Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ψηφιακή μετάβαση στο Κ.Ε. Αρόης (Πάτρα): Πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο Nέες πληροφορίες για το αναλογικό switch off στη Πάτρα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει για τις 3 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Αρόης, με την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών της Digea και ΕΡΤ, που θα εξυπηρετήσει περισσότερους από 280.000 κατοίκους στις πόλεις της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και τα παράλια του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, τμήμα του νομού Αχαΐας και τα βορειοδυτικά παράλια του νομού Ηλείας... Η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται τηλεοπτικά από τα κέντρα εκπομπής της Αρόης, του Παναχαϊκού, του Δασυλλίου, του Παλαιοπλάτανου (από την περιοχή Ναυπακτίας) και μπορούμε να έχουμε λήψη από το κέντρο εκπομπής του Αίνου της Κεφαλονιάς.
Είναι ήδη γνωστό ότι θα γίνει διακοπή των αναλογικών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν από το κέντρο εκπομπής της Αρόης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Digea θα διακοπούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τους δίαυλους: ANT1 28 (527,25 MHz), MAKΕΔΟΝΙΑ TV 31 (551,25 MHz), ΣΚΑΪ 43 (647,25MHz),  STAR 44 (655,25 MHz), ALPHA 45 (663,25 MHz),  MEGA 46 (671,25 MHz) και ALTER 55 (743,25 MHz).
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, παράλληλα και για την καλύτερη ενημέρωσή σας, από τις συχνότητες του κέντρου εκπομπής της Αρόης  που θα σταματήσουν να εκπέμπουν αναλογικά, θα αρχίσει να αναμεταδίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (crawl), που θα σας ενημερώνει για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε ενόψει της ψηφιακής μετάβασης.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής οι αναλογικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας θα συνεχίσουν κανονικά.
Από το κέντρα εκπομπής Παναχαϊκού και Αίνου δεν προβλέπεται διακοπή των αναλογικών εκπομπών, ούτε έναρξη των ψηφιακών.
Το Κ.Ε Δασύλλιο και το Κ.Ε.  Αρόη μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ενιαίο κέντρο εκπομπής, με αποτέλεσμα η έναρξη των ψηφιακών εκπομπών και η διακοπή των αναλογικών θα γίνει και στο κέντρο εκπομπής Δασυλλίου εκτός από την Αρόη.
Για το κέντρο εκπομπής του Δασυλλίου θα πρέπει να διευθετηθεί και το θέμα που αφορά την διένεξη στον δίαυλο 25 UHF (506 MHz) από το οποίο εκπέμπει η ET1 και θα χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή του 1ου ψηφιακού πολυπλέκτη της ΕΡΤ Digital από το κέντρο εκπομπής της Αρόης.
Επειδή δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος από τον παραπάνω δίαυλο, θα πρέπει να αλλάξει η συχνότητα εκπομπής της ΕΤ1 από το Δασύλλιο και να μετακινηθεί σε άλλο δίαυλο, αλλά έως τώρα δεν  έχει γίνει γνωστό για το ποια μπορεί να είναι η νέα συχνότητα.
Με την έναρξη του ψηφιακού σήματος της ΕΡΤ, της DIGEA και των Περιφερειακών καναλιών από το κέντρο εκπομπής ΑΡΟΗ, έτσι αναμένεται να διαμορφωθεί σταδιακά το τηλεοπτικό τοπίο:
•    Δίαυλος 25 (506MHz) 1ος ψηφιακός πολυπλέκτης ΕΡΤ Digital (Cine/Sport+, Prisma+, Βουλή, ΡΙΚ), έναρξη 3/2/12
•    Δίαυλος 31 (554 MHz) Περιφερειακός ψηφιακός πολυπλέκτης (ΝΕΤ, ACHAIA CHANNEL, ΚΟΣΜΟΣ TV, ΠΑΤΡΑ ΤV), αυτά τα κανάλια διαθέτουν ψηφιακή άδεια εκπομπής από τον συγκεκριμένο, σύμφωνα με το ΕΣΡ, αλλά δεν υπάρχει  πληροφόρηση, μέχρι στιγμής, όσων άφορα την ημερομηνία έναρξης.
•    Δίαυλος 42 (642 MHz) 2ος ψηφιακός πολυπλέκτης ΕΡΤ Digital (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ HD, μαζί με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ), έναρξη 3/2/12.
Από τον παραπάνω δίαυλο, μέσω του multiplex της ΕΡΤ, επίσης ψηφιακή άδεια εκπομπής σύμφωνα με το ΕΣΡ, διαθέτουν τα κανάλια SUPER B και TELETIME. Επειδή σε καμία ευρύτερη περιοχή ψηφιακής μετάβασης, δεν έχουν εκπέμψει περιφερειακά κανάλια, μέσω των ψηφιακών Μultiplex της ΕΡΤ, μάλλον δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και δεν ξέρουμε πότε και από ποιο δίαυλο θα εκπέμπουν ψηφιακά.
Πληροφορίες θέλουν δυο Πατρινά κανάλια από τα 4 να είναι έτοιμα να εκπέμψουν ψηφιακά στις 03/2/12.
•    Δίαυλος 44 (658 MHz) 1ος ψηφιακός πολυπλέκτης DIGEA (ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), έναρξη 3/2/12
•    Δίαυλος 46 (674 MHz) 2ος ψηφιακός πολυπλέκτης DIGEA (MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, TEST CARD), έναρξη 3/2/12
•    Δίαυλος 53 (730 MHz) Περιφερειακός ψηφιακός πολυπλέκτης DIGITAL UNION (LEPANTO TV, BEST TV, ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL, ΟΡΤ), είναι γνωστό ότι ήδη εκπέμπουν ψηφιακά.
•    Δίαυλος 24 (495 MHz) 3ος ψηφιακός πολυπλέκτης συνεργασίας ΕΡΤ και NOVA, με τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια TV5 Europe/EURONEWS και τα δύο συνδρομητικά κανάλια NOVACINEMA1 / NOVASPORTS1+DISNEY XD, θα ξεκινήσει μελλοντικά, δεν υπάρχει  συγκεκριμένη πληροφόρηση όσων άφορα την ημερομηνία έναρξης.
Για να βλέπετε αυτά τα κανάλια ψηφιακά, θα χρειαστεί να διαθέτετε τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG4 ή H.264 και να συντονίσετε το δέκτη σας στους παραπάνω διαύλους (συχνότητες), ενώ η κεραία σας θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς το κέντρο εκπομπής Αρόη και στην περιοχή σας να λαμβάνεται σήμα από το συγκεκριμένο κέντρο.

ΠΗΓΗ thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου