Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΑΟΖ: Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε από έλλειψη λίθων

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πέρασαν ήδη 6 άγονα χρόνια από τότε που υποδείξαμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν και ν’ ανατρέψουν δυναμικά την φτωχοποίηση μας από την υποβόσκουσα οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ μας. Πρόσφατα υποδείξαμε με επανειλημένα δημοσιεύματά μας ότι μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Η.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Ουτρέχτης της Ολλανδίας δείχνουν ότι υπάρχουν παρόμοιες γεωλογικές δυνατότητες να υπάρχουν ανάλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης (Εικ.1).

Σουλτς: Το Ευρωκοινοβούλιο μπλοκάρει την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους - Διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια

Στρασβούργο: «Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Εζεμέν Μπαζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Die Welt: «Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Ο ESM θα προτείνει εξόφληση μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ

Tην εξόφληση τμήματος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, από τον ESM, φέρεται να προτείνει ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δισέλιδο έγγραφο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Το έγγραφο αυτό σκιαγραφεί τις ήδη συζητούμενες επιλογές, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ».

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να ρίχνουμε άλλο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο - Επανέρχεται ο Γερμανός υπουργός παρά τις αποφάσεις του Eurogroup

Είπε ότι δεν χρειάζεται πραγματικό κούρεμα χρέους, καθώς για τα επόμενα δέκα χρόνια η χώρα είναι απαλλαγμένη από το βάρος του
«Πάγο» στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους φρόντισε να βάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μολονότι εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.