Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Φίλες και φίλοι το blog μας ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
για λίγες μέρες για τεχνικούς λόγους θα μειώσει τις καθημερινές αναρτήσεις
Θα επανέλθουμε σε κανονική ροή το συντομότερο δυνατόν
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 

Σαν Σήμερα το 1912 - Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει διαδοχικά Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 1912 Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912 – 1913): Απελευθέρωση Ίμβρου, Θάσου και Αγ. Ευστρατίου.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει διαδοχικά τα νησιά Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο.

Ο Οθωμανικός Στόλος ευρισκόμενος σε επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα πλησίον των βουλγαρικών ακτών, δεν αντέδρασε σε αυτή την αιφνίδια κατάληψη. Η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάληψη όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Για τη εκτέλεση της επιχείρησης, αποφασίστηκε η κατάληψη των νησιών Ίμβρου, Τένεδου, Άγιου Ευστράτιου και Θάσου να γίνει ταυτόχρονα.

Ο τορπιλισμός του θωρηκτού «Φετχί Μπουλέντ» στο Θερμαϊκό

Τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912 ο τολμηρός υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης ανατίναξε με τορπίλες το τουρκικό πολεμικό «Φετχί Μπουλέντ» που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας το ηθικό του ελληνικού στρατού που μπήκε μετά από οκτώ μέρες ελευθερωτής στην πόλη.

Η σκοτεινή νύχτα του Οκτωβρίου από τις συνεχείς εκρήξεις έγινε μέρα. Κανένας δεν περίμενε ο πυρπολητής να φτάσει απαρατήρητος από τα πυροβόλα του Καραμπουρνού και ανενόχλητος από τις συνεχείς φωτεινές ριπές του ηλεκτρικού προβολέα που φώτιζε τον σκοτεινό κόλπο της Θεσσαλονίκης. Κι όμως αυτήν την τόσο καλά φρουρούμενη θαλάσσια είσοδο την πέρασε χωρίς να γίνει αντιληπτός ένας τολμηρός Έλληνας

Κατηγορηματικός ο Μενέντζ!

 

Του Νάσου Τσαγκανέλη

Δηλώνει: “Δεν εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία. Τελεία και παύλα. Οι εκβιασμοί, οι ύβρεις, οι προσβολές. Κυρίως, για την πολεμική γλώσσα κάθε μέρα εναντίον της Ελλάδας”.

Έχει απόλυτο δικαίωμα να απορρίψει με βέτο την όποια νέα τροπολογία εμφανιστεί… Οι παλιές τροπολογίες, που πανηγύριζαν τα τουρκικά Μέσα εδώ και δυο μέρες, απορρίφτηκαν.

Χειραψία θαυμασμού δίνω με το άρθρο μου αυτό, στον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και πρόεδρο
της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Τα φοβικά σύνδρομα Ελλάδας και Κύπρου και ποιος θ’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου

Του Σάββα Ιακωβίδη*

Πώς θ’ αντιδράσουν οι Δυτικοί-ΝΑΤΟϊκοί σε πιθανότητα τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί; Με εκκλήσεις στις δύο πλευρές να τα βρουν μέσω συνομιλιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συρθεί ξανά σε ένα νέο 1996 και σε νέα Ίμια. Πώς θα αντιδράσουν οι Δυτικοί σε πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία; Με φραστικές καταγγελίες και εκκλήσεις για συνομιλίες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι νέες συμμαχίες θα αποτρέψουν έναν νέο Αττίλα;

Ανέκαθεν, οι Τούρκοι δεν αποκρύβουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τους. Με μίαν απίστευτη έπαρση, αλαζονεία και ύβριν, τους βροντοφωνάζουν αλλά… δεν γίνονται πιστευτοί από τους

Η Αμμόχωστος επιβεβαιώνει αποτυχημένες συνταγές: Στέρεψαν από… ιδέες οι διαχειριστές

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία προχωρεί βαθμηδόν στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, προωθώντας και εφαρμόζοντας τους σχεδιασμούς της. Στη νέα φάση περιλαμβάνεται το άνοιγμα του Αγίου Μέμνωνα, που προστίθεται στις άλλες περιοχές που ήδη εποίκισαν, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς ότι υιοθετείται μια τακτική σταδιακής εφαρμογής του σχεδίου, στη λογική της σαλαμοποίησης. Για χρόνια γινόταν λόγος για υλοποίηση αυτού του στόχου και φαίνεται πως η Άγκυρα αξιοποιώντας το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, την αλλαγή αφηγήματος, με το οποίο προτάσσει τα δυο κράτη, ξετύλιξε το νήμα για να εποικίσει κι αυτή την περιοχή. Η κίνηση τούτη δεν είναι συμβολικού

Για κάντε το πιο λιανά, κ. Επίτροπε

  Χρήστος Μιχαηλίδης   

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός» περιφερειακός παίχτης και πρέπει να την έχουμε στο πλευρό μας, είπε σε δηλώσεις του στο EURACTIV ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρελι.

«Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης – το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας», τόνισε.

«Επίθεση» τουρκικών ΜΜΕ στην Εύα Καϊλή με αφορμή ερώτηση για το μεταναστευτικό

Συντονισμένη «επίθεση» από τουρκικά ΜΜΕ δέχθηκε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή με αφορμή ερώτησή της στην ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Πρώτη τα «βέλη» της έριξε η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet με άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από Ελληνίδα πολιτικό». 

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε: «Η Τουρκία είναι για μία ακόμα φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο άρμα των πολιτικών που στοχοποιούν την Τουρκία. Η Ελληνίδα πολιτικός έκανε μία σκανδαλώδη δήλωση κατά της Τουρκίας».

ΥΕΘΑ: Η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Θάσο στέλνει «μήνυμα» στους άφρονες που την διεκδικούν (Βίντεο - Φωτο)

Ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θάσο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την Απελευθέρωση της νήσου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένος Θάσου, όπου εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθως παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, παρακολούθησε την παρέλαση και κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο των Πεσόντων.

Στα όρια του πανικού η Άγκυρα ψάχνει «πατέντες» για τα F-16 - Tα ραντάρ AESA των Viper και των Rafale «τυφλώνουν» την Τουρκική αεροπορία

 Του Κώστα Σαρικά

Μια σειρά από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τουρκικό τύπο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται πλέον στα όρια του πανικού.

Ο εφιάλτης των Rafale και των Viper είναι πλέον πραγματικότητα για την Τουρκική αεροπορία.Αν και δεν έχει κλείσει ούτε καν ένας χρόνος από τις πρώτες πτήσεις των Γαλλικών «Ριπών» και λίγες εβδομάδες από αυτές που ξεκίνησαν οι «Οχιές» οι πρώτες αντιδράσεις της Άγκυρας δείχνουν πανικό. Οι ειρωνείες Ερντογάν και Ακάρ για την αδυναμία «λίγων» μαχητικών να αλλάξουν την εικόνα πάνω από το Αιγαίο κόπηκαν «μαχαίρι» και τη θέση τους πήραν αόριστες απειλές και λεονταρισμοί χωρίς αντίκρυσμα. Ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα μια λύση-απάντηση στην απόλυτη αεροπορική κυριαρχία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία μάλιστα όσο θα περνούν οι μήνες θα γίνεται όλο και πιο ορατή.

Άφιξη πρώτων Marder 1A3 – Δωρεάν υλικό αξίας τουλάχιστον 60 εκατ. € για το ΓΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ΓΕΣ ανακοίνωσε την άφιξη στην χώρα στις 17 Οκτωβρίου, των πρώτων 6 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3. Τα οχήματα, που όπως αναφέρεται παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Γερμανία, θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι η απόκτηση των Μarder 1Α3, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα των μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Η μεταφορά των Marder 1A3 από την Γερμανία έγινε οδικώς. Για λόγους ασφαλείας, καθώς οι οδηγοί συχνά διανυκτερεύουν με τα οχήματα σε μη φυλασσόμενους χώρους σταθμεύσεως, έχουν αποθηκευτεί μέσα στα οχήματα όλα όσα μπορούν να αφαιρεθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την μεταφορά δεν εφέρετο στον πυργίσκο το πυροβόλο 20 mm.

Τουρκία: Μυστήριο με Ερντογάν – Μπορεί να μην είναι ξανά υποψήφιος; Το κόλπο

 Τούρκος καθηγητής εξήγησε ότι το τουρκικό σύνταγμα είναι «πολύ σαφές σε αυτό το θέμα και ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κατέχει τη θέση του προέδρου τρεις φορές».

Τουρκία: Μυστήριο με Ερντογάν αφού μπορεί να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες τουρκικές εκλογές.

Μιλώντας στην Cumhuriyet TV, ο Τούρκος καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Κορκούτ Κανάντογλου εξήγησε «τον μόνο τρόπο για να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν».

Ο Κορκούτ Καναντόγλου προειδοποίησε την αντιπολίτευση για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λίγο πριν από τις εκλογές του 2023.

Το τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο: “Η Ρωσία μπορεί να της παραδώσει φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει τουρκικό με το “άγιο πνεύμα”!

«Στρατηγική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)», χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Renaud Girard τη συμφωνία της Τουρκίας και της Λιβύης της 3ης Οκτωβρίου.

Επισημαίνοντας, ότι οι Τούρκοι και όσοι από τους Λίβυους αποφάσισαν να γίνουν υποτελείς τους, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, γιατί καταπατούν επιδεικτικά τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο (ιδιαίτερα στα ανοιχτά των ελληνικών νησιών Κρήτη και Ρόδο), τονίζει, ότι αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον αυτές οι τούρκο-λιβυκές συμφωνίες κρίθηκαν άκυρες, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι «το εύρος της εντολής του Dbeibah δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράφει

ΤΟΥΡΚΙΑ-TAYFUN: F-35 στην 111ΠΜ με βαλλιστική απειλή αναβαθμισμένη στα 500+ χλμ. και ΔΕΝ απασχολεί; (Βίντεο)

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN, που αναπτύχθηκε από την αξιόλογη τουρκική εταιρία Roketsan με εθνικούς πόρους, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για έναν τομέα της απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στον οποίον δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή, αν κρίνει κανείς από τις ελληνικές εξοπλιστικές προτεραιότητες αλλά και άλλες ενδείξεις…

Όπως αναφέρει σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, η Roketsan, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας στον κόσμο, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου TAYFUN, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της Τουρκίας (SRBM), που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους.

«Euronaval 2022»: Νέο όπλο λέιζερ θα δοκιμάσει το Γαλλικό Ναυτικό-Εξελίξεις με άμεσο ενδιαφέρον και για τις FDI του Πολεμικού Ναυτικού

Γιάννης Νικήτας

Ανταπόκριση από το Παρίσι και την έκθεση «Euronaval 2022»

Εβδομάδα εξελίξεων και ειδήσεων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι η παρούσα. Σήμερα στο Παρίσι στην εκδήλωση του Τύπου παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις για το Γαλλικό Ναυτικό. Τη σχετική παρουσίαση έκανε ο Υποναύαρχος Eric Malbrunot του Marine Nationale.

Σύμφωνα με τον Eric Malbrunot μέσα στο 2023 το Γαλλικό Ναυτικό θα δοκιμάσει (πιθανότατα από φρεγάτα FREMM) όπλο λέιζερ ικανό να αντιμετωπίσει επιτυχώς επιθέσεις κορεσμού καθώς και

Οι 3 προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Επιτροπή προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Στο Κίεβο σήμερα ο Νίκος Δένδιας

 Αλεξία Τασούλη 

Σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει σήμερα το μεσημέρι να αναχωρήσει για το Κίεβο.

Το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται από χθες η ουκρανική πρωτεύουσα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν συνεχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων αλλά και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα τεράστιο μέρος της, ανάμεσά τους και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια δεν φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό του Νίκου Δένδια.

Τουρκία: Απίστευτο θράσος για τους 92 γυμνούς μετανάστες – Ζητά την απομάκρυνση Μηταράκη

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Κωστας Καλλιαντερης 

Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρείται το άσπρο - μαύρο ενώ αφήνει αιχμές κατά του Νότη Μηταράκη, ο οποίος κι έφερε στο φως την απάνθρωπη τουρκική συμπεριφορά, υπονοώντας ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του

Εκτός ελέγχου η Τουρκία, η οποία με αφορμή την υπόθεση με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, και τη διεθνοποίηση της απάνθρωπης διάστασής της από την ελληνική πλευρά, κατηγορεί τη χώρα μας ότι βρίσκεται σε απόγνωση!

Στην Ελλάδα τα πρώτα 6 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder μετά τη συμφωνία με το Βερολίνο

 Τα Marder 1Α3 παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γερμανία - Το τυπικό της συμφωνίας επικύρωσαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του

Έφτασαν στη χώρα μας χθες, Δευτέρα, τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα Marder 1Α3 παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Γερμανία. Τα οχήματα θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Hurriyet: Η Ελλάδα δεν χορταίνει όπλα – Παραγγελία ύψους 4 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

«Η Ελλάδα δεν χορταίνει όπλα. Παραγγελία ύψους 4 δισ. ευρώ από τη Γερμανία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Hurriyet». Φανερά ενοχλημένη από μια επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης και την προμήθεια νέων φρεγατών, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία μιλά για «εξοπλιστικό παροξυσμό» της Ελλάδας.

«Μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, η Γερμανία συμμετέχει στη φρενίτιδα εξοπλισμών που άρχισε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020» αναφέρει το δημοσίευμα συμπληρώνοντας πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, στις 27 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: Προειδοποίηση για πυρηνικά και πολιτικές δολοφονίες

 Αίσθηση προκαλούν πληροφορίες που διοχετεύουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: de facto επίθεση στη Δύση, προειδοποίηση για πυρηνικά και πολιτικές δολοφονίες.

Έντονη ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία δημοσίευμα στο Spiegel σχετικά με την ακρόαση στο γερμανικό κοινοβούλιο των επικεφαλής των τριών κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας: Μπρούνο Καλ από την Ομοσπονδιακή Yπηρεσία Πληροφοριών (BND) Τόμας Χάλντενβανγκ από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος (Verfassungsschutzt) και Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων MAD.

Τουρκικός Τύπος: Τέλος τα F-35 για την Τουρκία

Στην αποκάλυψη ότι η Άγκυρα τερμάτισε τις δραστηριότητες λόμπι που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εταιρείας Arnold and Porter στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, το οποίο αποσύρθηκε λόγω τους S-400,  ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, προχώρησε ο τουρκικός Τύπος.

Η Cumhuriyet με τίτλο «Αλλαγή στη στρατηγική της Άγκυρας για τα F-35» αναφέρει ότι η Defense Industry Technologies (SSTEK), θυγατρική της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), υπέγραψε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους σύμβαση παροχής υπηρεσιών ύψους 750.000 δολαρίων, η οποία παρατάθηκε τον Αύγουστο πέρυσι για 1,5 εκατ. δολάρια, για ένα έτος, με τη δικηγορική εταιρεία Arnold and Porter με έδρα τις ΗΠΑ.

Πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν έχει αλλάξει η στάση μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο – Παραμένουμε αμερόληπτοι

«Η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα είναι αμερόληπτη και εξισορροπημένη και προς τις δύο πλευρές», σημειώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα 

Την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης προωθούν οι ΗΠΑ, έχοντας «αμερόληπτη στάση» τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα.

Αυτό διαβεβαιώνει με δήλωση του ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζέφρι Λ. Φλέικ, σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον αναφορικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Το φάντασμα του «κυρ Παντελή»

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Ο όρος «Κυρ Παντελής» -και κατ’ επέκταση οι «κυρ Παντελήδες»- είναι ο όρος που είχε εφεύρει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για να χλευάσει τους «νοικοκυραίους» και τη μεσαία τάξη. Oλους αυτούς, δηλαδή, που εξουθένωσε μέχρις εξοντώσεως, με αποτέλεσμα, πριν από λίγο καιρό, ο Α. Τσίπρας, σαν άλλη κλαίουσα Μαγδαληνή, να τους ζητήσει συγγνώμη. Ομως, ακόμα και σήμερα τα τρολ του «συστήματος» συνεχίζουν να χλευάζουν τους «κυρ Παντελήδες».

Ελα, όμως, που οι «κυρ Παντελήδες» έχουν στοιχειώσει τη σκέψη του Α. Τσίπρα, αλλά και όσων

Le Figaro: Το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο

 

Ο «πανούργος» Ερντογάν, προκειμένου να κάνει τη χώρα του κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, δεν θα διστάσει ως προς τα μέσα» σημειώνει η Figaro

Πώς θα οριστούν οι πολιτισμοί

Του Giulio Meotti

Κρεσέντο απειλών από την Άγκυρα κατά της Ελλάδας: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, αλλιώς…» (Βίντεο)

Απαράδεκτη επίθεση εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά και απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε η Άγκυρα και συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ εκτόξευσε κατηγορίες και υποτιμητικές εκφράσεις εναντίον των πάντων στην Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους υπουργούς στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «ο Μητσοτάκης και ο Φλώρος είναι σαν νομάρχες ξένων χωρών» και πως «η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την παρουσία ξένων δυνάμεων».

Συναίνεση και η εθνική ομοψυχία ζήτησε ο Δένδιας

 

«Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων» είπε ο Νίκος Δένδιας για τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής

Γιώργος Καπόπουλος: Το τέλος του γαλλογερμανικού άξονα;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία επιλέγει μια εθνική στρατηγική χωρίς προσχήματα, η οποία αν εφαρμοσθεί όχι μόνον θα διασφαλίσει ότι το ηγεμονικό προβάδισμα της χώρας στην Ε.Ε-Ευρωζώνη δεν θα απειληθεί αλλά ότι θα διευρυνθεί. 

Να χαιρετάς μια φορά την γερμανική σημαία και δύο φορές την γαλλική - αυτή την συμβουλή έδωσε στον νεαρό τότε Κολ ο Καγκελάριος Αντενάουερ, λίγο πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία στις αρχές του 1963.

Καλίν: Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση - Δεν είναι αρκετή από μόνη της(Βίντεο)

Συνεχείς είναι οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της χώρας μας, ενώ μέσα σε λίγα 24ωρα ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλά για ακόμα μια φορά με σκληρά λόγια για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Καλίν μιλώντας στο κανάλι A Haber ο Καλίν κατηγόρησε την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών λέγοντας μάλιστα πως η χώρα μας δεν είναι ισχυρή από μόνη της αλλά είπε ότι ουσιαστικά βασίζεται στα λόμπι που έχει στις ΗΠΑ και την ΕΕ επιμένοντας ότι από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

«Παλεύει μόνη της με δυνάμεις που λαμβάνει από άλλες χώρες και αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος»,

Τουρκία: Ο Κιλιντσντάρογλου προσφεύγει κατά του νέου νόμου Ερντογάν περί παραπληφόρησης

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα κάνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) κατά της ισχύς του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης επειδή παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης.

Το άρθρο 29 του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης στην Τουρκία προβλέπει ποινής φυλάκισης έως τριών ετών για διασπορά fake news. Για αυτό και ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι στη συνέχεια θα ζητήσει την αναίρεση του νέου νόμου στο σύνολό του.

Ευρωβουλή-Frontex: Ανησυχία για τα pushbacks μεταναστών στην Ελλάδα

 Αρνείται να εγκρίνει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Frontex για το 2020. Ικανοποίηση για την αντικατάσταση του πρώην διευθυντή και τις μεταρρυθμίσεις. “Μεγάλη νίκη” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα πορίσματα της έρευνας και το μέγεθος των σοβαρών παραπτωμάτων και άλλων παρατυπιών που διαπίστωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα. 

Πούτιν: Θα πατήσει το κουμπί ή θα μείνει στις πυρηνικές απειλές

 

O αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας εξηγεί γιατί ο Πούτιν επισείει την πυρηνική απειλή

Handelsblatt: Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

 Ο γερμανικός Tύπος διερωτάται πότε η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ 

«Η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη είναι συχνά σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε σημερινό της άρθρο. «Για δεκαετίες, όλοι συμφωνούσαν ότι η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής όταν η Γερμανία δεν έχει υπερβολική δύναμη. Τώρα η χώρα πρέπει να εξοπλιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της». Το ερώτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι, αν αυτό είναι μια καλή ιδέα.

«Κάποιοι θέλουν περισσότερη γερμανική ηγεσία, άλλοι λιγότερο. Μερικοί βρίσκουν τη γερμανική ηγεσία καλή σε ένα θέμα, αλλά όχι σε ένα άλλο». Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τη στιγμή που ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και η ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλές χώρες διαδίδεται η εντύπωση «ότι οι Γερμανοί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τους ίδιους».

Το ενεργειακό πακέτο της Κομισιόν: Πλαφόν, νέος δείκτης, κοινές αγορές

 Χριστίνα Ζαφειρούλη

Τα νέα μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που θα τεθούν υπόψη των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι προβλέπεται.

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης παρουσιάζει σήμερα η πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 20-21 Οκτωβρίου. Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάσσονται η θέσπιση ενός δυναμικού προσωρινού πλαφόν στην

Bloomberg: Η Τουρκία έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα - Έκανε απόσταση 561 χιλιόμετρα(Βίντεο)

 Ο τουρκικής κατασκευής βαλλιστικός πύραυλος διένυσε την απόσταση των 561 χλμ σε περίπου 7,5 λεπτά.

Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, εγχώριας κατασκευής, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.  

Η εκτόξευση έγινε από το λιμάνι της Σινώπης

Μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξευθεί ο πύραυλος από το στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της πόλης Ρίζε στις 6.50 π.μ. τοπική ώρα, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για τις τιμές της ενέργειας

Κοινές αγορές φυσικού αερίου, μηχανισμός συγκράτησης τιμών και κανονισμοί αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των τιμών της ενέργειας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Κομισιόν η δέσμη μέτρων που κατέθεσε περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

- Άθροιση της συνολικής ζήτησης στην ΕΕ και κοινές αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να διαπραγματεύεται καλύτερα η τιμή και να περιορίζεται ο κίνδυνος πόλεμου προσφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο εφοδιασμός σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η εξουσία του Πούτιν δοκιμάζεται στην Κεντρική Ασία

 

Οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής υψώνουν ολοένα και πιο πολύ το ανάστημά τους στη Μόσχα AP Photo

Διαισθανόμενοι ότι η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάποιοι από τους πιο στενούς συμμάχους της στην Κεντρική Ασία επιδεικνύουν μια νέα δυναμική στάση.

Πόλεμος: Ρωσικές επιθέσεις σε σειρά ουκρανικών πόλεων- Εκρήξεις και στο Κίεβο

 

Εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, στα βόρεια, ανατολικά και νότια της χώρας, μια ημέρα αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με drone σε πολλές πόλεις της χώρας.

Κίεβο: Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη για προμήθεια όπλων στη Ρωσία

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, εξαιτίας της προμήθειας όπλων του Ιράν στη Ρωσία.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το 30% των ενεργειακών υποδομών - Κερδίζουν έδαφος στο Kharkiv - Βροχή πυραύλων

 

Κραυγή για βοήθεια από τον Zelensky

Ρωσία: «Μούφα» η επιστράτευση Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία -Πεσκόφ: «Δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν»

 

Η μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία δεν έχει ολοκληρωθεί «προς το παρόν», παρότι πολλές περιοχές έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην πόλη που έπεσε το αεροσκάφος Su-34

 

Οκτώβριος 17, 2022. Ελλάδα.

Στο Γέισκ, όπου συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος Su-34 σε συγκρότημα πολυκατοικιών επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Σουηδία: Η νεότερη υπουργός, στο πιο επίκαιρο υπουργείο είναι μόλις 26 ετών και κατάγεται από το Ιράν

 

Γεννημένη από ιρανικής καταγωγής γονείς μεγάλωσε σε προάστιο της Στοκχόλμης

Ιράν: Δεκάδες παιδιά νεκρά από σφαίρες και ξυλοδαρμούς στις διαδηλώσεις

 

Έως και 23 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, όπως είπε σήμερα σε ενημέρωση στη Γενεύη εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Λευκός Οίκος: Ψεύδεται η Τεχεράνη – Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις στην Ουκρανία

 

O Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις επιθέσεις που εξαπολύει στην Ουκρανία.

LEADERS 17.10.2022 – Καθηγητής Μ. Μελετόπουλος – «Οι Τούρκοι έχουν κρίση ταυτότητας»

 

Στην εκπομπή LEADERS στις 17.10.2022 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής Μελέτης Η. Μελετόπουλος αναλύει την κρίση ταυτότητας των Τούρκων και από πού αυτή πηγάζει, το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη χώρα μας τι επιπτώσεις θα έχει για την Τουρκία, καθώς και ποια είναι η διαχρονική στάση της Ευρώπης έναντι των γειτόνων μας.

Ο Νίκος Μελέτης στο newshub: O άξονας Αλεξανδρούπολης - Σούδας είναι μεγάλης στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ!

 

Ο Νικος Μελέτης, εξαίρετος δημοσιογράφος, συγγραφέας και καλός φίλος του  newshub.gr σε μία έξοχη ανάλυση, ρίχνει φως σε σειρά κρίσιμων γεωπολιτικών θεμάτων: Ποια είναι η σωστή οπτική στο θέμα τις τροπολογίας Μενέντεζ γα την πώληση των F16 στη Τουρκία;

Ο Διεθνολόγος, Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

 

Ο Διεθνολόγος, Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

Γιώργος Φίλης, Η μεγάλη διαπραγμάτευση Τουρκίας, ΗΠΑ και τα "Ελληνικά" ανταλλάγματα

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ με θέματα εκτός από το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, τα εξοπλιστικά αλλά και συνολικά τις Τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία. Υπάρχει κίνδυνος για την χώρα μας.