Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου

Από το el.wikipedia
 
Η Αυτόνομος Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου δημιουργήθηκε το 1914, ύστερα από πρωτοβουλία της ομώνυμης Προσωρινής Κυβέρνησης που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών στις 17 Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο. Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος. Κύρια επιδιώξή της ήταν η αυτονομία της περιοχής και η προστασία βασικών δικαιωμάτων του ελληνικού πληθυσμού, έστω και εντός του αλβανικού κράτους, στο οποίο επιδικάστηκε αργότερα.

Κύπρος:ΠτΔ για Αμμόχωστο: Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στις χθεσινές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ότι «δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων εκκλησιαστικής διακονίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, στο Παραλίμνι.

«Ο Μητροπολίτης Βασίλειος, ως καθοδηγητής μίας έδρας της οποίας μεγάλο τμήμα, από το 1974 και έπειτα, είναι υπό τουρκική κατοχή, έταξε εαυτόν στην εθνική επιβίωση του λαού μας και τη σθεναρή υποστήριξη του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε από κοινού Πολιτεία και Εκκλησία», ανέφερε.

Κορωνοϊός: Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε, συμπτώματα, μέτρα προστασίας - Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί

Ολα τα επικαιροποιημένα στοιχεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό παραθέτει σε νέα ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στη νεότερη ενημέρωση περιέχονται στοιχεία για την κλινική εικόνα των ασθενών με κορωνοϊό, η θεραπεία που παρέχεται, αλλά και τα μέτρα προστασίας.
Η ενημέρωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό:
Ονοματολογία

Συζητώντας για “συνεκμετάλλευση” θάβουμε 46 χρόνια μετά τον Αττίλα τους νεκρούς μας…

Σαρανταέξι χρόνια μετά , σχεδόν μισό αιώνα, Ελλάδα και Κύπρος, θάβουν ακόμη τους νεκρούς τους από τον Αττίλα των Τούρκων. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε γεγονότα και ανθρώπους που χάθηκαν. Οικογένειες που επί 46 χρόνια δεν γνωρίζουν που και πως χάθηκαν οι σύζυγοι, τα αδέλφια, τα παιδιά τους… Ένας απ΄ αυτούς επέστρεψε για να μας βγάλει από τη “νιρβάνα” των “διαπραγματεύσεων” που κάποιοι τις έχουν φθάσει ήδη στη “συνεκμετάλλευση”…
Ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι και είναι άκρως ενδιαφέροντα όσα λέει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Πέτρος Κασιμάτης για την τύχη τους, στη συνέντευξή του στο Militaire.gr.

Βρέθηκε απολιθωμένη μέλισσα 100.000.000 ετών

Ένα απολιθωμένο έντομο ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών είναι το παλαιότερο αρχείο μιας πρωτόγονης μέλισσας με γύρη.


Η θηλυκή μέλισσα, η οποία βρέθηκε σε ορυχείο στο βόρειο Μιανμάρ είχε κολλήσει σε ρητίνη δέντρου και διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι, αναγνωρίστηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, George Poinar Jr. ως νέα οικογένεια, γένος και είδος.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο BioOne Complete, φέρνοντας στο φως τις πρώτες ημέρες των μελισσών και στοιχεία για την εξελικτική ιστορία και την διαφοροποίηση των ανθισμένων φυτών.