Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Μανόλης Ανδρόνικος(1919 - 1992)

Επιφανής έλληνας αρχαιολόγος, γνωστός για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας το 1977.

Ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1936-1940) και αναγορεύτηκε διδάκτορας της ίδιας Σχολής το 1952 με τη μελέτη του «Ο Πλάτων και η Τέχνη».

Το 1941 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Διδυμότειχο, αλλά σύντομα διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου έλαβε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Άξονα. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως φιλόλογος στα εκπαιδευτήρια θηλέων της Αγλαΐας Σχινά στη Θεσσαλονίκη και το 1949 διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ιαπωνία: Ναυάγια πολεμικών πλοίων από τον Β’ ΠΠ «βγήκαν» στη στεριά λόγω του ηφαιστείου Σουριμπάτσι(Βίντεο)

Ένας στόλος ιαπωνικών πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέβηκε από τον βυθό του ωκεανού και ξεβράστηκε στη στεριά στην Ίβο Τζίμα μετά από δονήσεις από κοντινό ηφαίστειο στο όρος Σουριμπάτσι. Οι ισχυρές δονήσεις κλόνισαν το ιστορικό νησί, λίγες ώρες πριν την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άσο της Ιαπωνίας την Τετάρτη 20/10.

Τα πλοία βυθίστηκαν κατά τη μάχη του Ίβο Τζίμα προς το τέλος του πολέμου το 1945. Τώρα οι εναέριες εικόνες δείχνουν τα ναυάγια των 24 μεταφορικών πλοίων που ξεβράστηκαν στην ακτή.

Αυτά τα πλοία δεν είναι θύματα μάχης. Αντίθετα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα κατέστρεψε

Η κρίση στην τουρκική διπλωματία και τα μέτωπα του Ερντογάν

Νίκος Βασιλόπουλος
Από το insider 

Η τουρκική διπλωματία έχει μακρά παράδοση στον 20ο αιώνα καθώς υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση και τους ανατολικούς της γείτονες. Σήμερα, η περιώνυμη τουρκική διπλωματία φαίνεται ότι δεν διανύει και τις πιο επιτυχημένες ημέρες της, αν κρίνει κανείς τόσο από τις παλινωδίες στις σχέσεις με το Ισραήλ όσο και σε σχέση με την γρήγορη απομάκρυνση από το δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης. Στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία υποβιβάζει τη δυνατότητά της να εδραιωθεί στη Ν.Α. Μεσόγειο, ενώ στη δεύτερη κινδυνεύει να λειτουργήσει σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη Μ. Ανατολή.

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Πώς πέτυχε μια ανέλπιστη ανάκαμψη

Ελένη Γαβριήλ
Από το businessdaily
 
Μετά από χρόνια στασιμότητας η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κατακτά υψηλά επίπεδα τεχνολογικής επάρκειας, κερδίζει συμβόλαια και έχει την ευκαιρία ανάπτυξης μέσα από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων των Συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ώστε να θωρακιστεί διπλωματικά και στρατιωτικά η χώρα απέναντι στην τούρκικη επιθετικότητα, εξελίσσεται ταυτόχρονα ένας αγώνας δρόμου για τα εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε αυτά. 

Η ExxonMobil προχωρά σε γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ – Ακολουθεί η Total στα 6 και 7

Παρά τις απειλές της Άγκυρας, η Λευκωσία σε συνεργασία με την ExxonMobil θα προχωρήσουν κανονικά τις προσπάθειες γεώτρησης στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της καταριανής εταιρείας πετρελαίου παρά τις κραυγές και τις απειλές της Τουρκίας.

Oι εργασίες στο Οικόπεδο 10 νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Γλαύκος», αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα σχέδια Αθήνας και Λευκωσίας για την αποτροπή των νέων τουρκικών απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Τακτικές αντίδρασης σε νέες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία, διαμορφώνουν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επανάληψη των γεωτρήσεων της ΕΧΧΟΝ MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τις επόμενες ημέρες και το Nautical Geo αναμένεται να κατευθυνθεί για έρευνες στην περιοχή που στις 3 Οκτωβρίου παρενοχλήθηκε από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εκτός των κινήσεων που έχουν γίνει από την Αθήνα σε

Ενιαίος Αμυντικός χώρος σημαίνει… ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου – Μπορεί να αναβιώσει και με σοβαρές προοπτικές για τις ελληνοκυπριακές αεροναυτικές δυνάμεις. Αν υπάρξει η βούληση. Στο παλιό Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, υπήρξαν αρκετές αναφορές στο παρελθόν. Τόσο μέσα από το DP, όσο και από άλλους ιστοχώρους. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι το ΕΑΧ ώς Δόγμα δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της απόλυτης υλοποίησης και εφαρμογής του, μέχρι που εγκαταλείφθηκε οριστικά, όχι για λόγους κόστους. Ή όχι μόνο για λόγους κόστους… Δεν έφτασε ποτέ στην υλοποίηση κυρίως γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point


Σήμερα η συγκυρία ευνοεί την αναβίωση και την πλήρη υλοποίηση του δόγματος ΕΑΧ. Εάν δεν

Σούδα ξανά τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ… για τη νέα και διευρυμένη “ΜΕΔΟΥΣΑ”

Τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μια πολυπληθής Αραβική αποστολή ετοιμάζονται να βρεθούν και πάλι στη γνώριμη γι’ αυτούς αεροπορική βάση της Σούδας, ύστερα από τον Αύγουστο του 2020, όταν τα Αραβικά αεροσκάφη τροχοδρόμησαν πρώτη φορά σε Ελληνικό πολεμικό αεροδρόμιο, μεσούσης μάλιστα της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ.Σ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Η διευρυμένη πλέον «Μέδουσα» που ξεφεύγει πλέον από το αμιγώς τριμερές σχήμα «Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος», εντάσσει στο τόξο ασφαλείας της Αν. Μεσογείου τη σημαία της Γαλλίας, με την οποία

Πρώτη “επιχειρησιακή” συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Κορβέτα Περιπολίας (EPC)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το doureios

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ναυτικών Γαλλίας, Ελλάδος, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας (παρατηρητής) με την βιομηχανική κοινοπραξία NAVIRIS, που ηγείται του προγράμματος Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC). Το Ιταλικό Ναυτικό, ηγείται των επιχειρησιακών φορέων που ενδιαφέρει το πρόγραμμα. Επρόκειτο για την πρώτη “επιχειρησιακή” συνάντηση στην οποία παρουσιάσθηκαν σε υψηλό επίπεδο και εκτός κυβερνητικών σχημάτων οι απαιτήσεις. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου η κοινοπραξία πρέπει να καταθέσει την πρότασή της στο Ευρωπαϊκή Αμυντικό Ταμείο (EDF) για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.