Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Αρχαίος Κεραμεικός: Το εθνικό μας νεκροταφείο

Κεραμεικός, δηλαδή ο κεραμέας (τεχνίτης), η αλλιώς η ίδια η τέχνη της κεραμικής ή κεραμευτικής

Κεραμεικός. Αρχαίος δήμος της Αθήνας. Βρισκόταν στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πόλης, στην κοιλάδα που διέσχιζε ο Ηριδανός.

Η ονομασία, που χρησιμοποιείται και για τη σύγχρονη συνοικία της Αθήνας, προήλθε από τον ήρωα Κέραμο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, προστάτη των κεραμέων, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει εκεί τα εργαστήριά τους.

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου

Μάχη στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη, που διεξήχθη στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ των δυνάμεων του τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά.
Τους τελευταίους μήνες του 1827 έγιναν μεγάλες προσπάθειες να αναζωπυρωθεί η επανάσταση στην Κρήτη, ώστε να είναι δυνατή η προβολή επιχειρημάτων για την ένταξη της μεγαλονήσου στο νέο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827.Οι προσπάθειες, όμως, απέτυχαν, εξαιτίας τόσο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Κρήτη, όσο κυρίως των αντιζηλιών στο ελληνικό στρατόπεδο, που απέκλειαν συντονισμένες ενέργειες. Έτσι, επιλέχθηκε να αναλάβει την ηγεσία των ελληνικών δυνάμεων στην Κρήτη ο ηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης, 52 ετών, με πλούσια δράση στον απελευθερωτικό αγώνα του '21.

Επεξεργάζονται νέο σχέδιο για την Κόκκινη Λίμνη

Ένα νέο σχέδιο, το τέταρτο κατά σειρά, για την Κόκκινη Λίμνη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα με τον μέχρι στιγμής τρόπο ερευνών, μελετούν οι Αρχές, όσον αφορά στον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη μία σορός θύματος του 35χρονου καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.
Σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε πως οι προσπάθειες συνεχίζονται και υπάρχουν αρκετά περιθώρια έρευνας ακόμη «καθότι απομένει μεγάλο μέρος της Λίμνης που πρέπει να ερευνηθεί». Αύριο μάλιστα, αναμένεται οι δύτες, από τρεις να γίνουν τέσσερις.

Εκλογές 2019: Μπορώ να ψηφίσω χωρίς αστυνομική ταυτότητα; -Τι ισχύει - ΠΟΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για τις διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν εκατομμύρια Ελληνες πολίτες.

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει ο κάθε ψηφοφόρος είναι να εντοπίσει το πού ακριβώς ψηφίζει μέσω της ειδικής εφαρμογής που έθεσε σε λειτουργία του υπουργείο Εσωτερικών.

Το βασικό δικαιολογητικό που πρέπει να έχουν πάνω τους οι πολίτες όταν μεταβαίνουν στο εκλογικό κέντρο είναι ένα επίσημο στοιχείο ταυτοποίησης, όπως η αστυνομική ταυτότητα.

Ευρωεκλογές 2019: Η ΕΕ εγκρίνει νέο μηχανισμό κυρώσεων κατά των κυβερνοεπιθέσεων λίγο πριν τις κάλπες - Οι «μαύρες» λίστες και τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ, για την εξωτερική της πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμωρεί άμεσα τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε έναν νέο μηχανισμό που στοχεύει πρόσωπα παντού στον κόσμο, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντάς τους την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ένωση αποφάσισε να καταρτίσει μια μαύρη λίστα για να τιμωρεί τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων που διαπράττονται από χώρες εκτός της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το συμβούλιο υπουργών της Ένωσης.