Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ισραηλινοί MLRS PULS για τον Στρατό Ξηράς: Μια «ανάσα» από τη συμφωνία με συμπαραγωγή στην Ελλάδα


*Του Κώστα Σαρικά

Ένα βήμα πριν από την συμφωνία με την ισραηλινή ELBIT για την απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS (Precise & Universal Launching System) βρίσκονται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.gr, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία, η οποία στηρίζεται στην άριστη σχέση των δύο κρατών τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η συμφωνία, μάλιστα, θα προβλέπει όχι απλά τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα με υποκατασκευαστικό έργο, αλλά προχωρά ακόμη περισσότερο προσεγγίζοντας ουσιαστικά τη συμπαραγωγή με δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον του Γενικού Επιτελείου Στρατού αφορά την απόκτηση σημαντικού αριθμού συστημάτων MLRS (Multiple Launcher Rocket Systems), τα οποία θα εξοπλίσουν δύο Μοίρες Πυροβολικού.

Κάθε Μοίρα θα αποτελείται από τρεις Πυροβολαρχίες, οι οποίες θα διαθέτουν συνολικά 18 εκτοξευτές PULS καθώς και μια Πυροβολαρχία Διοίκησης με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης με πολύ υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες, η οποία θα στηρίζεται στη δυνατότητα των MLRS PULS να χρησιμοποιούν πλειάδα βλημάτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγάλο πλεονέκτημα το βεληνεκές που φτάνει έως και τα 300 χιλιόμετρα.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο φαίνεται ότι κατέληξε στην επιλογή των ισραηλινών PULS της ELBIT, με κριτήρια το δελεαστικό κόστος απόκτησης, τις δυνατότητες του συστήματος στο πεδίο επιχειρήσεων αλλά και την δυνατότητα για συμπαραγωγή με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας με κατασκευή στη χώρα μας.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η αρχική πρόθεση για εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής MLRS M270A0  εγκαταλείπεται οριστικά, με το ΓΕΣ να στρέφεται στην απόκτηση των καινούργιων ισραηλινών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Tα χαρακτηριστικά των ισραηλινών ΠΕΠ

Κάθε σύστημα ΠΕΠ PULS αποτελείται από δύο PODS, τα οποία διαθέτουν συνολικά 36 εκτοξευτές πυραύλων με βεληνεκές από 35 έως 300 χιλιόμετρα ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου. Συγκεκριμένα, κάθε σύστημα μεταφέρει :

  • 18 Accular 122mm με βεληνεκές έως και 35 χιλιόμετρα.
  • 10 Accular 160mm με βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα.
  • 4 Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα και
  • 2 Predator Hawk οι οποίοι φτάνουν τα 300 χιλιόμετρα.

PULS

Το Σύστημα PULS αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου LYNX MRL, το οποίο αναπτύσσεται από την ΕLBIT SYSTEMS από το 2018. Ήδη χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον ΙDF, έχει εξαχθεί σε Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ρουάντα ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παραγγελίες από Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία.

Κάθε εκτοξευτής μεταφέρεται πάνω σε φορτηγό-τράκτορα, το οποίο στην περίπτωση του Ισραηλινού Στρατού είναι το αμερικανικής κατασκευής Hemtt. Το γεγονός ότι το PULS μπορεί να μεταφερθεί από φορτηγά, όπως Iveco και Tatra τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για όλα τα δυτικά MLRS, αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα που μειώνει το κόστος και μεγιστοποιεί τη συντήρηση.

Το σύστημα χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία προσδιορίζεται στο ένα λεπτό, ενώ η επιχειρησιακή του χρήση ακόμα και στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα έδειξε εξαιρετική ακρίβεια με τα χτυπήματα να χαρακτηρίζονται «χειρουργικά».

Επιπλέον, το σύστημα PULS μπορεί να εκτοξεύσει και το οπλισμένο drone SKY STRIKER, το οποίο έχει εμβέλεια δράσης τα 100 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει χωρίς να χρησιμοποιηθεί και να προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.

Οριστικό άκυρο στον εκσυγχρονισμό των MLRS M270A0

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, ο αρχικός σχεδιασμός του ΓΕΣ  πριν προκύψει η ισραηλινή πρόταση για το PULS, είχε επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ΜLRS M270A0 σε M270A2. Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο είχε  εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση τις νέες ανάγκες και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα σύμφωνα με τον σχεδιασμό για  την ατζέντα 2024 – 2030.

PULS

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό συνολικά 24 από τους 36 εκτοξευτές, με κόστος 1,81 δισεκατομμύρια ευρώ για να ακολουθήσει νέα πρόταση για  εκσυγχρονισμό μικρότερου αριθμού εκτοξευτών, και συγκεκριμένα έως 12, με στόχο τον περιορισμό του κόστους στο μισό δις ευρώ. Όμως, τελικά με αυτά τα χρήματα προχωρά στην απόκτηση καινούργιων συστημάτων PULS με προοπτική επέκτασης του προγράμματος. το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί συμπαραγωγή με κατασκευή των MLRS PULS στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου