Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η εκτέλεση του στρατιώτη Καραγώγου και η άγνωστη ελληνοτουρκική σύγκρουση στον Έβρο το 1986

Τον Δεκέμβριο του 1986 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον ποταμό Έβρο, κοντά στις Φέρες, συνέβη ένα σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, το οποίο κάποια στιγμή έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με εμπλοκή δεκάδων αξιωματικών και στρατιωτών και από τις δύο πλευρές.
Το χρονικό του επεισοδίου
Το συμβάν έγινε κοντά στο χωριό Πέπλος του νομού Έβρου στις 19 Δεκεμβρίου 1986. Στην περιοχή τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου. Λόγω γεωλογικών μεταβολών, τα νερά του ποταμού έχουν μετακινηθεί εκεί ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού.

ΕΒΡΟΣ: Χειρισμοί Νίκου Δένδια, τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά στην επίμαχη περιοχή

Η υπόθεση του Έβρου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον δημόσιο διάλογο. Ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τηλεοπτική του εμφάνιση να δώσει διευκρινίσεις, με στόχο να κλείσει αυτή η υπόθεση. Τουλάχιστον, να την εμποδίσει να λάβει διαστάσεις που δεν έχει, απειλώντας με εκτροπή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα ακόμα σημείο.

Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*
Από το defence-point
 
Η πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι ότι την απόφαση εάν η ατζέντα των ελληνοτουρκικών θα εμπλουτιστεί, ανήκει στον μονίμως επιτιθέμενο, δηλαδή στην Τουρκία.

Μας απειλεί η Άγκυρα… Μετά τον κορονοϊό ετοιμαστείτε για μάζες ακάλεστων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτίμησε ότι μετά την πανδημία, πρόσφυγες από την Τουρκία θα θελήσουν να πάνε προς την Ελλάδα.
Μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, πρόσφυγες από την Τουρκία θα κινηθούν προς την Ελλάδα, εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί διαπίστωση κι όχι απειλή.
«Υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαιναν στα σύνορα με την Ελλάδα, αυτό σταμάτησε λόγω της πανδημίας. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο DIM TV.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον τουρισμό: Η νησιωτική χώρα θα «χωριστεί» σε 3 ζώνες - ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ 3 ΖΩΝΕΣ Η ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

Τρεις θα είναι οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας, με σκοπό την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των μόνιμων κατοίκων, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια, την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Ακτινοβολία και υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την επιβίωση του κορονοϊού - Τι ισχύει για τη θάλασσα και τις πισίνες

Η επιβίωση του κορονοϊού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, μέσω σταγονιδίων, μειώνεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της υψηλής θερμοκρασίας, δηλώνει o καθ. Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Παν. Πατρών Απόστολος Βανταράκης, στο Πρακτορείο Fm.
Επισημαίνει ωστόσο ότι ο συγχρωτισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, και να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Το θέμα της υψηλής θερμοκρασίας και το αν τελικά επηρεάζει τη μετάδοση συζητείται ευρέως και με πολλές διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πρόσφατα προειδοποιήσει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό. Ωστόσο όπως λέει ο καθηγητής το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο.