Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Νταλάρα "προσγειώνει" την Αθήνα για το "κούρεμα"

Για μια σειρά θεμάτων που παραμένουν άλυτα και για χρόνο που πιέζει προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μιλούν  οι κύριοι Νταλάρα και Λεμιέρ στην κοινή τους δήλωση αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Μπορεί τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ  να μετέφεραν από το πρωί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά από την άλλη η κρισιμότητα των στιγμών είναι δεδομένη, κάτι που φαίνεται και από την επωδό των δηλώσεων των κυρίων Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ (του έτερου επικεφαλής της Επιτροπής του IIF που διαπραγματεύεται τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση) πως «ο χρόνος τελειώνει» και επείγει όσο ποτέ η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Μάλιστα το ειδησεογραφικό MarketWatch τονίζει ότι οι κύριοι Νταλάρα και Λεμιέρ, στην κοινή τους δήλωση αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, τόνισαν ότι για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το εθελοντικό PSI θα πρέπει να υπάρξει «υποστήριξη από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη». (Δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα του MarketWatch).

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες το βράδυ ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους ξένους δηλώνοντας, στο περιθώριο του Ελληνοαραβικού Φόρουμ, ότι "η ανταλλαγή ομολόγων βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο".

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό οποιοδήποτε νούμερο μέχρι στιγμής, ούτε για την έκταση του κουρέματος - με πιθανότερο, πάντως, σενάριο ένα 50% στην τρέχουσα τιμή που αντιστοιχείο στο 65% της αρχικής - ούτε βεβαίως και για το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι πιστωτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις μεταξύ του 4,5% και του 4,7%, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρονται σε ρύθμιση με πληρωμή του 15% της αξίας των ομολόγων που λήγουν σε μετρητά από το ελληνικό Δημόσιο καθώς και νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου