό switch off στη Πάτρα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει για τις 3 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Αρόης, με την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών της Digea και ΕΡΤ, που θα εξυπηρετήσει περισσότερους από 280.000 κατοίκους στις πόλεις της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και τα παράλια του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, τμήμα του νομού Αχαΐας και τα βορειοδυτικά παράλια του νομού Ηλείας... Η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται τηλεοπτικά από τα κέντρα εκπομπής της Αρόης, του Παναχαϊκού, του Δασυλλίου, του Παλαιοπλάτανου (από την περιοχή Ναυπακτίας) και μπορούμε να έχουμε λήψη από το κέντρο εκπομπής του Αίνου της Κεφαλονιάς.
Είναι ήδη γνωστό ότι θα γίνει διακοπή των αναλογικών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν από το κέντρο εκπομπής της Αρόης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08.

Κορυτσά: Ελλήνας φρόντιζε τάφους ηρώων του '40 και τον φυλακίζουν!

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εξωτερικών, στην προκλητική απόφαση του Εφετείου Κορυτσάς, με την οποία καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση, χωρίς αναστολή, το μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ακτιβιστή κ. Ναούμ Ντίσιο, ελληνοβλάχο στην καταγωγή, για εργασίες ανάπλασης που πραγματοποίησε στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα, όπου είναι θαμμένοι και Έλληνες στρατιώτες του πολέμου 1940-1941. Πριν από ένα χρόνο, Αλβανοί εθνικιστές κατηγόρησαν τον κ. Ντίτσιο, πως επιχείρησε να στήσει μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες του πολέμου, σε νεκροταφείο που σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται είναι θαμμένοι Αλβανοί.
Οι αλβανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του ομογενή ακτιβιστή, για υποτιθέμενη καταστροφή αλβανικών τάφων, προκειμένου να ανεγερθεί στο σημείο μνημείο για τους Έλληνες νεκρούς στη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου. Πρωτόδικα το δικαστήριο, είχε καταδικάσει τον κ. Ντίτσιο, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ο οποίος στη συνέχεια άσκησε έφεση.

Ιδού η αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού», που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας, για την ανάδειξη της κεντρικής Αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είχαν ως εξής:
Το 1ο Βραβείο για την κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 απέσπασε η Ναταλία Σπυροπούλου από την Αμαλιάδα.
2ο Βραβείο Αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού στη Μαριλένα Βογιατζή από την Αθήνα
3ο Βραβείο Αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού στο Δημήτρη Γιαννακούλια από την Πάτρα
Ειδικό Βραβείο Ζωγραφικής στο Βασίλη Λιακόπουλο από τη Πάτρα
Ειδικό Βραβείο Ψηφιακής Αφίσας στο Γιάννη Παπαδόπουλο από το Βέλγιο
Ειδικό Βραβείο Νέου Δημιουργού(κάτω των 26 ετών) στον Αλέξη Φραγκούλη από την Πάτρα

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Σημαντική άνοδο παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:09 να βρίσκεται στις 270,88 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 3,73%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 95,89 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 3,35%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 549.729 ευρώ.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, άνοδο καταγράφουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 4,05%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 4,19%, ο δείκτης της Επενδυτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,23% και ο δείκτης των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 0,16%.

ΧΑ: Αντίδραση στα "τυφλά" για τις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με αποκλειστική... ενασχόληση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Ο συναλλακτικός όγκος -και τζίρος- εμφανίστηκε ενισχυμένος σε σχέση με τα πρόσφατα πλήρως απαξιωτικά επίπεδα, ωστόσο η απόπειρα του Γενικού Δείκτη -που κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών- για κλείσιμο πάνω από τις 640 μονάδες υπήρξε ανεπιτυχής, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 2,21%.

Με «φόντο» τις επαφές του Charles Dallara στην Αθήνα, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο, και την αίσθηση που δημιουργείται μέσα από δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς ολοκλήρωση, οι τραπεζικός δείκτης κινήθηκε και σήμερα ανοδικά, υπεραποδίδοντας του Γενικού Δείκτη, παίρνοντας έτσι μια διήμερη ανοδική «ανάσα» 9,15%.

Ανέκαμψε η Wall Street στο φίνις

 Dow12.449,45-13,02 -0,10%  



  Nasdaq2.710,768,26 0,31%  

Η Wall Street χθες
Η στροφή της επενδυτικής προσοχής στη βελτιούμενη αμερικανική οικονομία αντέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της ημέρας λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών. Η πιο αισιόδοξη οπτική της Fed για την οικονομική δραστηριότητα οδήγησε τους S&P 500 και Nasdaq σε θετικό έδαφος, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της δυσεπίλυτης ευρωπαϊκής κρίσης.

Στην τελευταία Beige Book η Fed κάνει λόγο για βελτίωση της οικονομίας στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι νέες προειδοποιήσεις του οίκου Fitch για την Ευρωζώνη επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για το ευρωπαϊκό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου, David Riley, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων από προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, να στηρίξει την Ιταλία και να αποτρέψει μια «κατακλυσμική» κατάρρευση του ευρώ. Μιλώντας σε επενδυτές στο πλαίσιο roadshow, ο Riley δήλωσε πως η κατάρρευση του ευρώ θα ήταν καταστροφική για την οικονομία παγκοσμίως, και αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου, μπορεί να συμβεί, εάν η Ιταλία δεν βρει ένα τρόπο να λύσει τα προβλήματα χρέους της.