Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ένα ή δύο ήταν τα πλοία με αγάλματα που βυθίστηκαν στα Αντικύθηρα; Νέες έρευνες


Δάκτυλο ποδιού από μαρμάρινο άγαλμα

Μαρμάρινα θραύσματα από αγάλματα, πλήθος κεραμικών αγγείων αλλά και τμήμα του κύτους του πλοίου, που είχε ναυαγήσει στα Αντικύθηρα και εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1900 ανακάλυψε η φετινή υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή, που πραγματοποιήθηκε από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα οι νέες ανασκαφικές τομές απέδωσαν περί τα 300 αντικείμενα ή ομάδες αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων 21 θραυσμάτων μαρμάρου (18 από μαρμάρινα αγάλματα), πολυάριθμα θραύσματα και άλλα δομικά στοιχεία του κύτους του πλοίου, και πάνω από 200 θραύσματα κεραμικής.

ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ & ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


Και εκεί που πιστεύεις πως ο φεμινισμός δεν μπορεί να γίνει πιο ξεδιάντροπος, σου εξηγεί πως ο αντρικός ακρωτηριασμός δικαιολογείται. Το Lorena είναι ένα ντοκιμαντέρ, μας εξηγεί την ιστορία της περιβόητης υπόθεσης του 1993 της Lorena Bobbitt. Μιας γυναίκας που έκοψε με ένα μαχαίρι το πέος του άντρα της την ώρα που κοιμόταν. Και που μετά το πέταξε σε ένα λιβάδι. 

Σαμψούντα: Το μεγάλο λιμάνι του Ευξείνου Πόντου με την αλματώδη ανάπτυξη και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα


(Συνθ. Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

Η ανατολή του 20ού αιώνα βρίσκει τη Σαμψούντα, στην καλύτερη φάση της. Ο Περικλής την ονόμασε «Νέο Πειραιά» λόγω της σημαντικότητας της αλλά και της πολυπληθούς παρουσίας Αθηναίων αποίκων που ήρθαν να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα ελληνικό πληθυσμό από τη Μίλητο και τη Φώκαια της Ιωνίας.

Το Ανατολικό ζήτημα και η Ελλάδα


Του Γιώργου Καραμπελιά

Η ένδοξη Ρώμη σε περίμενε τόσους αιώνες

σε προφητείες έλεγε τον ερχομό σου

και συ αφομοιώθηκες;

Μιχάλης Κατσαρός, «Κατά Σαδδουκαίων»

Οι Έλληνες της Κύπρου απαιτούμε ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από τον Αττίλα, κ. Μητσοτάκη, όχι απλώς μηνύματα

Σάββας Ιακωβίδης

Οι Έλληνες της Κύπρου αρνούμαστε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της διζωνικής τερατουργίας. Η Ελλάδα είναι η Μάνα μας. Πότε θα μηδενιστεί η απόσταση Ελλάδος-Κύπρου; Κύριε Πρωθυπουργέ, ακούστε τουλάχιστον τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, που καθημερινά προειδοποιεί: «Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού, αν πέσει, θα ξεκινήσει και η αποδόμηση ολόκληρης της Ελλάδος. Θα έρθει η σειρά του Αιγαίου, των νησιών, της Θράκης, της Μακεδονίας»

Βλέπει Στιούαρτ τη Δευτέρα ο ΠτΔ ενόψει ενημέρωσης Συμβούλιου Ασφαλείας


Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η «προσφορά» της… Χεζμπολάχ

Λάζαρος Μαύρος

Την σκυτάλη από τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έσπευσε ν’ αρπάξει ο Χακάν Φιντάν, υπ.Εξ. της Τουρκίας, εναντίον και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Οι απειλές Φιντάν κατά της ΚΔ δεν ήταν για εσωτερική κατανάλωση

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο Χακάν Φιντάν είναι μία περίεργη περίπτωση με ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ευάλωτο -και όποιος κατάλαβε… Κατάλαβε. Μπορεί να παρουσιάζεται στυγνός και απειλητικός, αλλά την ίδια στιγμή είναι και αδύναμος, έστω και αν έχει στους φακέλους του απόρρητες πληροφορίες, όχι μόνο για το τουρκικό πολιτικό σύστημα αλλά και για πολιτικούς γειτονικών χωρών.

Λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η Ευρωκορβέτα: Ερωτηματικά και «αγκάθια» για την κατασκευή της αν δεν δουν οι Ευρωπαίοι σοβαρές επενδυτικές κινήσεις


Κορβέτα Gowind η οποία παραδόθηκε λίγες ημέρες πριν στο ναυτικό των ΗΑΕ. Πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτής της κορβέτας όπως και της ιταλικής Doha, «παντρεύονται» για να δημιουργηθεί η Ευρωκορβετα. Πηγή εικόνας : Hellasjournal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν από τις αφορμές που τοποθετήθηκε εκ νέου στο κάδρο η Ευρωπαϊκή άμυνα, η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, οι προκλήσεις που καλείται η Ευρώπη ν’ αντιμετωπίσει στον αμυντικό τομέα και φυσικά τι μπορεί να σημαίνει ο Ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας.

Πώς κέρδισαν τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας την εμπιστοσύνη Γάλλων και Αμερικανών


Φωτο: Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Η κατασκευή των block των FDI στα ναυπηγεία

Ελένη Γαβριήλ

Το success story του ναυπηγείου που κατάφερε να συνεργάζεται με τη Naval για τις φρεγάτες FDI και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για τα περιπολικά τύπου ISLAND. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος της εταιρείας, Δρ. Γιώργος Κόρος.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όχι (ακόμη) κοινή χρηματοδότηση αμυντικών προμηθειών


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χωρίς κάποια συμφωνία επί της προτάσεως για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών σε επίπεδο ΕΕ, έληξε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 Ιουνίου. Στα συμπεράσματα διατυπώθηκε η υποστήριξη γενικώς στις υποθέσεις της Άμυνας αλλά Βερολίνο και Παρίσι εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις. 

LCM – Ο νέας γενιάς ευρωπαϊκός πύραυλος κρουζ

Αναστάσιος Παπανδρέου

Η MBDA ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο κρουζ LCM (Land Cruise Missile) μεγάλης εμβέλειας εκτοξευόμενο από εκτοξευτές εδάφους θέλοντας να καλύψει την ανάγκη για ένα τέτοιο όπλο που αναδύθηκε μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Thales: Έφοδοι στις εγκαταστάσεις σε Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία - Έρευνες για διαφθορά


Ο γαλλικός όμιλος του τομέα της άμυνας Thales, από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, που ήδη αντιμετώπιζε αμφισβητήσεις εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά, επιβεβαίωσε πως έγιναν έφοδοι σε εγκαταστάσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες εντός των ορίων δυο ερευνών σχετικά με πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο εξωτερικό.

Το μαφιόζικο κράτος με συντονιστή τον Έντι Ράμα, ερευνάται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Ιούνιος 29, 2024. Ελλάδα.

«Το μαφιόζικο κράτος με συντονιστή τον Έντι Ράμα, (έγινε) αντιληπτό από τους Αμερικανούς! Ο πρωθυπουργός που συμβουλεύεται από τον Κολντέα, (είναι) συνεργός στη μαφία των ναρκωτικών», γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα

Βόρεια Μακεδονία: Ανακάλεσε τον πρέσβη στα Τίρανα – Οι αντιρρήσεις των Σκοπίων για την απογραφή στην Αλβανία


Αντιρρήσεις για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που έκανε η Αλβανία εξέφρασε η Βόρεια Μακεδονία και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στα Τίρανα. Μία από τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν τα Σκόπια ήταν και το γεγονός ότι η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας που ζει στην Αλβανία αναφέρεται ως βορειομακεδονική και όχι ως μακεδονική.

Υποκρισία στα όρια του εμπαιγμού: Ιδιωτικό το ΑΕΙ της Τουρκίας που ανακήρυξε διδάκτορα τον Τσίπρα

EUROKINISSI/Γ.Τ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν έχει τέλος η υποκρισία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τα χτυπήματα της πραγματικότητας στις απολιθωμένες απόψεις της ελληνικής αριστεράς. 

Μιλιέτ: Η Τουρκία δεν επέτρεψε σε Ελλάδα και Κύπρο να ρίξουν καλώδια


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι αναφέρει η τουρκική εφημερίδα

Σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας


Όλα δείχνουν ότι Δαμασκός και Άγκυρα οδεύουν προς μια φάση επαναπροσέγγισης μετά τη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων το 2011.

IDF: Τουλάχιστον 40 τρομοκράτες της Χαμάς εξουδετερώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση


Τουλάχιστον 40 τρομοκράτες της Χαμάς εξουδετερώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας, εν μέσω μιας νέας επιδρομής εκεί, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των IDF.

Ισραήλ: Άρματα μάχης και δυνάμεις πεζικού προωθούνται στο νότιο και βόρειο τμήμα της Γάζας


Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ προωθήθηκαν περαιτέρω σήμερα στη συνοικία Σετζάια της βόρειας Γάζας, ενώ προωθούνται βαθύτερα στη δυτική και κεντρική Ράφα στο Νότο. Κάτοικοι τη περιοχής δήλωσαν ότι τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι αρκετά σπίτια καταστράφηκαν.

Ισραήλ-Χεζμπολάχ… θα κάνεις κάποιος το μοιραίο;


Μέχρι τώρα Ισραήλκαι Χεζμπολάχ φρόντισαν να αποφύγουν τον ανοιχτό πόλεμο. Αλλά θα συνεχιστεί έτσι; Τα σημεία των καιρών είναι δυσοίωνα. Μετά τον Καναδά κι άλλες χώρες, χθες και η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της στο Λίβανο να εγκαταλείψουν την χώρα. 

Δώδεκα αντάρτικα σκάφη περικύκλωσαν εμπορικό πλοίο στην Υεμένη


Το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή και συνεχίζουν κανονικά τον πλου τους, έπειτα από περιστατικό νοτιοδυτικά της Αλ-Μούχα, σύμφωνα με το βρετανικό φορέα UKMTO.

Θα ρίξει η Γαλλία την ΕΕ σε νέα ευρωκρίση;


Ήδη τώρα η οικονομία της 2ης σε μέγεθος χώρας της ΕΕ στενάζει υπό το βουνό χρέους που ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ

Γαλλικές εκλογές- ένας προαναγγελθείς σεισμός: Πλήρης οδηγός για μια ψηφοφορία που θα συνταράξει Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ


epa11444759 Legislative election posters on billboards, including French member of parliament and previous candidate for French presidential election Marine Le Pen (L) and Leader of the French extreme right party Rassemblement National (RN, National Front) Jordan Bardella (R), outside of polling station in Malakoff, near Paris, France, 29 June 2024. The upcoming snap legislative election in France takes place on 30 June and 07 July. EPA/Mohammed Badra

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι παγκόσμιες στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των δυο ψηφοφοριών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία — με τον πρώτο γύρο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τον δεύτερο να έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.

Σπεύδουν στις κάλπες οι Γάλλοι: Συμμετοχή-ρεκόρ μέχρι τις 12:00 -Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν [εικόνες]


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία με το υψηλό διακύβευμα, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ανάληψη της εξουσίας.

AP: Ισχυρή δυσπιστία για Βρετανούς και Αμερικανούς ψηφοφόρους, εν όψει της 4ης Ιουλίου


Με ισχυρή δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί και Αμερικανοί ψηφοφόροι τις προεκλογικές καμπάνιες των εθνικών τους κομμάτων ενόψει της 4ης Ιουλίου.

Εκλογές: Ανάμεσα στην Σκύλλα (βλ. πολιτική ορθότητα) και τη Χάρυβδη (άκρα δεξιά)


Πανικός έχει ενσκήψει στο σύνολο της Δύσης, εάν κανείς εξάγει συμπεράσματα από τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι εκλογές, τόσο στη Γαλλία σήμερα, όσο και στις ΗΠΑ το φθινόπωρο. Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια των επιδόσεων που κατέγραψε η «άκρα Δεξιά» στις πρόσφατες Ευρωεκλογές

Ζελένσκι: Έκκληση του Ουκρανού Προέδρου να επιταχυνθούν οι παραδόσεις δυτικών όπλων


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες από τους δυτικούς συμμάχους του να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, μετά από νέα φονικά ρωσικά πλήγματα.

Δύο χωριά κατέλαβαν ρωσικά στρατεύματα στο Ντόνετσκ

Ρώσοι στρατιώτες (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Στην κατάληψη δύο χωριών στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας προχώρησε ο ρωσικός στρατός.  

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των αμερικανικών πυραύλων PrSM


Ιούνιος 30, 2024. Ελλάδα.

Στρατιωτικοί ειδικοί του ρωσικού στρατού που ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μελετούν τον πιο πρόσφατο αμερικανικό πύραυλο κρούσης ακριβείας (Precision Strike Missile – PrSM), τον οποίο μπορεί να λάβει η Ουκρανία σε ένα από τα πακέτα βοήθειας.

Οργή Πιονγιάνγκ για στρατιωτικές ασκήσεις Νοτίου Κορέας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Μιλά για ασιατικό ΝΑΤΟ

Αμερικανικά και νοτιοκορεατικά αεροσκάφη σε άσκηση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) South Korea Defense Ministry via AP

Τα τελευταία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλε την Κυριακή (30/6) η Βόρεια Κορέα  χαρακτηρίζοντάς τα «ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ», και προειδοποίησε για «μοιραίες συνέπειες».

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Τατζικιστάν


Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν από τις 2 ως τις 6 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.