Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο τάφος του Αχιλλέα και η θέα απ’ αυτόν στον Ελλήσποντο και την Τένεδο!

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε αυτά τα έργα του 1804 των Thomas Medland (1755-1822) και sir William Gell βλέπουμε τον τάφο του αξεπέραστου ομηρικού ήρωος Αχιλλέως και την θέα προς τον Ελλήσποντο από το Μπουνάρμπασι / Bounarbashi[1] (< βουνό, βουνάρα + εμβασιά[2] = είσοδος για την χώρα του Ιλίου). 

Πληρώνουμε την αδράνεια, τις ιδεοληψίες, και τον κατευνασμό της Μεταπολίτευσης

 

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

 Πριν από κάποιο διάστημα είχα αναφερθεί εκτενώς σε τουρκική αναβάθμιση του σχεδίου Ερκαγιά που αφορούσε την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η Κερκόπορτα της PESCO: Πώς άνοιξε για την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα.

 

Ταχυδακτυλουργοί της ρεαλιστικής πολιτικής

 

Μιρσχάιμερ και Κίσινγκερ, απέναντι στον Τσώρτσιλ

του Γιάννη Ξένου

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, oι εγχώριοι απολογητές του ρωσικού αναθεωρητισμού πρόβαλλαν –μέχρι κορεσμού– τις απόψεις ενός γκουρού της αμερικανικής ρεαλιστικής σχολής σκέψης, του Τζον Μιρσχάιμερ

Ο «τροπαιοφόρος» Ερντογάν και οι… υποτακτικοί του στο ΝΑΤΟ

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ «τροπαιοφόρος». Έθεσε, διεκδίκησε, εκβίασε και κέρδισε. 

Υπέκυψαν στις αξιώσεις της Άγκυρας, Σουηδία, Φινλανδία και ΝΑΤΟ

 

ΜΕΤΑ από ένα σκληρό, ανατολίτικο παζάρι, με εκβιασμούς από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας, επήλθε συμφωνία και η Σουηδία και η Φινλανδία θα ξεκινήσουν διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Belharra: Συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών

 

Συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπεγράφησαν, σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, παρουσία του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ ανάμεσα στη Naval Group και τους βιομηχανικούς εταίρους της στην Ελλάδα, σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Από εβδομάδα Έλληνες αξιωματικοί στην Rheinmetall για τα Marder 1A3

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του κα Κριστίν Λαμπρέχτ, κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, επιβεβαιώνοντας τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με Marder 1A3 και η επιβεβαίωση των διμερών συζητήσεων για συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.

Ελληνικό «stealth» χτύπημα την ώρα που εξελίσσονταν το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν για τα τουρκικά F-16

 

F-35 και Rafale F3R θ’ αποτελούν μελλοντικά την αιχμή της αεροπορικής υπεροχής της Ελλάδας, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Το ταξίδι στην 5η γενιά των stealth αεροσκαφών για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μόλις ξεκινά.

Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση του ισραηλινού βλήματος LORA

 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δείτε ΕΔΩ), στις 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση, από εκπροσώπους της εταιρείας ALTUS, σχετικά με το πυραυλικό σύστημα LORA.

Κέρδισε ή έχασε η Ελλάδα από τον συμβιβασμό με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ;

 

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει ομαλά. Η απειλή άσκησης βέτο από την Τουρκία αντιμετωπίστηκε με έναν τρόπο που όλοι δηλώνουν νικητές. Το ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στο ποιες θα είναι οι συνέπειες στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, μετά την προσαρμογή της Ατλαντικής Συμμαχίας στη βούληση της Τουρκίας. Τουλάχιστον με βάση το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που υπήρξαν διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έλαβε ανταλλάγματα για να αποσύρει την απειλή.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν τήρησε τη συμφωνία μας – Δεν μπορεί να οπλίζει τα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Νέα επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος
AP Photo/Manu Fernandez

Χρήστος Γιαννούλης
Νέα επίθεση από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν τήρησε τη συμφωνία που κάναμε στην Κωνσταντινούπολη». Ξανά στο τραπέζι το θέμα των νησιών από την Άγκυρα.

Η ευρασιατική συμμορία των τριών και η επίθεση στην Ελλάδα

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΣ KΑΛΑΡΡΥΤΗΣ

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη προσφέρεται για πολλά,, κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα μας απασχολούν για πολύ καιρό

Τουρκία: Ο Ερντογαν προσπαθεί να αναβαθμίσει μόνος του τα F-16 περιμένοντας στο ακουστικό τον Μπάιντεν

 

Μανόλης Γαλάνης

Η επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του τουρκικού αεροπορικού στόλου των F-16 για να εξακολουθήσει να έχει επιχειρησιακή παρουσία στην περιοχή μας αποτελεί την κύρια αφετηρία των διπλωματικών ελιγμών και αναδιπλώσεων της Αγκυρας ώστε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο πράσινο φως των Αμερικανών

Le Point: «Η όρεξη του Ερντογάν στο Αιγαίο»

 

«Ρεπορτάζ στα ελληνικά νησιά των Δωδεκανήσων όπου η υπόθεση μιας τουρκικής απόβασης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη», δημοσιεύει το γαλλικό πολιτικό περιοδικό Le Point.    Της Μαρίας Δεναξά

Δέν εἶσθε ἄξιοι νά προστατεύσετε ὁτιδήποτε τό ἑλληνικό!

 

Μανώλης Κοττάκης

Τί ἔκανε ὁ Ἕλλην Ἐπίτροπος καί ἀντιπρόεδρος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐπιτροπῆς Μαργαρίτης Σχοινᾶς γιά νά ὑπερασπισθεῖ τόν ὅρο «Αἰγαῖο» πού «ἔκλεψαν» οἱ Τοῦρκοι;

Τοῦ Μανώλη Κοττάκη

Τα κέρδη του Ερντογάν και τα μηνύματα Μπάιντεν

 Κωνσταντίνος Φίλης

Ο Ερντογάν είναι κερδισμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και αυτό θα το «πουλήσει» στο εσωτερικό του, λέγοντας ότι παρέμεινε μέχρι τέλους αδιάλλακτος και υποχρέωσε Σουηδία και Φινλανδία να κάνουν παραχωρήσεις έναντι του, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ακόμη και νομοθετικές αλλαγές σε σχέση με τις, κατά τον Στόλτενμπεργκ, δικαιολογημένες ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια της Τουρκίας.

Κερδισμένος είναι και ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χειρίστηκε την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευναστεί ο Ερντογάν, αν επρόκειτο ο τελευταίος να επέμενε μέχρι τέλους. Κερδισμένος είναι και ο Μπάιντεν, όπως και οι ΗΠΑ, καθώς διευρύνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, αλλά και το ΝΑΤΟ επεκτείνεται σε δύο νέες -μέχρι πρότινος με ανεξάρτητο στάτους- χώρες απέναντι από τη Ρωσία.

Ο Μάικ Μανάτος στην «Κ»: Οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε ένα θερμό επεισόδιο

Τη δεκαετία του ’30, οι Αμερικανοί πρόεδροι έτρωγαν μεσημεριανό στο Willard Hotel, μόλις ένα τετράγωνο μακριά από τον Λευκό Οίκο. Το λόμπι ήταν πάντα γεμάτο από όσους ήθελαν να μιλήσουν στον εκάστοτε πρόεδρο για κάθε είδους θέματα – έτσι γεννήθηκαν οι λομπίστες

Τα τελευταία 32 χρόνια ο Μάικ Μανάτος εργάζεται στο οικογενειακό γραφείο στην Ουάσιγκτον. «Ο παππούς μου δούλεψε με τους προέδρους Κένεντι και Τζόνσον, ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που δούλεψε στον Λευκό Οίκο», λέει ο έμπειρος λομπίστας.

Ηλιάνα Μάγρα

Τη δεκαετία του ’30, οι Αμερικανοί πρόεδροι έτρωγαν μεσημεριανό στο Willard Hotel, μόλις ένα

Το αίτημα της Ελλάδας για F-35 «στο μάτι» των τουρκικών ΜΜΕ - Βλέπουν «μεγάλη νίκη» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

To θέμα της επιστολής της Ελλάδας στις ΗΠΑ για μαχητικά F-35 βρίσκεται παντού σήμερα στον τουρκικό Τύπο (όχι πρωτοσέλιδα), με δημοσιεύματα να σχολιάζουν ότι αποτελεί απάντηση στην κίνηση Ερντογάν να εξασφαλίσει F-16 από τον Τζο Μπάιντεν.

Με τίτλο: Η Ελλάδα υπέγραψε το επίσημο αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και το διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ

«Στις ειδήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα υπέγραψε επιστολή αιτήματος για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35, εκ των οποίων τα 20 είναι σίγουρα και τα άλλα 20 υπό όρους,

Αθήνα: Θετική η αποτίμηση της συνόδου του ΝΑΤΟ

 

Εκτιμήσεις ότι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο απασχόλησαν ΝΑΤΟ, Τουρκία και ΗΠΑ

Ερντογάν: Αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις Φινλανδίας και Σουηδίας δεν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή

 

Να μην μείνει στα χαρτιά η εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ζήτησε από την Μαδρίτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απείλησε μάλιστα ότι αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους Φινλανδία και Σουηδία δεν θα περάσει η συμφωνία από την Βουλή. 

Επιμένει ο Ερντογάν: «Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε» – «Ο Μητσοτάκης έσπασε την συμφωνία μας»

Για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε με την Ελλάδα. Και αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών λέγοντας: «Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε».

Ο Ερντογάν, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την δυσφορία του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. 

Κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας λέγοντας: «Η Ελλάδα, που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές, να ξέρει ότι θα λογοδοτήσει».

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η ψύχωση του για τα τεράστια τραπέζια

Την πρώτη φορά είδαμε τον Πούτιν να υποδέχεται τον Μακρόν και τον Σολτς σε ένα τεράστιο τραπέζι. Τώρα το νέο τραπέζι ξεπερνά κάθε φαντασία

Λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μακρόν είχε πάει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και να τον μεταπείσει να μην επιτεθεί. 

Τότε σε όλους είχε κάνει εντύπωση το λευκό τραπέζι στο οποίο κάθισαν οι δυο ηγέτες.

Το σκέφτεται ο Πούτιν αν θα συμμετάσχει στη σύνοδο G20

 Η Ρωσία έχει προσκληθεί να μετάσχει και θα αποφασίσει "εν ευθέτω χρόνω" αν ο πρόεδρος της χώρας θα πάει αυτοπροσώπως, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι δυτικοί ηγέτες εξετάζουν την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η Ρωσία έχει προσκληθεί να μετάσχει και θα αποφασίσει "εν ευθέτω χρόνω" αν ο Πούτιν θα πάει αυτοπροσώπως, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Turkaegean: Οι Financial Times προβάλουν το «τουρκικό αιγαίο» – «Σας υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες»

To advertorial έχει τίτλο Coasting along in style: the lure of the TurkAegean, δηλαδή «Ακτή με στυλ: το δέλεαρ του Τουρκικού Αιγαίου».

Ανενόχλητοι συνεχίζουν την επικοινωνιακή τους καμπάνια οι Τούρκοι, διαφημίζοντας το «τούρκικο Αιγαίο», ακόμη και σε μεγάλα βρετανικά μέσα.

Μετά την αντίδραση της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα την διαταγή ΕΔΕ σε αρμόδιους υπαλλήλους για πιθανά παραπτώματα, αλλά και την επιστολή Σχοινά στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να διαφημίσουν τον όρο, λέγοντας πως πλέον έχει καταχωρηθεί το σήμερα.

Μπάιντεν: Πρέπει να πουλήσουμε F-16 στη Τουρκία αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου

 
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16 αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι αυτό και νομίζω

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Την Τρίτη η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία για να συμβάλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που τελούν υπό ρωσικό αποκλεισμό, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Μαδρίτη.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τετ α τετ Αναστασιάδη-Ερντογάν στη Μαδρίτη: Ετοιμότητα για επανάληψη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό(Βίντεο)

Στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συμμετείχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

 

Του David Axe

Η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Συμμαχίας εδώ και μια γενιά, η οποία θα αλλάξει σημαντικά τη στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης - υπέρ του ΝΑΤΟ.

Η δαπανηρή αντίδραση της Ευρώπης κατά των κατασκόπων του Κρεμλίνου

 

Yπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης αντιστέκονται και ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει την αφήγηση μεταξύ των δικών της, παραπαίει. [Shutterstock/Ultraskrip]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τους δεσμούς των κρατών μελών της ΕΕ με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο απτό από τις διπλωματικές απελάσεις που συνοδεύονται από κατηγορίες για κατασκοπεία.

Κίνα: «Γεμάτο με ψυχροπολεμική σκέψη» το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

 

«Γεμάτο με ψυχροπολεμική σκέψη» χαρακτηρίζει η Κίνα το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, η οποία αναφέρει το Πεκίνο ως «πρόκληση» για την ασφάλεια της συμμαχίας. 

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι γεγονός – Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Κίνα

 

Γιώργος Παυλόπουλος

Στην Ευρώπη δεν επικρατεί πλέον ειρήνη και οι απειλές είναι μεγάλες και άμεσες, εκτιμούν οι «30» του ΝΑΤΟ, υπογράφοντας ομόφωνα μια στρατηγικής σημασίας στροφή που θα σφραγίσει την επόμενη δεκαετία – τουλάχιστον.

PKK: Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη γενοκτονία και τις σφαγές των Κούρδων

 

«PKK: Η συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση του ΝΑΤΟ είναι υποστήριξη στις γενοκτονικές πολιτικές κατά του κουρδικού λαού», γράφει το δημοσίευμα

Ιούνιος 29, 2022. Ελλάδα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν είπε ότι οι προσπάθειες για επέκταση του ΝΑΤΟ ήρθαν ως δήλωση εχθρότητας κατά του κουρδικού λαού.

Σολτς: Γελοίες οι αναφορές Πούτιν για τον «ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ»

 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» τις κατηγορίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως το ΝΑΤΟ έχει «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες».

ΗΠΑ: Ο Putin θέλει ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας – Τα τρία σενάρια

 

Θα κρατήσει πολύ ο πόλεμος εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Την εκτίμηση πως ο Vladimir Putin εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας διατυπώνουν οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως ο πόλεμος θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. λίρες στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία

 

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο  Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ακόμη ένα δισεκατομμύριο λίρες (1,16 δισ. ευρώ) αποδεσμεύει η βρετανική κυβέρνηση για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στη Μαδρίτη.

Ουκρανία: To πρώτο πλοίο φορτωμένο με δημητριακά αναχώρησε από το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

 

«Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιφέρειας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Φιδονήσι μετά από ουκρανικό μπαράζ πυραύλων

 

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το Φιδονήσι λίγες μέρες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις τους.

H Gazprom θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

 

Κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Λιθουανία

Η κρατική ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπως δήλωσε χθες ο περιφερειακός διοικητής Αντόν Αλιχάνοφ, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Λιθουανία.

Μακρόν: Έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση με Βουλγαρία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

 

Η Βουλή της Βουλγαρίας ανάψει το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας

ΗΠΑ: «Καμία πρόοδος» στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «απογοήτευση» για το αποτέλεσμα των συνομιλιών εκ του σύνεγγυς με το Ιράν από την Τρίτη στη Ντόχα (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, η σημαία του Ιράν κυματίζει έξω από την έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στη Βιέννη).

Εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου – Προσωρινός πρωθυπουργός ο Λαπίντ

 

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου ανοίγοντας το δρόμο για τις πέμπτες εκλογές της χώρας σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μετά την κατάρρευση του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.

ΝΑΤΟ: Απόπειρα εκβαρβαρισμού από την Τουρκία | ZOOM (29-6-2022)

 

Τέσσερα θέματα ανέπτυξε στην αποψινή εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο στρατηγικός αναλυτής ξεκίνησε τις τοποθετήσεις του από τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, έκανε μία αναφορά στα μέτωπα της Ουκρανίας, στάθηκε ξανά στην υπόθεση «Turkaegean» και στο τέλος σχολίασε το καυτό ζήτημα της επικαιρότητας με την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και παράλληλα διάβασε άρθρο του Παντελή Σαββίδη σχετικό με το θέμα.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 29/06/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 29/06/2022

Γιατί η αίτηση στο ΝΑΤΟ εξουδετερώνει τις τουρκικές θέσεις

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Γιατί η αίτηση στο ΝΑΤΟ εξουδετερώνει τις τουρκικές θέσεις

EUROFIGHTER ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ F-16 BLK 50. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ HARPOON.

 

EUROFIGHTER ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ F-16 BLK 50. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ HARPOON.

Κώστας Γρίβας, Η Τουρκία, οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

 

Τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας η Τουρκία είναι η κερδισμένη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Γιατί πολύ απλά φάνηκε να είναι οι Τούρκοι είναι αυτοί που υπαγορεύουν τους όρους, κατά κάποιο τρόπο η Τουρκία επιβάλει τις θέσεις της μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν φάνηκε δηλαδή να έχουμε την εικόνα μιας Τουρκίας της οποίας της τραβάνε το αυτί και επανέρχεται στην τάξη, αλλά μιας Τουρκίας η οποία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού δηλώνει ο καθηγητής γεωστρατηγικής Κώστας Γρίβας,

Προβληματισμός στην Τουρκία από το αίτημα της Ελλάδας για F-35 | Σήμερα | 30/06/2022

 

Προβληματισμός στην Τουρκία από το αίτημα της Ελλάδας για F-35 | Σήμερα | 30/06/2022

Μάζης Ι.: "Αυτοτρικλοποδιά" της Τουρκίας με το "Turkaegean" / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (29-06-2022).