Διεθνής Ημέρα Μουσείων το ερχόμενο Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.
Μουσεία με διαφορετικό αντικείμενο συμμετέχουν στην γιορτή με ξεναγήσεις, εργαστήρια, ακόμα και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων το ερχόμενο Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.
Μουσεία με διαφορετικό αντικείμενο συμμετέχουν στην γιορτή με ξεναγήσεις, εργαστήρια, ακόμα και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.
Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στις 20.30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σκαφιδά με θέμα: “Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία και η Ελλάδα”.
Η συμμετοχή της Ελβετίας και της Ιρλανδίας
του Κώστα Στούπα
Τα ευτράπελα και τα έκτροπα που συνόδεψαν τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ περνούν μια περίοδο πολιτισμικής και κοινωνικής κρίσης (σήψης κατ’ άλλους) που συνδυάζεται με έναν εντεινόμενο θεμελιώδη πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό διχασμό.
Κάθε ιστορική περίοδος έξαρσης των στρατηγικών απειλών συνιστά και μια ευκαιρία ανάδειξης του αποσταθεροποιητικού ρόλου των δρώντων, που εκφράζουν τις απειλές.
Δρ. Μάρκος Τρούλης, ΑρθρογράφοςΔιαδηλώσεις εναντίον της Χαμάς, του κινήματος «Θέλουμε να ζήσουμε» το περασμένο έτος στη Γάζα
Η Χαμάς παρακολουθούσε την πολιτική δραστηριότητα, τις διαδικτυακές αναρτήσεις και προφανώς ακόμη και την ερωτική ζωή. Οι Παλαιστίνιοι ήταν εγκλωβισμένοι μεταξύ ενός ισραηλινού αποκλεισμού και μιας κατασταλτικής δύναμης ασφαλείας.
Των Adam Rasgon και Ronen Bergman*
Έκπληξη εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την δημόσια απόρριψη από τον Ερσίν Τατάρ της πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης, ενώ είχε προηγηθεί η δική της συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ η Ολγκίν μίλησε και για πρότασή της για μια συνάντηση των ηγετών και των διαπραγματευτών και της ίδιας, τύπου 5 + 1.
Γράφει ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης*
Από την υιοθέτηση του θεσμού των ΣΥΟΠ το 2016, και μετά από οκτώ έτη συνεχούς αιμορραγίας του θεσμού (χιλιάδων προσλήψεων και χιλιάδων παραιτήσεων), η Κυβέρνηση του προέδρου Χριστοδουλίδη έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, για αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εκκρεμότητας η οποία πλήττει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς.
Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου του 2024 στην ιστοσελίδα «Modern War Institute» του West Point, με τον τίτλο: «The illusion of conventional war: Europe is learning the wrong lessons from the conflict in Ukraine». Συντάκτης του άρθρου είναι ο Sandor Fabian, ο οποίος είναι πρώην αντισυνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων της Ουγγαρίας με εικοσαετή στρατιωτική εμπειρία.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ένταξη των πρώτων ΤΟΜΑ Bradley στον Ελληνικό Στρατό, σηματοδοτώντας την έναρξη ανανέωσης του στόλου από τις παλαιότερες εκδόσεις των Μ113, που διαθέτει.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου πυραυλικού συστήματος του Γαλλικού Στρατού προκειμένου να αντικατασταθούν τα αμερικανικής προέλευσης Μ270 MLRS που βρίσκονται σε χρήση με τον Γαλλικό Στρατό.
FILE PHOTO: Ελληνικό Rafale & Mirage 2000-5 κατά την διάρκεια πτήσης. Και οι δυο τύποι θεωρούνται αεροσκάφη στρατηγικής σημασίας λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να φέρουν τους πυραύλους μακρού πλήγματος SCALP EG, ενώ τα νεοαποκτηθέντα Rafale έχουν την ικανότητα να φέρουν στις πτέρυγές τους και τους METEOR που μπορούν να πλήξουν στόχους περίπου 160 χλμ από το σημείο στο οποίο πετούν. Photo: Πολεμική Αεροπορία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Η ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας με επιπλέον γαλλικά Rafale είναι ένα γεγονός που απασχολεί το αεροπορικό επιτελείο, ιδίως από την στιγμή που ο μελλοντικός σχεδιασμός επιβάλλει τρεις βασικούς τύπους μαχητικών.
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, για την απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) όσο και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παραστεί στο διεθνές συνέδριο DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Το σύμφωνο θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων που θα βοηθήσουν στην ομαλή διαχείριση των αφίξεων, στη δημιουργία αποτελεσματικών και ενιαίων διαδικασιών και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.
Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκάλεσαν οι απαράδεκτες αναφορές και δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία, κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε στη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία».
Η ελληνοτουρκική προσέγγιση, η νέα ένταση Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και η προτίμηση των Γερμανών στην Κάρπαθο στον γερμανικό Τύπο.
Τουρκία: Έρχονται στο φως της δημοσιότητας εικόνες από την άσκηση DENIZKURDU-II/2024 (ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ - 24)
Μάιος 13, 2024. Ελλάδα.
Την Κυριακή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, έγινε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν, και μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς με επικεφαλής τον επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια.
Στιγμή έντασης δημιουργήθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αναφορές στη Χαμάς και στο μέτωπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κανένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, ούτε η μειονότητα στη Θράκη, ούτε η μετατροπή της «Μονής της χώρας» σε τζαμί.
Μάιος 13, 2024. Ελλάδα.
Η συζήτηση για τη Χαμάς έριξε σκιά στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μυστική βάση στην Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει η Χαμάς καθώς και να συγκροτήσει αλλού τρομοκρατικούς πυρήνες που θα συντονίζουν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων και κρατών μελών του ΝΑΤΟ, μεταδίδουν οι Τάιμς του Λονδίνου.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ερειπωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, καθώς παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν, ειδικά από τη Ράφα, όπου η απειλή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μεγεθύνεται.
Ένας από τους πιο βίαιους ηγέτες των ταραχών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις αρχές του μήνα φέρεται να είναι επαγγελματίας ταραξίας και γόνος πάμπλουτης οικογένειας διαφημιστικών εταιρειών.
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ζελένσκι - Μπλίνκεν. AP Photo
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα Τρίτη 14/05 στο Κίεβο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περίμενε ανυπόμονα η ουκρανική κυβέρνηση από το φθινόπωρο.
Η Γαλλία αναμένεται να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές.
Αστυνομικός εξετάζει θραύσματα οβίδας μετά από ρωσική αεροπορική επίθεση στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, στις 30 Απριλίου 2024 AP Photo/Andrii Marienko, File
Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο και η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι μονάδες της Μόσχας προς την πιο πολύτιμη πόλη της Ουκρανίας, κινητοποιούν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τη Γαλλία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 16-17 Μαΐου, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο. Το ταξίδι είναι πιθανόν η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στο εξωτερικό κατά τη νέα εξαετή του θητεία, ύστερα από την εκλογή του τον Μάρτιο.