Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα


Ένας συνηθισμένος Ναός ή ένα αστρονομικό ρολόι;

Από τον 5ο  αιώνα π.Χ. δεν έχει χάσει ούτε ένα ραντεβού με τον Πολικό Αστέρα. Ο Ναός που ακολουθεί τις κινήσεις των άστρων, που συσσωρεύει τις ενέργειες 3 αρχιτεκτονικών ρυθμών και κοιτάζει πάντα προς το βορρά, περιμένει να μας ξεναγήσει στα μυστικά του…

ΟΧΙ. ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ


Τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται από τις φεμινίστριες και τα φερέφωνα τους μια φεμινιστική έρευνα για την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Η “έρευνα” είναι φυσικά ένα κλασικό παράδειγμα μεροληπτικής έρευνας που αποσκοπεί σε προκατασκευασμένα συμπεράσματα για να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την φεμινιστική ατζέντα. Ας δούμε όμως πως.

Το δίλημμα του Ιράν: Να διαφυλάξει τους πληρεξουσίους του ή να αποφύγει τον πόλεμο


Ένα πανό στην Τεχεράνη απεικονίζει τον Κασίμ Σουλεϊμανί, τον δολοφονημένο αρχηγό των Φρουρών της Επανἀστασης, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της Χαμάς που σκοτώθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο, ενώ μπροστά περπατούν νεαρά κορίτσια χωρίς μαντίλα

Από τον Στήβεν Ερλάνγκερ* 25 Σεπτεμβρίου 2024

Famagusta και η τουρκική πολιτιστική διπλωματία


Με αφορμή το μπλοκάρισμα προβολής της τηλεοπτικής σειράς Famagusta.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Τατάρ: Κύρια γραμμή «δύο κράτη και δύο λαοί»


Κύρια γραμμή τα δύο κράτη, λέει ο Τατάρ – Φωνή των Τ/κ όσα εξέφρασε ο Ερντογάν

Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου


Τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή, συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος με τους ομολόγους του από Ελλάδα και Αίγυπτο στην τριμερή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Γκότσης: Στον ύψιστο βαθμό η ετοιμότητα για απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή


Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αίτημα για έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σημειώνοντας ότι η ετοιμότητα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στον «ύψιστο βαθμό».

Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας Ν. Χριστοδουλίδης: Έμφαση στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, GSI και MED9 - Τι είπε για την παρέμβαση Ερντογάν


Ηκρίση στη Μέση Ανατολή, η επικείμενη συνάντηση των MED9 στην Πάφο αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη

Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν θα συζητήσει ποτέ κάτι που να εμπεριέχει αναγνώριση του ψευδοκράτους


«Η θέση η ελληνική είναι η θέση της Κύπρου. Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους». 

Με αλεξιπτωτιστές και μεταγωγικά συμμετείχε η Ελλάδα στην πολυεθνική άσκηση «FALCON LEAP – 24»


Πολυεθνική Άσκηση «FALCON LEAP – 24» στην Ολλανδία με τη συμμετοχή των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων (φωτ.: geetha.mil.gr)

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία

Επίδειξη ολοκλήρωσης συστήματος EW & Συστημάτων Επικοινωνιών στις εγκαταστάσεις της IDE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της IDE στο Κορωπί, παρουσίαση και επίδειξη των Συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου της Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), όπως αυτά έχουν ολοκληρωθεί με τα επικοινωνιακά συστήματα της IDE.

Από μέρα σε μέρα μεταθέτει τη συμμετοχή της η Τουρκία στην RAMSTEIN FLAG 24 που φιλοξενεί η Ελλάδα στην Ανδραβίδα: «Αγκάθια» το σχέδιο πτήσης και η έρευνα και διάσωση


Εικόνες σαν αυτή με πρόγείωση και φρένα από το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 θα είναι πολλές τις επόμενες ημέρες στην 117 Πτέρυγα μάχης της Ανδραβίδας. Πηγή: Χ @NATO_AIRCOM

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Ούτε σήμερα εμφανίστηκαν τα τέσσερα μαχητικά και το τουρκικό μεταφορικό αεροσκάφος όπου σύμφωνα με την πρόθεσή τους πρόκειται να λάβουν μέρος στην μεγάλη Συμμαχική άσκηση RAMSTEIN FLAG 24.

Αποκλειστικό DefenceReview.gr : Στα άδυτα των νέων ανθυποβρυχιακών συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού

Γιάννης Νικήτας

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ρεπορτάζ πραγματοποίησε η συντακτική ομάδα του DefenceReview.gr επισκεπτόμενη τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Thales, στο Gemenos της Νότιας Γαλλίας. 

Ισραηλινοί MLRS PULS για τον Στρατό Ξηράς: Μια «ανάσα» από τη συμφωνία με συμπαραγωγή στην Ελλάδα


*Του Κώστα Σαρικά

Ένα βήμα πριν από την συμφωνία με την ισραηλινή ELBIT για την απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS (Precise & Universal Launching System) βρίσκονται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.gr, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ελληνικός Στρατός: Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας των 35 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk

Ευθύμιος Λάζος

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 10-13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ, σύσκεψη, μεταξύ εκπροσώπων της Αμερικανικής Κυβέρνησης, της ΓΔΑΕΕ και φορέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με θέμα την υλοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk. 

Επτά μήνες «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα: Εκατοντάδες πλοία προστάτευσε η κοινή επιχείρηση Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας – Πόσα drones κατέρριψε [video]


FILE PHOTO Φωτό του ΨΑΡΑ στον κόλπο του Αντεν Πηγή ASPIDES Χ

Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κορυφώνονται με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης ανεξέλεγκτων διαστάσεων και επιπτώσεων, πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία πραγματοποιούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα προστατεύοντας εμπορικά πλοία από όλο τον κόσμο από τις επιθέσεις των Χουθι.

«Πράσινο» για τα υπεράκτια αιολικά: Πού θα μπουν και ποιοι αντιδρούν


 Στέλιος Μπούρας

Άλλαξε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που απέρριπτε περιοχές για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σε ποιες περιοχές θα αντικατασταθούν και γιατί εντείνονται οι τοπικές αντιδράσεις.

Ο τερματικός LNG Αλεξανδρούπολης συνδέεται με τη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ελλάδας


Σεπτέμβριος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σόφια.

Η ICGB δοκίμασε επιτυχώς το σημείο διασύνδεσης της Κομοτηνής με πραγματικούς όγκους φυσικού αερίου πριν από τη θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ο φορέας διασύνδεσης ICGB (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Γερμανοί πολιτικοί: Οι «φωτισμένοι δάσκαλοι» που κουνούσαν το δάχτυλο και η άνοδος της Ακροδεξιάς


Είναι ευδιάκριτα τα σημάδια απόρριψης του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος με τους επαγγελματίες πολιτικούς, που «ξέρουν καλύτερα από εμάς τι είναι καλό για εμάς»

Γερμανία: Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πρασίνων λόγω του «καταστροφικού» αποτελέσματος στο Βρανδεμβούργο


Την παραίτησή του υπέβαλε το προεδρείο των Πρασίνων, ανακοίνωσαν οι απερχόμενοι πλέον συμπρόεδροι Ρικάρντα Λανγκ και Όμιντ Νουριπούρ.

Γεραπετρίτης: Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Εντολή διερεύνησης κοινού εδάφους για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ


«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το πιο επίκαιρο, το πιο δύσκολο, το πιο σύνθετο, αλλά και το πιο επώδυνο θέμα είναι η κρίση στην Μέση Ανατολή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ΕΡΤ κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της ΓΣ.

Έναρξη ναυπήγησης του πρώτο τουρκικού Α/Τ TF-2000 με 96 κυψέλες…


Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα τη ναυπήγηση του πρώτου εγχώριου, δικού της αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής άμυνας, του TF-2000.

Ερντογάν για F-35: «Καμία εξέλιξη αυτή τη στιγμή»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μετά την ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δέχτηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων

"Τουρκολιβυκό μνημόνιο" με τη Γάζα θέλει ο Γιαϊτζί για να "χαλάσει το παιχνίδι των Ελλήνων"


Μία ακόμα φαεινή ιδέα είχε ο πατέρας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχατ Γιαϊτζί, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε παρόμοια συμφωνία με... την Παλαιστίνη.

Θετικό πρόσημο δίνει ο τουρκικός τύπος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν απασχολεί και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως σήμερα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν χαλίφης-σωτήρας


Η χθεσινή ημίωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων και τη στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ενώ συμφωνήθηκε νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για τον Ιανουάριο.

Ερντογάν στο βήμα του ΟΗΕ: Απαγόρευση του Νετανιάχου όπως απαγορεύτηκε ο Χίτλερ


Σεπτέμβριος 25, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέκρινε για άλλη μια φορά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Τι είναι ο βαλλιστικός πύραυλος που έριξε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ


Βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά του στρατηγείου της Μοσάντ από τη Χεζμπολάχ.

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη - Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο


O αρχηγός του ισραηλινού στρατού ανέφερε στα στρατεύματα ότι πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή εισβολή

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο - Κάλεσε νέες εφεδρείες


Το Ισραήλ καλεί νέες εφεδρείες ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη έπληξε 60 στόχους της διεύθυνσης πληροφοριών της Χεζμπολάχ - 90.530 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ σε αριθμούς: Μια διόλου ευκαταφρόνητη απειλή για το Ισραήλ

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ (CNN via CNN Newsource) 

Ειδικοί ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι η Χεζμπολάχ είναι η πιο καλά εξοπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση του κόσμου.

Reuters: Τα τούνελ και η ευέλικτη διοίκηση της Χεζμπολάχ τη βοηθούν να αντεπεξέρχεται στα πλήγματα του Ισραήλ


Η ευέλικτη αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ, μαζί με το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της και ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων, τη βοηθούν να αντεπεξέρχεται σε άνευ προηγουμένου ισραηλινά πλήγματα.

Ιράν: «Δεν θα γονατίσει» τη Χεζμπολάχ ο θάνατος των διοικητών της


Η οργανωτική ισχύς και οι ανθρώπινοι πόροι της οργάνωσης είναι πολύ δυνατοί και δεν θα πληγούν αποφασιστικά, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. «Η παλαιστινιακή και η λιβανέζικη αντίσταση θα επιτύχουν την τελική νίκη».

Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Χεζμπολάχ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος Μαρία Σπηλιοπούλου

Μετά τη «μαύρη Δευτέρα» του κύματος ισραηλινών επιθέσεων που άφησαν πίσω εκατόμβες νεκρών που ο Λίβανος είχε να δει επί δεκαετίες, στις αγορές της Βηρυτού χθες και οι πλέον αισιόδοξοι προετοιμάζονταν για το νέο ολοκληρωτικό πόλεμο που βλέπουν να έρχεται, σύμφωνα με ανταπόκριση του BBC.

Μπλίνκεν: Νόμιμο το πρόβλημα του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ - Υποστηρίζουμε τη λύση του μέσω της διπλωματίας


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε την Τετάρτη (25/09) ότι το Ισραήλ έχει ένα «πραγματικό και νόμιμο πρόβλημα» με τη Χεζμπολάχ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να το λύσει με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω του πολέμου.

P-800 Oniks: Το Ιράν μεσολαβεί στη Ρωσία για την αποστολή των προηγμένων πυραύλων στους Χούθι


Το Ιράν μεσολάβησε για μυστικές συνομιλίες της Ρωσίας με τους αντάρτες Χούθι, με σκοπό την αποστολή στην Υεμένη των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων P-800 Oniks (ή Yakhont), αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις δυτικές και περιφερειακές πηγές.

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν σχεδιάζει επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια


Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, στόχος της Ρωσίας είναι να αποκοπούν τα εργοστάσια από το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καταλάβει το Βουχλεντάρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη


Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καταλάβει τα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Βουχλεντάρ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μονάδες αναγνώρισης επιχειρούν εκεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν.

«Ολέθριο σφάλμα» το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό σε ειρήνη δηλώνει η Μόσχα

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ (Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

«Ολέθριο σφάλμα», το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο, χαρακτήρισε σήμερα η Ρωσία το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει τη Μόσχα να εξαναγκαστεί σε ειρήνη.

Ρωσία: Ο Πούτιν θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την πυρηνική αποτροπή


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει σήμερα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για την πυρηνική αποτροπή.