Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Η «ιδιότυπη» Σάμος απελευθερώνεται και γίνεται Ελληνική – Σαν Σήμερα το 1913

Η Υψηλή Πύλη από το 1832 είχε αναγνωρίσει ένα ιδιότυπο καθεστώς για το νησί της Σάμου. Κηρύχθηκε σε Ηγεμονία με δικό του ηγεμόνα, αλλά συνέχισε να είναι υποτελές στην Πύλη. Ο ηγεμόνας ήταν κάθε φορά χριστιανός ορθόδοξος και διοριζόταν από τον Σουλτάνο.
Ο λαός της Σάμου, πιστός στις παραδόσεις του, δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα προνόμια που του παρείχε ο Σουλτάνος στα 78 χρόνια της Ηγεμονίας της νήσου. Το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο προς τη Μητέρα Ελλάδα και δεν έβλεπε την ώρα που θα πραγματοποιούνταν το όνειρό του, η Ένωση με τον κορμό του Έθνους.

Τα 13 χρόνια που αγωνίστηκε, από τον Απρίλιο του 1821 που κήρυξε την Επανάσταση στο Βαθύ με τον Κωνσταντίνο Λαχανά και την επισημοποίηση στις 8 του Μάη με επικεφαλής τον Λυκούργο Λογοθέτη και τους άλλους οπλαρχηγούς στο Καρλόβασι, δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πατήσουν το πόδι τους στο νησί μας, με μοναδική εξαίρεση τον Κάβο Φονιά, που τους στοίχισε βέβαια ακριβά.

Πάμε κι όπου βγει… Ένα κράτος που δολοφονεί

Του Νίκου Ντάσιου

Και να που έρχονται τούτα τα τραγικά γεγονότα και συνειδητοποιούμε  την πραγματικότητα της χώρας. Το αν όμως το θυμικό αρκεί για ν’ αλλάξουν το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου, οι προτεραιότητες της δημοσιογραφίας  και η ατομική αίσθηση καθήκοντος, πολύ αμφιβάλω.

 Ήταν τον Ιούνιο του 2017, μετά από εκείνο το δυστύχημα του ΟΣΕ στο Άδενδρο με τους 3 νεκρούς, όταν το προκαταρκτικό πόρισμα απέδιδε τα αίτια του στην υπερβολική ταχύτητα του μηχανοδηγού. Είχε απασχολήσει και τότε τον δημόσιο διάλογο η σημασία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης  που αν λειτουργούσαν θα αποτελούσαν δικλείδα ασφαλείας στο

Ο τετραγωνισμός του κύκλου δεν είναι βιώσιμος: Τα πρώτα μηνύματα του νέου ΥΠΕΞ της Κύπρου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, έχοντας σχέση με το χαρτοφυλάκιο, που από χθες ανέλαβε. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι καλύπτει πλήρως τα κριτήρια, που έθεσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου: Τεχνοκράτης, με πλούσιο βιογραφικό, εμπειρίες στον τομέα του, με πολιτικό κριτήριο  και κάτω των πενήντα χρόνων. Για την ακρίβεια, είναι 47 χρόνων, γεννήθηκε το 1976. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, με σπουδές στα Νομικά, κάτοχος  μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της ΕΕ και διδακτορικού στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο, διαθέτει όλο το πακέτο. Γιατί δεν δοκιμάσθηκε μόνο στην πανεπιστημιακή έδρα αλλά, μεταξύ άλλων και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία). Συνεπώς, είναι ακαδημαϊκός με πολιτικό βάθος, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της κυπριακής διπλωματίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αυτό, δηλαδή, που έψαχνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Χριστοδουλίδης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στο Κυπριακό επειδή η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη

 ΦΩΤΟ:Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καταθέτει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα. pio.gov.cy 

Τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δε θα σταματήσουν, παρά την αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στα Φυλακισμένα Μνήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ και ότι το έγγραφο για εμπλοκή της στο Κυπριακό είναι έτοιμο.

Μπάιντεν: Συλληπητήρια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις οικόγενειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα μέσω του Twitter τα συλλυπητήριά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, η Τζιλ (σ.σ. Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία) και εγώ στέλνουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

«Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι εκδόσεις του παγκοσμίου φήμης SPIKE™ NLOS που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Εκτός από μεγάλες πλατφόρμες με περιπλανώμενα πυρομαχικά η Ελλάδα χρειάζεται και τους πυραύλους SPIKE NLOS σε, ξηρά, αέρα και θάλασσα για να θωρακίσει το Αιγαίο.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Πρόλογος

Τα προβλήματα από την επιθετικότητα της Τουρκίας τα ξέρουμε όλοι μας, δεν ξέρουμε όμως την χρονική στιγμή που θα διαλέξει για να μας επιτεθεί. Πρέπει να είμαστε ικανοί για να την αντιμετωπίσουμε σε όλο το φάσμα των απειλών με τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει. Δεν πρέπει επ΄ ουδενί να καταφέρουν να καταλάβουν ένα νησί οι Τούρκοι και να το χρησιμοποιήσουν, για να κάνουν της πονηρές διαπραγματεύσεις μετά και να κερδίσουν μέρος από τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το έκτο αναβαθμισμένο F-16 αποδίδει η ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ακόμη F-16 αναβαθμισμένο στο πρότυπο V, αποδίδεται αυτή την εβδομάδα από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για το “507”, ένα πρώην F-16C Block 52+, που επιχειρούσε με την 337 Μοίρα.

Είναι το έκτο κατά σειρά F-16 που βγαίνει από την γραμμή της ΕΑΒ αναβαθμισμένο, με αρκετή καθυστέρηση. Η καθυστέρηση οφείλεται σε σειρά παρατηρήσεων κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων, οι οποίες έτυχαν ενδελεχούς εξετάσεως από το προσωπικό της Lockheed Martin και της ΕΑΒ. Σε σχέση με τα προηγούμενα αεροπλάνα που αποδόθηκαν, το “507” υποβλήθηκε και σε επαναβαφή με τα ειδικά χρώματα επιστρώσεως Have Glass.

Δυστύχημα-Τέμπη: ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ που μάχεται η μία την άλλη… ποια άραγε θα επικρατήσει / αξιοποιηθεί;

Το δυστύχημα στα Τέμπη ρίχνει βαριά τη σκιά του στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Με την απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι πάντα δύσκολη στη διαχείρισή της. Όταν μάλιστα τα θύματα είναι νέα παιδιά που ξεκινούν ουσιαστικά τη ζωή τους με πολλά όνειρα, το βάρος γίνεται ασήκωτο. Η σκέψη και μόνο που εστιάζει στις οικογένειες οι οποίες έχασαν τα παιδιά τους, το νόημα της ζωής τους επί της ουσίας, αρκεί για να οδηγήσει σε αδιέξοδο οποιαδήποτε άλλη μέριμνα. Και όμως, σε ένα τόσο “μαύρο” σκηνικό, υπήρξαν φωτεινές εικόνες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον. Αρκεί να τις επισημάνει και αν επενδύσει το πολιτικό σύστημα σε αυτές.

Η τραγωδία, το αυτονόητο και η αρένα

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου 

Οσο αναπόφευκτη κι αν ήταν η παραίτηση του Κ. Καραμανλή, άλλο τόσο αξιέπαινη είναι. Μετά την απερίγραπτη τραγωδία των Τεμπών, ο παραιτηθείς υπουργός έκανε το αυτονόητο. Αίροντας τις «αμαρτίες» δεκαετιών. Και τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους που πασχίζει να γίνει κράτος.

Ασφαλώς και δεν φταίει για ό,τι έχει γίνει και ό,τι δεν έχει γίνει εδώ και 22 χρόνια. Αλλά υπάρχει κι αυτό που δεν αντέχεται: τα παιδιά πήραν το τρένο για να πάνε στο πανεπιστήμιό τους, αλλά μπήκαν σε ένα τρένο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μακρινό παρελθόν και δεν είχε δρομολόγιο επιστροφής. Ο Κ. Καραμανλής και ο Κ. Μητσοτάκης έκαναν το αυτονόητο: δεν προσποιήθηκαν πως δεν συνέβη τίποτα. Δεν ανέλαβαν κάποια εύκολη και ανέξοδη ευθύνη «και πάμε παρακάτω». Δεν κρύφτηκαν και κυρίως έδειξαν εμπράκτως σεβασμό στα θύματα, τις οικογένειές τους και όλη την ελληνική κοινωνία, που έχει μείνει αποσβολωμένη.

Τέμπη: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη – Συζήτησαν και για τους δύο Κύπριους αγνοούμενους

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την λύπη του για την τραγωδία στα Τέμπη και εξέφρασε την συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, την πορεία των ερευνών

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το δεύτερο λάθος του σταθμάρχη - Έβλεπε για 5,5 χλμ. το τρένο στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας

 Περισσότερα από ένα φαίνεται ότι ήταν τα λάθη που έκανε ο σταθμάρχης Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρξει η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα να υπάρξουν 46 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο σταθμάρχης της Λάρισας έβλεπε για 5,5 χλμ. την επιβατική αμαξοστοιχία να κινείται στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας, στην «κάθοδο» προς Αθήνα αντί για την «άνοδο» στη Θεσσαλονίκη.

Μετά, δηλαδή, το μοιραίο σήμα που έδωσε στον μηχανοδόγη της αμαξοστοιχίας Intercity 62 και το

Άρχισε τις προκλήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ : “Ξέχασε” το εθνικό πένθος – Στήνει αφήγημα αντιπαράθεσης

 Ούτε δύο 24ωρα δεν κρατήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αρχικές δηλώσεις με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος εμφανίσθηκαν να δηλώνουν πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφθεί τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και παραγνωρίζοντας τις μεγάλες ευθύνες και της δικής του διακυβέρνησης, ειδικά σε ότι αφορά την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 προκειμένου να… επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και όσα ακολούθησαν, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια “προαναγγελθείσα τραγωδία”

Νέα παραγγελία Ντογιάκου για τα Τέμπη - «Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης»

Με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητάει την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ενδεικτικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

Ο επί 40 χρόνια σταθμάρχης του Βόλου μιλάει στην «Κ»: «Ξέρουμε πού είναι ο ντελιβεράς, αλλά όχι τα τρένα»

ΦΩΤΟ: «Ο σταθμάρχης σχολάει μόνο όταν το τρένο φτάσει στον τερματικό σταθμό. Εχει τεράστια ευθύνη», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Αποστολέρης.

«Δεν είναι δυνατόν μόνο από έναν υπάλληλο να κρίνεται η ασφαλής κυκλοφορία των τρένων. Κάθεσαι σε ηλεκτρική καρέκλα», δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Αποστολέρης, επί 40 χρόνια σταθμάρχης του Βόλου

Λίνα Γιάνναρου

«Θα επέτρεπαν σε κάποιον εργαζόμενο στον πύργο ελέγχου αεροδρομίου να εργάζεται ασταμάτητα χωρίς μια μέρα ξεκούρασης;». Χθες ο 61χρονος Γιώργος Αποστολέρης είχε θλίψη και θυμό. Σταθμάρχης επί 40 συναπτά χρόνια, από το ’82 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 που βγήκε στη σύνταξη, θυμάται να εργάζεται τους τελευταίους επτά μήνες χωρίς ρεπό γιατί δεν υπήρχε αντικαταστάτης.

Μπλίνκεν προς Λαβρόφ στη G20: Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν "στο πόδι" κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία, αλλά δεν διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις ούτε συνάντηση, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ μίλησαν για λιγότερο από 10 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Νέο Δελχί.

Κομισιόν για Τέμπη: Αρμοδιότητα των εθνικών αρχών η διερεύνηση -Καμία σχέση η προσφυγή μας με την ασφάλεια

 Αρμοδιότητα των εθνικών αρχών είναι να διερευνήσουν υπό ποίες συνθήκες έγινε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Η πρωταρχική ευθύνη διερεύνησης ανήκει στις εθνικές αρχές»

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Ανταλμπέρ Γιανς, απάντησε: «Δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε υπό ποίες συνθήκες θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το δυστύχημα. Αυτό είναι το καθήκον των ερευνών που πρέπει να διεξαχθούν τώρα και αυτό είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είναι διαθέσιμος κατόπιν αιτήματος για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές, εάν το ζητήσουν. Ωστόσο, η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στις εθνικές αρχές».

@Adalis-GR : Μεγάλο κόλπο στα… 6 ν.μ.! Αποκάλυψη με το τουρκικό καράβι και τα ψέμματα του Reuters


Γιώργος Αδαλής: Μεγάλο κόλπο στα… 6 ν.μ.! Αποκάλυψη με τουρκικό καράβι έξω από την Καλαμάτα – Μεταφόρτωσε το ρωσικό πετρέλαιο που πιάστηκε στην Αλβανία

Ο Άγγελος Συρίγος για τα ελληνοτουρκικά στο militaire και τον Πάρη Καρβουνόπουλου


Ο Άγγελος Συρίγος για τα ελληνοτουρκικά στο militaire και τον Πάρη Καρβουνόπουλου

Γιώργος Φίλης, Τα μαύρα μας τα χάλια. Εικόνα αποτυχημένου κράτους δείχνει το τραγικό δυστύχημα

Για το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη μιλάει ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης.

Στέλεχος του ΟΣΕ εξηγεί γιατί δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση | Αταίριαστοι | 02/03/2023

1. Αδιανόητο: Ο ΟΣΕ ψάχνει 73 σταθμάρχες για 6μηνη εργασία!
2. Τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Μεταφορών μετά την παραίτηση Καραμανλή
3. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
4. Συμβαίνει τώρα: Στα δικαστήρια ο μοιραίος σταθμάρχης
5. Ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
6. Πραγματογνώμονας Γ. Περιβολιώτης: "Δεν υπήρξε μηχανισμός ανατροπής του ανθρώπινου λάθους"